Organizația Femeilor Antreprenor (OFA) valorizează experiența și abilitățile unice ale fiecărei femei
Femeile joacă un rol din ce în ce mai vizibil și important în economia de astăzi. Ele depășesc bariere, demontează stereotipuri și își croiesc propriul parcurs profesional. În ciuda faptului că se confruntă cu nenumărate provocări, femeile sunt cele care, prin reziliență și determinare, se poziționează ca agenți ai schimbării capabili să aducă progresul și să-și transforme atât propriile vieți, cât și pe cele ale familiilor și comunităților din care fac parte.
Femeile sunt capabile să deschidă afaceri și să le ducă la succes, să conducă organizații sau să ocupe poziții cheie, să devină cele mai bune într-un domeniu de activitate, să inoveze și să aducă progresul în diverse sectoare. Ieșind din zona de confort și depășind barierele sociale, femeile pot redefini leadershipul și pot aduce soluții noi la provocările societății din care fac parte.
În zilele noastre, o femeie îndeplinește simultan o multitudine de roluri și jonglează permanent cu numeroasele responsabilități ce decurg din calitatea ei de fiică, soră, prietenă, iubită, soție, mamă, colegă, specialistă, manager sau antreprenoare. În același timp, ea are hobby-uri, pasiuni și interese și trebuie să aibă grijă și de sănătatea fizică și emoțională a ei și a membrilor familiei sale.
Dar, cel mai important, femeile sunt arhitectele generațiilor viitoare. Prin contribuțiile lor ca partenere de viață, mame, mentori și lideri ai comunității, ele își pun amprenta nu doar asupra propriei familii, ci și asupra societății, în general. Când femeile investesc în propriile abilități, competențe și cariere, succesul lor este o victorie și un câștig automat pentru familiile și comunitățile din care fac parte.
Perspectiva, experiența și abilitățile unice ale fiecărei femei sunt valorizate în cadrul patronatului Organizația Femeilor Antreprenor (OFA), acestea putând să inspire și să -i ajute pe alții, îmbogățind în același timp comunitatea în ansamblu. Fiecare femeie poate fi un exemplu demn de urmat, soluția la problema cuiva, exemplul de bune practici, eroina ce-i inspiră pe ceilalți, mentorul ce inspiră generațiile tinere să reușească, liderul ce deschide noi frontiere.

„Este timpul să credem în potențialul imens pe care îl deținem, să provocăm status quo-ul și să îmbrățișăm oportunitățile care ne așteaptă. Împreună, putem crea o lume în care femeile nu se mai simt limitate de roluri sau așteptări, ci sunt încurajate să conducă, să inoveze și să transforme societatea”, spune Mirabela Miron, președinta OFA
Redefinirea leadershipului și antreprenoriatului feminin
Antreprenoriatul feminin este o forță reală ce nu poate fi ignorată: aproximativ 37% dintre afacerile la nivel global sunt deținute de femei, stimulând creșterea economică și generând noi oportunități de dezvoltare. Potrivit unui studiu realizat în anul 2023, una din patru companii din România este deținută de femei, cu o rată medie a profitului net aproape dublă față de cele cu acționariat 100% masculin. În același timp, aproximativ 600.000 de femei sunt acționare sau asociate în companii active în mediul de afaceri din România.
Femeile antreprenor și cele aflate în poziții de conducere au o viziune clară și perspective unice, creativitate și abilități de rezolvare a problemelor, empatie și curaj în gestionarea echipelor, generând soluții sau proiecte inovatoare. Adesea, ele identifică lacune ale pieței și nevoi ale consumatorilor care altfel ar fi putut trece neobservate, abilități ce pot fi explorate pentru a dezvolta cu succes noi idei de afaceri.
Colaborare, Comunitate, Competențe și Creștere
Deși au acces la numeroase oportunități, multe femei ezită să investească în dezvoltarea lor personală și profesională. Pentru a-și atinge adevăratul potențial, femeile trebuie să creadă în valoarea lor și să acceseze oportunitățile oferite de cei 4C, acronimul ce reunește puterea colaborării, a comunității, a competențelor și a creșterii pe mai multe paliere ale vieții personale și profesionale a unei femei.
A încuraja femeile să acceseze serviciile de educație și dezvoltarea unei cariere sau a unei afaceri, a le da posibilitatea să aleagă cum vor să își gestioneze resursele și a le da șansa să îmbine familia, munca și timpul personal într-un mod productiv și creativ, înseamnă a le da șansa la un viitor mai bun, transformațional, prosper și asumat. Căci femeile sunt cele care dau viață și modelează generațiile viitoare, dar, chiar dacă aleg să nu devină mame, prin cunoștințele și dedicarea lor, se pot implica activ în foarte multe domenii de activitate – economice, academice sau sociale – și pot contribui la construcția unei societăți mai bune din toate punctele de vedere.
Colaborarea în comunitate– cheia către prosperitate și bunăstare
Una dintre cele mai eficiente modalități prin care femeile antreprenor își pot atinge adevăratul potențial este să se alăture unei comunități de afaceri sau unui patronat care să le reprezinte interesele și să sprijine activ dezvoltarea lor pe multiple planuri.
Aceste rețele reprezintă mai mult decât conexiuni și oportunități profesionale – ele oferă instrumentele, inspirația și sprijinul de care femeile au nevoie pentru a se dezvolta.
Ca membre ale unei comunități de afaceri sau ale unui patronat dedicat, femeile antreprenor pot beneficia de susținerea, apărarea și promovarea intereselor în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane fizice sau juridice, atât pe plan național, cât și internațional; pot accesa resurse pentru propria dezvoltare profesională și personală; pot să învețe din experiențele celor care s-au confruntat cu provocări similare și le-au depășit; pot descoperi noi oportunități de afaceri; dezvoltă un sentiment de apartenență și își păstrează inspirația și motivația. Aderarea la o comunitate de afaceri sau la un patronat nu este doar despre ceea ce câștigi, ci și despre ceea ce oferi. Așa cum spunea și N. Steinhardt: ”Dăruind, vei dobândi!”
„La OFA, avem convingerea fermă că noi, femeile, avem puterea de a modela prezentul și de a genera viitorul dorit, nu doar pentru noi, ci și pentru generațiile actuale și cele care urmează. Accesând roluri de conducere, oferind acces liber la educație și la împlinirea competențelor antreprenoriale, susținându-ne între noi și investind în dezvoltarea personală, putem crea oportunități care înalță comunități întregi. Aici, în OFA, am creat un spațiu în care colaborarea triumfă asupra concurenței, iar scopul comun este succesul fiecărei membre”, declară Amalia Georgescu, prim-vicepreședintă a patronatului.

Patronatul Organizația Femeilor Antreprenor a luat naștere în urmă cu 5 ani din dorința de a crește importanța rolului femeii în dezvoltarea societății românești prin sprijinirea, promovarea și susținerea inițiativelor de business care vor genera produse și servicii inovatoare. Mai multe detalii despre activitatea patronatului puteți găsi pe: https://ofaugir.ro/