Prima pagină » ANALIZĂ XTB: Începe numărătoarea inversă până la UEFA 2024, dar „meciul economiei” a fost deja câștigat. Cum arată clasamentul

ANALIZĂ XTB: Începe numărătoarea inversă până la UEFA 2024, dar „meciul economiei” a fost deja câștigat. Cum arată clasamentul

by Razvan Dutu

Numărul mare de suporteri prezenți la UEFA 2024 i-ar putea genera Germaniei, țara gazdă, venituri substanțiale extrem de necesare în această perioadă, însă „meciul economiei” a fost deja câștigat de altă țară participantă la această competiție sportivă, arată analiștii XTB, companiei de tranzacționare pe bursele internaționale. 

Pentru acest amplu eveniment sportiv, care se va desfășura pe parcursul a patru săptămâni (14 iunie și 14 iulie), au fost disponibile 2,7 milioane de bilete. Multe zone din Berlin, Munchen, Colonia, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirche, Hamburg, Leipzig și Stuttgart vor primi o avalanșă de vizitatori naționali și străini. Cu alte cuvinte, ar putea fi observată o creștere substanțială a veniturilor anumitor companii.

Citește și articolul: Agenda cursurilor INAQ Consulting – IFS Training Center pentru luna iunie 2024

Cine ar putea avea de câștigat în urma campionatului? 

Lufthansa și Ryanair sunt cele două companii aeriene cu o cotă de piață mai mare în Germania, iar ambele anticipează o creștere semnificativă a veniturilor pentru următoarele câteva luni. La ultimul eveniment sportiv organizat în Germania, Cupa Mondială de Fotbal din 2006, ambele companii au obținut creșteri de aproape 50% în cele șase luni de după eveniment.

Lanțurile hoteliere se așteaptă, de asemenea, să obțină cifre record în această vară. Accor și Marriott sunt cele mai mari două nume în ceea ce privește cota de piață din Germania, în funcție de numărul de camere. În 2006, cotația companiei franceze Accor a înregistrat o creștere de 40%, în timp ce în cazul hotelului nord-american, creșterea a fost de puțin peste 30%. Airbnb, fondată câțiva ani mai târziu, poate fi o altă alternativă atunci când se caută cazare, deci și aici s-ar putea înregistra creșteri notabile.

Un profit de succes ar putea înregistra și compania belgiană producătoare de bere Anheuser-Busch InBev, cel mai bine cotată, într-o țară cu o lungă tradiție în domeniul berii. 

Și în cele din urmă, vorbim despre o dimensiune din ce în ce mai importantă pentru acest tip de evenimente: moda sportivă. Companiile de haine sportive precum Nike, Adidas sau Puma vor îmbrăca majoritatea idolilor de pe gazon la Campionatul European de Fotbal. Printre acestea, se remarcă multinaționala Adidas care, după Campionatul European de Fotbal din 2016, dar și după cupele mondiale din 2018 și 2022, a evoluat în medie cu 17% chiar și în următoarele treizeci de zile după închiderea competiției, arată analiștii XTB.

Cine câștigă meciul cu parametrii economici?

Peste 20 de echipe de fotbal vor juca pe stadion în cadrul UEFA Euro 2024, iar suporterii din fiecare stat participant vor sta cu sufletul la gură pentru a afla câștigătorul. Totuși, nu putem să nu ne întrebăm care este țara câștigătoare din perspectiva creșterii economice? Pentru a afla răspunsul, au fost analizate  cele mai relevante date economice ale țărilor care vor participa la competiție (cu excepția Angliei și Scoției care sunt incluse la Marea Britanie),. 

Pentru comparație, analiștii XTB au folosit informații precum: creșterea PIB-ului în ultimii 4 ani, PIB pe cap de locuitor (adaptat la puterea de cumpărare), rata șomajului, salariul pe oră, datoria în raport cu PIB.

Dintr-un număr de 23 de state analizate, Romania este pe locul 18 – stă mai bine decât Italia și Slovacia. Pe prima poziție se află Elveția (la mare diferență de celelalte țări din clasament) și este urmată de Danemarca, Olanda și Austria. 

Țările din estul Europei au avut o creștere a PIB-ului mai mare decât restul continentului în ultimii patru ani. Aceste state se bucură de o creștere puternică a producției datorită investițiilor străine, turismului și fondurilor UE. De asemenea, se datorează și transferului industriei din țările din sudul Europei, deoarece costurile forței de muncă sunt mai mici, iar capacitatea lor de creștere este mai mare, arată analiștii din cadrul XTB. 

Țările mai mari din punct de vedere economic sunt și cele care au obținut o rată de creștere mai mică, iar exemplul Germaniei, (afectată din cauza dependenței de gazul și petrolul din Rusia), este frapant.

Rezultatele din tabel arată că învingătoarea absolută a „campionatului european la economie din 2024” este Elveția. Până nu de mult, Danemarca putea concura cu statul elvețian în ceea ce privește parametrii economici. Olanda a încheiat pe poziția a treia. 

Pentru punctare, analiștii XTB au ales aceeași metodologie folosită în prezent în competiții precum Formula 1, unde „câștigătorul” primește 25 de puncte, al doilea 18 puncte, iar al treilea 15 puncte. De pe poziția a patra până pe a zecea, au fost distribuite următoarele puncte: 12, 10, 8, 7, 4, 2, 1.

 PrimaA douaA treia
Scor– 25--18--15-
  Creștere PIBPIB pe cap de locuitorRata șomajuluiSalariu orarDatoria în raport cu PIBTotal puncte
 Elveția1-25--25--25--25-101
Danemarca7-18- -18--18-61
Olanda2-15-812845
Turcia-25-   -15-40
Polonia8 -18- 733
Georgia-18-   1230
Germania 81010 28
Republica Cehă  -15- 1025
Belgia 10 -15- 25
Austria 1228 22
Slovenia 1124 17
Croația-15-    15
Serbia10   414
Franța 7 7 14
Albania12   113
Regatul Unit 441 9
Ungaria  7  7
România4 1  5
Italia 2 2 4
Slovacia    22
Spania     0
Portugalia     0
Ucraina     0

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 77% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More