Prima pagină » ANALIZĂ XTB: Franța se pregătește de încă un rând de alegeri legislative. Care este impactul instabilității politice asupra piețelor financiare?

ANALIZĂ XTB: Franța se pregătește de încă un rând de alegeri legislative. Care este impactul instabilității politice asupra piețelor financiare?

by Razvan Dutu

Franța se pregătește pentru al doilea tur de scrutin legislativ, însă indiferent de rezultatul alegerilor de duminică, instabilitatea politică din Hexagon va avea efect asupra piețelor financiare și este posibil ca țara condusă de Emmanuel Macron să se apropie de o „criză a datoriilor”, arată analiștii XTB.

În seara alegerilor europene, Rassemblement National (RN), partidul lui Marine le Pen și al lui Jordan Bardell a ieșit pe primul loc cu 31% din voturi, ceea ce a făcut ca Emmanuel Macron, președintele Franței, să anunțe brusc dizolvarea Adunării Naționale și să programeze primul tur al noilor alegeri legislative, care a avut loc pe 30 iunie. 

Împotriva tuturor așteptărilor, NUPES (Nouvelle Union Populaire Écologiste et Sociale – alianța stângii), care părea ruptă de mai multe luni, a reușit să convină asupra unui program comun și s-a redenumit Nouveau Front Populaire (NFP). Pe de altă parte, Eric Ciotti, președintele Républicains (partid tradițional de dreapta) s-a aliat cu RN (partid considerat de extremă dreapta) împotriva acordului propriei tabere, ceea ce a dus la înlăturarea sa de către propriul partid.

Citește și articolul: TPA România: Sistemul RO e-Transport ar trebui eliminat deoarece încalcă reglementările internaționale

În acest context, 33 de milioane de cetățeni s-au prezentat duminica trecută la urne pentru a vota în cadrul alegerilor legislative din Franța. Aceasta a fost cea mai mare prezență la vot pentru un scrutin din 1997. 

Comparativ cu alegerile din 2022, grupele de vârstă care au înregistrat cea mai mare creștere a prezenței au fost 18-24 de ani (+124%) și 25-34 de ani (+60%). Acestea au fost, de asemenea, singurele două grupe de vârstă care au votat pe scară largă pentru NFO (partidul de stânga).

Deși RN s-a clasat pe primul loc în majoritatea celor 577 de circumscripții, acest prim tur al alegerilor legislative a evidențiat o Franță mai divizată decât oricând din punct de vedere politic, cu apariția a aproximativ 300 de rezultate triunghiulare (un rezultat triunghiular se referă la o situație în care trei candidați trec în turul al doilea deoarece au obținut mai mult de 12,5% din voturile exprimate de persoanele înscrise pe listele electorale). 

Barajul format împotriva extremei drepte este unul șubred

În majoritatea cazurilor, această situație triunghiulară implică un candidat RN pe primul loc, urmat de un candidat NFP și Renaissance (partidul majorității prezidențiale) care alternează între locurile al doilea și al treilea.

Prin urmare, obiectivul principal al celui de-al doilea tur este acela de a înțelege tacticile diferitelor partide pentru a obține o majoritate în adunare sau cel puțin pentru a împiedica RN să obțină o majoritate absolută.

Deși victoria RN nu este fără precedent în alegerile franceze, este pentru prima dată când este atât de aproape de a prelua puterea. Acesta este motivul pentru care, în trecut, pentru a împiedica accesul RN la Matignon, celelalte partide făceau front comun împotriva a ceea ce considerau a fi o amenințare la adresa valorilor republicane și democratice. 

Dar acum se confruntă cu o diviziune ideologică care le amenință capacitatea de a se uni pentru a forma obișnuitul „baraj împotriva extremei drepte”, punctează analiștii XTB. 

Care sunt perspectivele pentru turul al doilea? Strategia proclamată de centriști și de alianța de stânga este aceea a retragerii reciproce în circumscripțiile în care candidatul lor s-ar fi clasat pe locul al treilea, pentru a evita dispersarea voturilor într-o configurație triunghiulară.

Acest lucru ar priva RN de o majoritate absolută în parlament, care ar fi apoi format dintr-o majoritate relativă RN și mai multe grupuri de opoziție cu o minoritate puternică. Într-un astfel de scenariu, președintele ar putea fi forțat să formeze un guvern „tehnic”, responsabil pentru afacerile cotidiene, dar incapabil să realizeze reforme structurale majore.

Cu toate acestea, trebuie luați în considerare doi factori. În primul rând, coaliția prezidențială a lăsat să se înțeleagă că nu își va retrage sprijinul pentru candidații din partea France Insoumise (LFI), care reprezintă aproape jumătate din candidații NFP calificați pentru turul al doilea. 

În al doilea rând, NFP a anunțat că este dispus să își retragă candidații doar pe locul 3. Acest lucru ar însemna că rezultatele triunghiulare ar fi în mod logic inevitabile și în favoarea RN, deschizând potențial ușa celui de-al doilea scenariu al nostru: obținerea de către RN a unei majorități absolute.

Ce consecințe sunt pentru piețe?

Deși putem distinge două scenarii principale pentru turul al doilea, în realitate acestea au rezultate similare. Primul scenariu ar duce la formarea unui guvern „tehnic” care ar fi incapabil să întreprindă proiectele legislative majore necesare pentru a readuce deficitul în limitele normelor bugetare europene. 

„Blocarea” Adunării ar putea fi suficientă pentru ca agențiile de rating să reducă din calitatea datoriei franceze, ceea ce ar slăbi mediul ratelor dobânzilor și, prin extensie, piețele de acțiuni, arată analiștii XTB. 

Această situație ar putea avea un impact direct asupra indicelui economiei franceze, cunoscut sub numele de CAC 40. Cu toate acestea, din punct de vedere tehnic, prețul indicelui se află deja la un suport major corespunzător retragerii Fibonacci de 50% a ultimului impuls ascendent la scară săptămânală, adică 7.517,7 puncte. Dacă acest prag ar fi depășit, ar mai fi posibil un ricoșeu de la o retragere Fibonacci de 61,8%, adică 7.339,8 puncte, dincolo de care cumpărătorii ar putea capitula definitiv.

În al doilea caz, consecința ar fi, de asemenea, instabilitatea politică care ar afecta ratingul Franței, deoarece președintele Republicii ar putea dori să declare o nouă dizolvare în cazul unei majorități absolute pentru RN. 

Cu toate acestea, acest lucru ar oferi partidului un an scurt pentru a implementa parțial un program care a fost criticat pe scară largă pentru agravarea datoriei publice, ceea ce ar crește și mai mult prima de risc cerută de creditorii guvernului francez.

CAC 40 ar putea apoi să treacă de zona de suport sau să nu reacționeze imediat în sens descendent și să alimenteze un scurt raliu ascendent, permițând vânzătorilor să își materializeze convingerea direcțională cu o primă. Indiferent dacă se observă sau nu o redresare, o zonă de retragere mai largă se află între 6.638,1 și 6.950,1 puncte.

Pentru a evita o apropiere periculoasă de o criză a datoriilor, singura soluție ar fi, în mod paradoxal, ca președintele să instaleze un guvern minoritar în Adunare și să guverneze prin utilizarea articolului 49 alineatul (3), care permite adoptarea de legi fără consultarea parlamentului, sau prin aplicarea articolului 16 din Constituție (care conferă puteri depline președintelui Republicii). 

Acest lucru ar fi considerat o garanție a stabilității politice pentru piețele financiare, dar ar avea o implicație democratică larg nepopulară. Dar, încă o dată, acesta este un pariu riscant, șeful statului riscând o moțiune de cenzură sau chiar punerea sub acuzare.

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 77% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More