Prima pagină » Kilowat: Canicula schimbă mentalitatea românilor – tot mai mulți vor să scape de grija facturilor și să fie independenți energetic. Cererea pentru panouri solare s-a triplat

Kilowat: Canicula schimbă mentalitatea românilor – tot mai mulți vor să scape de grija facturilor și să fie independenți energetic. Cererea pentru panouri solare s-a triplat

by Razvan Dutu

București, iulie 2024 – Românii instalează de 3 ori mai multe panouri solare și pompe de căldură în 2024 față de anul trecut, pentru a reduce cât mai mult consumul de energie, din cauza facturilor tot mai mari pe timp de caniculă, arată Kilowat, una dintre principalele companii de soluții de energie verde. În contextul valurilor de caniculă și al creșterii constante a prețurilor la energie, tot mai mulți români caută soluții pentru a-și reduce costurile și pentru a scăpa de grija facturilor la energie.

“Facturile la energie sunt tot mai mari, iar acest lucru pune presiune pe bugetele românilor. Ei resimt creșteri semnificative la facturi, clienții ne spun că plătesc mai mult nu doar că au crescut prețurile la energie, dar și pentru că a crescut consumul de energie pentru răcirea locuințelor din cauza caniculei. Creșterea temperaturilor și instabilitatea climatică au determinat mulți români să reevalueze modurile în care își asigură energia necesară gospodăriilor. Independența energetică nu mai este doar un concept futurist, ci o necesitate urgentă, pe care din ce în ce mai mulți oameni o adoptă pentru a asigura confortul și siguranța locuințelor lor. În acest context, cererea pentru panouri solare s-a triplat, românii investind din fonduri proprii între 3.000 de euro și 15.000 de euro în dotarea caselor cu sisteme fotovoltaice”, declară Albert Soare, fondator Kilowat.

Citește și articolul: ANALIZĂ XTB: Alegerile din Marea Britanie, „dominate” de laburiști. Cât de importanți sunt acum următorii pași pentru investitori?

Dacă în trecut românii instalau sisteme fotovoltaice cu o capacitate de 5 Kw în cele mai multe cazuri, anul acesta sunt tot mai multe solicitări pentru 7-10 Kw și pentru sisteme de climatizare, cum sunt pompele de căldură aer-apă pentru răcire pe timp de vară. În județele București și județele Ilfov, Cluj, Constanța și Sibiu au fost instalate cele mai multe sisteme fotovoltaice, arată datele Kilowat

Fiind folosită o gamă largă de electrocasnice în casele românilor, este indicat atunci când vor să investească în obținerea independenței energetice să aibă în vedere nu doar costul de achiziție, ci și costurile de operare pe întreaga durată de viață. În timp ce panourile solare sau alte sisteme de clasă inferioară au un cost redus la achiziționarea lor, consumul ridicat de energie pe termen lung le vor face mai scumpe decât produse similare de o calitate mai bună care inițial au un cost mai mare.

“În acest moment consumatorii trăiesc într-o realitate paralelă în ceea ce privește prețul energiei. Lipsa de corelare a prețurilor diferențiate pe intervale orare, astfel încât să fie mult mai apropiate de realitatea efectivă a pieței energiei, privează eforturile naționale de eficientizare energetică de ajutorul pe care consumatorii îl pot aduce prin adaptarea obiceiurilor de consum la situația reală a pieței, iar pe consumatori îi privează de anumite avantaje pe care le pot avea. De exemplu, în aceste zile caniculare în timp ce energia se vinde aproape pe nimic la orele prânzului, ar fi de ajutor pentru sistemul energetic național ca și consumul să crească, dar ei folosesc instalațiile de aer condiționat cu reținere deoarece prețul este același. Dacă ar beneficia de un preț corelat cu prețul de bursă toată lumea ar putea ține aerele condiționate pornite și să se bucure de confort și racordare fără costuri”, explică Albert Soare, fondator Kilowat.

Cum poate fi obținută independența energetică

În prima etapă a obținerea independenței energetice, pentru un randament mai bun cost beneficiu, trebuie avută în vedere o scădere a facturilor cu 70%-90%, care este posibilă prin eficientizarea energetică a locuinței. Soluția nu stă într-un singur element, ci într-un ansamblu. Punctul de plecare este consumul actual care poate fi eficientizat, izolația și tâmplăria joacă un rol cheie, iar cu cât o locuință este mai bine izolată cu atât va avea nevoie de mai puțină energie pentru încălzire și răcire. Al doilea element constă în sistemul termic în sine, care pentru încălzire poate fi centrală pe gaz, centrală electrică sau pompă de căldură. Fără îndoială cel mai eficient sistem actual este pompa de căldură. Bineînțeles, o scădere a facturilor nu poate fi obținută fără o sursă proprie de producție a energiei, o centrală fotovoltaică care să producă cât consumă fiecare beneficiar și eventual accesorizată cu un sistem de stocare a energiei care să ne ofere siguranța și confort, după caz și o stație de încărcare pentru mașini electrice.

Totodată, este important ca toate elementele mai sus menționate să funcționeze în armonie, ceea ce implică o automatizare astfel încât să comunice între ele și să ofere un randament ca ansamblu. De exemplu, centrala fotovoltaică poate comunica cu pompa de căldură iar în timpul iernii pe timp de zi beneficiarul să aleagă ca supraproducția de energie să o folosească pentru a încălzi suplimentar apa din boiler. Pompele aer-aer pot comunica cu pompa de căldură aer-apă pentru a funcționa alternativ în cel mai eficient mod ca să atingă și să mențină temperatura setată pentru fiecare încăpere, iar stația de încărcare auto poate fi setată să folosească energie doar din surplus fără să mai extragă curent și din rețeaua națională.

Românii de la bloc, dezavantajați

În acest moment românii care locuiesc la bloc au mai puține opțiuni decât ceilalți – pot monta pompe de căldură și pot instala doar centrale special concepute, de capacitate mică cu stocare, deoarece nu pot deveni prosumatori încă. În acest sens, reprezentanții Kilowat speră ca, în viitorul apropiat, să fie permisă prosumarea de la o locație la alta. Astfel, cei care stau la bloc se pot alia în comunități de prosumatori și pot instala centrale fotovoltaice acolo unde pot, chiar și pe bloc, iar energia produsă să fie atribuită locurilor de consum.

România are prețuri ridicate la energie, de 69 euro / MWh, comparativ cu prețurile energiei din Spania și Portugalia, care ajung și la 1 euro / MWh. Costurile energiei în țările din Occident au ajuns atât de mici deoarece atât Spania, cât și Portugalia au investit masiv în surse de producție a energiei verzi. Însă, prin investiții inteligente în infrastructură verde și tehnologii inovatoare, România poate reduce dependența de sursele tradiționale de energie, care sunt mult mai costisitoare și poluante.

De altfel, România are capacitatea și toate resursele pentru a face tranziția cât mai repede către energie regenerabilă și pentru a deveni o țară 100% verde. Astfel, în următorii 5 ani, țara noastră ar putea depăși Spania sau Portugalia în ceea ce privește producția de energie verde, spun reprezentanții Kilowat.

Despre Kilowat

Fondată de fondatorii companiei SanoVita, Kilowat este una dintre cele mai mari companii de soluții de energie regenerabilă din România. Cu o echipă de specialiști în consultanță și în instalarea sistemelor solare, compania oferă soluții complete de la vânzarea de sisteme fotovoltaice la instalarea panourilor solare și consultanță și mentenanță post-instalare ale sistemelor fotovoltaice. Până în prezent, Kilowat a montat peste 1.000 de sisteme fotovoltaice, pentru 700 de beneficiari în întreaga țară, din care 30% prin programul Casa Verde. Compania are autorizația B și pentru medie tensiune și pentru verificare și control, dar și autorizație de instalator pentru gama Huawei, Deye, Growatt etc și colaborează cu furnizori autorizați de suporți metalici (K2 Germania, Aerocompact, Grup Simex).

Kilowat oferă asistență pentru monitorizarea online a sistemului fotovoltaic, urmărind și optimizând sistemul prin update-uri și parametrizare adaptată, fiind ajustate setările tehnice pentru o eficiență maximă, având și un serviciu dedicat asistenței post vânzare, asigurând astfel tot suportul necesar unei funcționări ideale pe termen mediu și lung.

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More