Coinzix, un crypto exchange românesc dedicat atât investitorilor la început de drum, cât şi traderilor din piaţa criptomonedelor, a atras o investiţie de 300.000 de dolari din partea Legion Ventures, cel mai mare fond de investiţii în criptomonede din Europa de Est. Crypto exchange-ul va investi, în următorii trei ani, 10 milioane de dolari.
Investiţia Legion Ventures va susţine Coinzix în eforturile de a deveni, în următoarele 12 luni, principalul crypto exchange prin care vor tranzacţiona investitorii şi traderii români.
De la înfiinţare, în 2021, Coinzix a investit deja peste 1 milion de dolari pentru a oferi clienţilor posibilitatea de a tranzacţiona uşor şi eficient din punct de vedere al costurilor peste 60 de criptomonede, prin aplicaţii desktop, mobil şi printr-o reţea de opt ATM-uri. Platforma Coinzix permite achiziţia de criptomonede prin toate instrumentele de plată: cash, card şi transfer bancar.
În plus, pentru următorii trei ani, compania şi-a planificat investiţii de aproximativ 10 milioane de dolari. Coinzix intenţionează să acopere toate serviciile ecosistemului crypto-financiar, inclusiv staking, sisteme PoS, launchpads şi credite, iar până la finalul acestui an va extinde reţeaua de ATM-uri de la opt unităţi la 15.
Compania vizează, de asemenea, extinderea reţelei de bancomate şi peste graniţe, în ţări precum Italia şi Spania.
Totodată, Coinzix va lansa propriul token, după încheierea etapei de fundraising. Listarea tokenului este dependentă de condiţiile pieţei însă compania a lansat deja o campanie atractivă pentru investitori.
Pentru a sărbători viitoarea lansare a tokenului de utilitate nativ, $ZIX, şi pentru a face criptomonedele accesibile tuturor, Coinzix face un airdrop de 100.000 de dolari pentru comunitatea sa. Tokenii vor ajunge în portofelele investitorilor după lansarea $ZIX.
„Criptomonedele vor revoluţiona piaţa digitală şi vor fi complementare sistemului monetar, iar noi vrem să ajutăm în procesul de educare al românilor de a lua decizii conştiente atunci când investesc în această piaţă. De aceea, suntem extrem de încântaţi şi onoraţi de suportul pe care l-am găsit în comunitatea investitorilor în criptomonede, în această etapă a proiectului nostru ambiţios. Am creat Coinzix cu gândul de a contribui la adopţia în masă a criptomonedelor în România şi suntem pregătiţi să oferim oportunităţi atât investitorilor care au crezut în proiectul nostru de la început, cât şi românilor care îşi doresc un crypto exchange uşor de folosit, sigur şi cu comisioane accesibile. Până la sfârşitul anului, vom îmbunătăţi oferta de servicii prin emiterea cardurilor de debit Coinzix, vom lansa launchpadul (platformă ce ajută startup-urile din zona crypto să strângă fonduri) şi vom extinde reţeaua de bancomate. Toate acestea ne vor permite să devenim lideri de piaţă din punct de vedere al numărului de utilizatori şi al volumului tranzacţionat”, a declarat Ovidiu Chirodea, co-fondator şi CEO Coinzix.
Peste 4.500 de utilizatori Coinzix în şapte luni
Din momentul lansării, în octombrie 2021, exchange-ul a avut un volum de peste 10 milioane de dolari, realizat de 4.500 de utilizatori din România.
Aceştia au posibilitatea de a tranzacţiona peste 60 de criptomonede, atât pe o platforma desktop, cât şi prin aplicaţii mobile IoS şi Android.
Platforma Coinzix permite achiziţia de criptomonede fie prin transfer bancar, folosind euro, fie cu cardul, folosind orice tip de valută.
Citește și articolul: BMW vrea să vândă abonamente lunare de 18 dolari pentru încălzirea din scaune
De asemenea, la Coinzix, tranzacţiile se pot face şi prin reţeaua de ATM-uri, de unde se pot cumpăra şi vinde Elrond eGold (EGLD) sau Bitcoin (BTC) cu RON, cash.
Momentan, compania operează o reţea de opt ATM-uri amplasate în cele mai mari oraşe ale ţării (Bucureşti, Brăila, Oradea, Constanţa, Sibiu, Timişoara). Prin intermediul acestora, utilizatorii au efectuat peste 1.000 de depuneri şi retrageri.
Mediana tranzacţiilor efectuate de clienţii Coinzix este între 700 de dolari şi 1.000 de dolari.
De la IBM şi Deutsche Bank la un exchange de criptomonede ce vizează poziţia de lider.Cine sunt fondatorii Coinzix
Platforma Coinzix s-a născut în 2021, la Oradea, din dorinţa a trei antreprenori autohtoni (Ovidiu Chirodea, Mihai Sbirneciu şi Mihai Niculae) de a face tranzacţiile cu criptomonede accesibile tuturor românilor.
Ovidiu Chirodea este un antreprenor cu experienţă, pasionat de ecosistemul blockchain, fondator al CryptoChange, o platformă de schimburi de criptomonede ce oferă servicii pentru early adopters în România.
Mihai Sbirneciu are o experienţă de peste 13 ani în cybersecurity şi compliance. A condus mai multe echipe şi proiecte din industria financiară, făcând parte din echipele de cybersecurity ale Deutsche Bank, ING şi IBM.
Mihai Niculae a contribuit în ultimul deceniu la evoluţia IBM şi Nationale Nederlanden, coordonând echipe de peste 20 de persoane şi dezvoltând produse pe trei pieţe, în calitate de product şi quality manager în domeniul financiar, servicii şi tehnologie.
Interes crescut în România faţă de criptomonede. Investiţii de 10 milioane de dolari
Deşi piaţa criptomonedelor traversează momentan o perioadă de scădere, din perspectiva Legion Ventures, cel mai mare fond de investiţii în criptomonede din Europa de Est, cu resursele potrivite, România şi Europa de Est au potenţial pentru adopţia în masă a activelor digitale.
De altfel, Legion Ventures mizează şi pe faptul că atunci când pieţele sunt în scădere, este adesea momentul în care apar cele mai bune oportunităţi. Este perioada în care antreprenorii se pot concentra pe dezvoltare de produs, în loc să se lase distraşi de variaţia preţurilor pe termen scurt.
Apetitul românilor pentru investiţiile în criptomonede se poate vedea şi din evoluţia Legion Ventures, care este un fond de investiţii al comunităţii românilor pasionaţi de ecosistemul criptomonedelor, creat în martie 2021. Comunitatea Legion Ventures are deja peste 20.000 membri activi şi peste 1.200 investitori, iar în 15 luni de la înfiinţare, fondul a strâns aproximativ 10 milioane de dolari pe care i-a investit în peste 120 de proiecte, printre care şi platforma de social gaming Wam App.
Aproximativ 25% dintre proiectele în care Legion Ventures a investit, nu au fost încă lansate.
În luna decembrie 2021, randamentul investiţiilor raportat la proiectele listate era de 1.200%, iar acum randamentul este de aproximativ 200%.