Partenerii noștri de la ASEMER au luat un interviu domnului Florin Godean, Președintele Camerei de Comerț Elvețiano-Române:
Cel mai mare atu al României este propriul potențial de a oferi capital uman bine pregătit. Avem oameni cu adevărat talentați și ambițioși în țară cu dorința de a demonstra că sunt capabili de lucruri mărețe.
Florin Godean
1.Spune-ne câteva cuvinte despre tine și despre experiența ta profesională.
Am absolvit Universitatea de Vest din Timișoara cu o diplomă de licență în economie și apoi am continuat cu un program de master la Institutul Internațional de Dezvoltare Management din Lausanne. Debutul meu profesional a început ca Director General la Infotin, iar doi ani mai târziu m-am alăturat Serviciului European de Voluntariat din Helsinki, Finlanda. În 2004 m-am alăturat echipei Adecco în calitate de Director de Vânzări și Marketing, iar în 2011 mi-am asumat funcția de Country Manager. Între 2019 și 2020, am supervizat atât Adecco România, cât și Adecco Ungaria, din rolul de Cluster Manager.
Fiecare etapă a acestui drum a jucat un rol în formarea și perfecționarea mea profesională și cred că fiecare poziție mi-a adus o experiență suplimentară care m-a ajutat să devin persoana care sunt astăzi.
2.Ce părere ai despre România și ce îți place cel mai mult la această țară?
Cel mai mare atu al României este propriul potențial de a oferi capital uman bine pregătit. Avem oameni cu adevărat talentați și ambițioși în țară cu dorința de a demonstra că sunt capabili de lucruri mărețe.
De asemenea, îmi place capacitatea românului de a face teren. Dacă ar fi să comparăm România anului 1992 versus 2022, am observa 30 de ani de evoluție și un frumos proces de maturizare în ceea ce privește dezvoltarea economică, socială și politică. Iar faptul că acest proces este încă la început face ca țara noastră să fie și mai atractivă pentru investitorii și oamenii de afaceri străini.
3.Cum credeți că a evoluat piața din România în ultimii ani? Crezi că mai există oportunități de afaceri în această țară și cum crezi că ar putea fi exploatate?
Oportunitățile există și vor continua să existe. Atâta timp cât antreprenorii își construiesc un plan de afaceri solid cu cercetări de piață bine pregătite și găsesc investitorii potriviți, ideile bune de afaceri vor avea întotdeauna un loc pe piață. Este foarte important să ne concentrăm pe sprijinirea afacerilor cu valoare adăugată, studii de piață și, bineînțeles, să investim în continuare în capitalul uman, pentru a oferi servicii și produse de calitate superioară.
4.Cum apreciați mandatul dumneavoastră ca președinte al Camerei de Comerț Bilaterale Elvețiano-Române?
În prezent, Camera de Comerț Elvețiano-Română are cel mai mare număr de membri de la înființare. Din punct de vedere calitativ, relațiile de afaceri și sprijinul reciproc între membri contribuie la îmbunătățirea activității companiilor elvețiene din România, în special prin datele statistice pe care experții în domeniu le furnizează acestor companii. Un exemplu concret ar fi modelul de școală duală, pe care companiile îl pot replica sau adapta în funcție de nevoile lor. Din toate aceste motive, văd mandatul meu ca pe o reinventare a muncii CCER.
5.România și Elveția și-au întărit relațiile de când ați devenit președinte/în ultimii ani?
Relațiile româno-elvețiane au fost întotdeauna bune și arată deschidere de ambele părți. În ceea ce privește relațiile diplomatice din ultimii ani, cu ajutorul Excelenței Sale Arthur Matli, acestea s-au consolidat și mai dese. Aici aș aminti vizita Președintelui României în Elveția, începând cu 2021, dar și sprijinul companiilor elvețiene față de multe companii românești strategice, precum Poșta Română.
6.Ce motivează investițiile elvețiene? Sunt antreprenorii/companiile elvețiene interesate să investească mai mult pe piața din România?
Companiile elvețiene care investesc în România vin cu tehnologie sau dezvoltă produse de înaltă calitate, care sunt rezultatul cercetărilor pe care le fac în Elveția și apoi sunt implementate de specialiști români la nivel național. Motivele pentru care companiile elvețiene aleg România sunt în principal capitalul uman, dar și deschiderea autorităților de a susține aceste investiții.
7.În ce domenii credeți că companiile românești pot găsi oportunități în Elveția?
Industria cu cele mai bune oportunități de investiții în Elveția ar fi sectorul tehnologic.
8.Ce crezi că poate schimba România pentru a atrage mai multe companii străine?
În România, cred că este important să susținem în continuare un sistem de învățământ coerent și eficient, astfel încât capitalul uman să rămână un atu pentru anii următori.
9.Care sunt principalele puncte forte și puncte slabe ale companiilor românești?
Dacă vorbim de puncte forte, ne putem uita la spiritul antreprenorial puternic, care se regăsește atât în start-up-uri, cât și în companiile multinaționale străine sau românești.
În schimb, cred că am putea îmbunătăți aspectele procedurale și să punem mai mult accent pe productivitatea muncii și calitatea decât cantitatea.
10.Un sfat pe care l-ai da antreprenorilor care vor sa investeasca in Romania?
Da. Sfatul meu este sa investesti cu incredere in Romania. Este o țară a Uniunii Europene și membră a NATO, unde de cele mai multe ori succesul este dat de oamenii care lucrează în companii. Aș recomanda oamenilor de afaceri/antreprenorilor să depășească prejudecățile și imaginea pe care țara noastră o are în străinătate, pentru a înțelege pe deplin ce poate oferi România unui investitor.
Sursă foto: ASEMER