La inceput de 2022, România se poziționează ca având cel mai mic cost al vieții între țările Uniunii Europene, aflandu-se pe locul 37 din 42 de state europene, respectiv locul 102 din 139 de state analizate pe plan mondial de către site-ul numbeo.com.
De notat ca Numbeo este cea mai mare bază de date din lume cu date furnizate de utilizatori despre orașe și țări din întreaga lume, oferind informații actuale despre condițiile de viață în lume, inclusiv costul vieții, indicatorii de locuințe, îngrijirea sănătății, traficul, criminalitatea și poluarea.
Clasamentul este realizat plecand de la costurile din viața reală consemnate la alimente de bază, costul locuințelor, chirii, utilități, transport, haine, activități recreative etc., plus salariile nete raportate de un număr considerat a fi suficient de mare de contributori.
Cu un index de 35,24 (referința de 100 este costul vieții în New York), aparent ne plasăm ca și cost al vieții mai jos decât Bulgaria (38,38) sau chiar state non-UE precum Serbia (36,21), Bosnia și Herțegovina (36,12), Albania (35,50), dar ceva mai sus decât Macedonia de Nord (31,38), Belarus (30,89) sau Republica Moldova (30,35).
Deși, per total, nu avem nici cele mai mari venituri și nici cele mai mici prețuri, ajungem să fim, din postura surprinzătoare de țară UE cu cel mai mic cost al vieții, pe locul 23 din 27 ca putere de cumpărare locală, situație similară cu poziționarea potrivit nivelului PIB/locuitor ajustat cu nivelul relativ al prețurilor.
De asemenea, devansăm în materie de putere de cumpărare patru state relevante din UE, respectiv Grecia (indice 39,73), Bulgaria (45,96), Croația (47,55), și, Portugalia (46,80), insa trei state membre UE stau ceva mai bine decât noi – Letonia (51,65), Ungaria (51,98) și Slovacia (50,39). Alte trei state din fostul bloc estic se poziționează în apropierea nivelului de 60% din reperul american: Polonia (59,95), Slovenia (59,48) și Lituania (58,74).
“Cam acestea (n.r. Polonia, Slovenia si Lituania) ar trebui să fie urmărite mai atent pe termen mediu pentru recuperarea decalajului de nivel de trai”, spun cei de la cursdeguvernare.ro.
Ca referinta, Spania se afla pe pozitia 21 din 42 de state europene, respectiv 46 din 139 de state analizate pe plan mondial, avand un index de 53,88%, si pe locul 17 din 42 de state europene la puterea de cumparare.
Insa putem crede ca aceste date sunt realiste si Romania are cel mai mic cost al vietii dintre toate statele UE? Poate trebuie analizate, in acest sens, si alte date importante.
De exemplu, România se află pe locul 32 din 64 de ţări la costul alimentelor de baza, potrivit unei analize realizate de Picodi.com.
Studiul a acoperit ţările cu un salariu minim stabilit de guvern – în total 64 de ţări din Europa, America de Nord şi de Sud, Africa, Asia şi Australia, insa lista include doar sumele nete, adică banii pe care angajatul îi primeşte efectiv în numerar sau în contul său bancar.
România a ocupat locul 18 în clasamentul salariilor minime din intreaga lume: de la 1 ianuarie 2022, salariul minim din ţara noastră a crescut cu 10% (de la 1,386 RON la 1,524 RON net).
Valoarea produselor alimentare de bază la începutul anului 2022 este de 343 lei. Lista alimentelor de baza este alcătuită din 8 grupe de produse: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe şi legume. Lista este foarte limitată, dar, în cantităţile indicate, aceste produse sunt suficiente pentru a satisface cerinţele nutritive minime ale unui adult mediu (vezi imaginea din dreapta).
Bineinteles, odata cu scumpirea multor dintre produsele importante consumate de romani, valoarea cosului de consum va creste in perioada imediat urmatoare, precum si procentul acestuia din salariul minim.
Astfel, costul alimentelor de baza in raport cu salariul minim era la inceputul anului de 22,5%. In Spania costul alimentelor este de doar 11,8% in raport cu salariul minim (aprox. 4.830 lei), cel mai mic raport fiind cel din Marea Britanie, de doar 6,6% (salariu minim aprox. 8.000 lei), urmat de Irlanda, cu 7,3% (salariu minim 8.200 lei) si Germania, cu 8,9% (salariu minim 6.400).
Statul roman a cerut o analiza asupra venitului minim care ar asigura un trai decent pentru un roman, iar rezultatul este urmatorul:
- 2.708 lei pe lună pentru o persoană adultă singură;
- 4.417 lei pe lună pentru o familie de doi adulți fără copii;
- 5.993 lei pe lună pentru o familie de doi adulți și un copil;
- 7.234 lei pe lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii.
Rezultă că, pentru a duce un trai decent, venitul unui adult care trăiește din salariul minim ar trebui să fie mai mare cu cel puțin 1.184 lei.
Insa trebuie tinut cont ca rezultatele de mai sus nu sunt tocmai cele corecte, deoarece exista o “eroare materiala” in legislatie, explicata in articolul acesta. In realitate, venitul minim necesar este mai mare decat cifrele prezentate mai sus. In plus, nu include chiria sau eventualele rate la banca.
Prin comparatie, in Spania, venitul minim necesar raportat la salariul mediu (de 4.830 lei) este de 10.852,52 lei (2.193,29 EUR) pentru a familie de patru persoane, respectiv 3.070,82 lei (620.61 EUR) pentru o singură persoană, fara a include chiria. Ceea ce inseamna ca costul vieții în Spania este, în medie, cu 38% mai mare decât în România.
In prezent, aproximativ 25% din angajații români primesc lunar salariul minim pe economie. Putem deduce, astfel, ca mare parte din romani nu au nici macar venitul minim necesar pentru un trai decent asigurat pe luna. Culmea, autoritatile consideră că o familie ar putea chiar să și economisească ceva bani pe luna.
De asemenea, creșterea salariului minim a avut unele efecte secundare: prețurile au crescut si cresc in continuare în România, inflația este mare, cursurile de schimb pentru EURO și USD ating noi maxime în fiecare zi, așa că în puterea de cumpărare reală lucrurile nu s-au schimbat atât de mult.
Prin definitie, costul vieții se referă la suma de bani necesară pentru menținerea unui nivel minim de viață, prin faptul că își poate permite necesitățile de bază ale vieții, cum ar fi alimente, îmbrăcăminte, adăpost, transport, telefon și internet, recreere, educație, asistență medicală, taxe și alte utilități. Putem vedea din datele de mai sus ca multi romani nu au un venit suficient de bun lunar pentru a le asigura un trai decent.
Costul vieții în România este încă foarte scăzut în comparație cu alte țări, dar începi să primești din ce în ce mai puțin pentru aceasta suma. Chiar dacă România este o țară mai ieftină decât multe țări europene și poți trăi cu mai puțin decât în alte țări occidentale, nu toate lucrurile sunt automat mai ieftine decât în Europa de Vest, în ciuda creșterii recente a salariilor, prețurile crescând si ele constant de-a lungul anilor.
Prin urmare, putem critica reprezentativitatea, formula de ponderare și faptul că statisticile Numbeo sunt concentrate pe mediul urban și nu prezintă adevărata realitate românească.
Sursa informatiei:
- https://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_by_country.jsp
- https://cursdeguvernare.ro/ianuarie-2022-romania-cel-mai-mic-cost-al-vietii-dintre-statele-ue-si-pe-locul-23-din-27-la-puterea-de-cumparare-locala.html
- https://adevarul.ro/economie/bani/romania-locul-32-64-costul-alimentelor-baza-poti-trai-salariul-minim-1_61eac9745163ec4271fda280/index.html
- https://economedia.ro/harta-salariilor-minime-din-64-de-tari-cum-sta-romania-dupa-cresterea-de-10-de-la-inceputul-anului.html#.YkRF_zVRW5c
- https://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Romania
- https://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Spain
- https://romania.europalibera.org/a/salariu-minim-nivel-de-trai/31687963.html
- https://www.romania-insider.com/labor-costs-ro-vs-eu-mar-2022
Articol scris de ASEMER
Sursa foto: ASEMER