Prima pagină » ANALIZĂ XTB: Cureaua va fi și mai strânsă la bugetul de vacanță. Câte din țările europene preferate de români sunt în topul scumpirilor la cazare, transport și mâncare?

ANALIZĂ XTB: Cureaua va fi și mai strânsă la bugetul de vacanță. Câte din țările europene preferate de români sunt în topul scumpirilor la cazare, transport și mâncare?

by Razvan Dutu

Într-un an marcat de evoluția inflației, politica, inteligența artificială și ratele ridicate ale dobânzilor, scăderea puterii de cumpărare obligă oamenii să fie și mai atenți la cheltuielile din următoarele luni, ceea ce influențează, în mod inevitabil, și alegerea destinațiilor de vacanță și bugetul alocat, arată analiștii XTB, companie de tranzacționare pe bursele internaționale. 

În cel de-al treilea trimestru al anului trecut (iulie, august și septembrie), 60% din cheltuielile majorității europenilor s-au îndreptat spre cazare și mesele din vacanță, 18% – către mijlocul de transport în comun, iar 4% din buget a mers către alte tipuri de activități de timp liber, conform sondajului ETR/FAMILITUR.

Spania este a doua țară din lume, în privința numărului de vizite internaționale – inclusiv ale românilor. Printre principalele atracții care conving turiștii sunt cultura, mâncarea, plajele și peisajele. Madrid și regiunile Galicia și Murcia sunt cele trei comunități în care se vor resimți în sezonul acesta, cel mai mult creșterea prețurilor. 

Citește și articolul: Kilowat: Canicula schimbă mentalitatea românilor – tot mai mulți vor să scape de grija facturilor și să fie independenți energetic. Cererea pentru panouri solare s-a triplat

Capitala Spaniei, cu o creștere de 4,28%, este, de asemenea, zona care a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor la hoteluri și restaurante în ultimele douăsprezece luni, urmată de Galicia și de regiunea Valencia. 

Pe de altă parte, La Rioja este comunitatea, alături de Madrid, în care activitățile turistice s-au scumpit cel mai mult, în timp ce în Murcia și Catalonia (Barcelona este capitala regiunii) vor fi observate cel mai mult creșterea prețurilor la transport, arată analiștii XTB.

Spaniolii aleg, însă, alte destinații. Conform ultimelor date ale platformei de trasee turistice gratuite GuruWalk, Italia este destinația internațională numărul unu pentru spanioli. Regatul Unit, Japonia, Portugalia, Franța și Croația sunt următoarele destinații preferate pentru această vară.

Japonia ar putea fi mai accesibilă decât credeam inițial

Analizând evoluția prețurilor și „mișcările valutare” ale țărilor cele mai vizitate în ultimii ani, ajungem la o concluzie clară: este momentul să mergem în vacanță în Japonia. 

Recent, OCU (organism din Spania care recomandă și informează consumatorii cu privire la diverse produse) a desemnat această țară asiatică drept destinația favorită pentru această vară. Devalorizarea yenului japonez în ultimele douăsprezece luni face ca vizitarea Japoniei să fie cu 11% mai ieftină decât în 2023.

Situația este complet diferită în Turcia, unde, în ciuda devalorizării lirei cu peste 20%, creșterea prețurilor în domeniile esențiale ale verii, precum cazarea, restaurantele și transportul a depășit 70%.  Statele Unite ale Americii se mențin pe a doua poziție cu o creștere a prețurilor de 8%, dat fiind că aici se adaugă și aprecierea dolarului față de euro.

În ultimii ani, turismul din țările Europei de Est a crescut considerabil, iar acest lucru se reflectă și în evoluția prețurilor. România, Serbia și Croația înregistrează, de asemenea, creșteri de aproximativ 8% pentru vacanțele din acest an. 

Dintre toate statele menționate mai sus, Croația este țara în care costurile pentru mâncare și cazare au crescut cel mai mult în ultimele luni. Albania ar putea fi inclusă, de asemenea, în această categorie, dar creșterea este mai mult legată de aprecierea monedei albaneze lek, decât de creșterea propriu-zisă a prețurilor (care a fost, de fapt, una dintre cele mai mici din toate țările Europei).

În general, observăm că în Europa, vacanțele s-au scumpit cu o medie de 4%. Portugalia înregistrează o creștere ușor mai mare, din cauza scumpirii cazării și alimentelor, în timp ce în cazul Marii Britanii, aprecierea lirei este unul dintre principalele motive pentru care vacanțele de aici sunt cu 6% mai scumpe decât anul trecut, explică analiștii din cadrul XTB. 

Alte țări, precum Italia sau Franța, rămân „în urmă”. În afara Europei, se poate observa și evoluția Marocului, care înregistrează creșteri de 4%, determinate de aprecierea dirhamului.

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 77% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul 

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More