Prima pagină » Cât (te) costă comunicarea ineficientă

Cât (te) costă comunicarea ineficientă

by Razvan Dutu

Zilele trecute eram la coadă la un ceai, la 7.30 dimineața, la o cafenea din aceea din pe care o găsești la toate colțurile de stradă în marile orașe. 

Aveam patru persoane în fața mea, iar limbajul non-verbal al acestora spunea că ar mai fi dormit, că de abia așteaptă cafeaua și părea că le este greu să deschidă gura și să ceară inclusiv ce își doreau.

Citește și articolul: NextUp: Prea multe dintre IMM-urile din România nu au încă automatizate operațiunile de business, deși digitalizarea a devenit o necesitate, o investiție și diferența dintre falimentul sau dezvoltarea afacerii

Cumva atmosfera din cafenea era apăsătoare pentru toți cei prezenți, oameni care nu se cunosc și care intră totuși într-un schimb de energie de la prima oră. Nici domnișoara care servea nu făcea excepție. 

Pentru unii dintre noi diminețile sunt mai dificile… până pornim motoarele, până bem cafeaua etc. Nu-i așa? 

Pentru mine în schimb diminețile sunt cu bucurie și zâmbete, așa că în cele ce au urmat mi-a fost ușor să intru în rolul de observator al întregului context.

Primul dintre clienți a cerut cafeaua, mormăind mai mult, a rostit jumătăți de cuvinte. Fără să se asigure că a înțeles ce dorește, mai mult ghicind cererea, pe jumătate adormită, domnișoara a trecut la prepararea cafelei. Doar că surpriză (de fapt, nu!) i-a oferit clientului un alt produs. A urmat un schimb de replici, în care domnul respectiv a acuzat-o că este la fel ca și colegul care îl supărase cu o zi în urmă la serviciu (Exact! Ce legătură?).

Ambii protagoniști au ridicat tonul, cafeaua a fost schimbată, dar atmosfera a devenit apăsătoare și mai mult alterată. 

Următoarea doamnă de la coadă, atunci când i-a venit rândul să comande, a cerut cafeaua pe ton răstit. Domnul care a urmat era deja plictisit și sictirit, parcă ar fi comandat ceva la pompe funebre. 

Cumva de la o banală lipsă de comunicare toți cei de față au fost impactați.

În mod natural, când mi-a venit rândul, am schimbat tonul și prin cuvinte simple am reușit să o fac chiar să zâmbească (pentru moment desigur) pe domnișoara care ne servea. Următoarul client avea deja un ton normal.

Din perspectiva de observator mă gândeam cât de mult costă de fapt lipsa de comunicare și cât de nocive sunt (ce impact financiar au) conflictele. Nici nu vreau să îmi imaginez cum a arătat ziua respectivă pentru toți aceștia!

O persoană care a trecut printr-un conflict are randament scăzut ore, poate chiar zile.

Așa că pentru a calcula costul unui conflict poți lua în calcul 70% din salariul respectivei persoane pentru câteva zile. În plus, starea de toxicitate din cadrul unei astfel de discuții, are repercursiuni și asupra celorlalți colegi care asistă sau care află despre acesta.

Poți adăuga la costuri și 30% din salariul acestora, pentru că nici ei nu sunt productivi în zilele post conflict. 

Aș mai adăuga că, din experiența mea, un conflict atrage după sine alte conflicte, suntem cu toții încărcați și impactați, chiar și oameni cu care interacționăm pentru puțin timp (vezi exemplul de mai sus cu cei prezenți în cafenea). 

La costurile legate de lipsa de productivitate, prin lipsa unei comunicări eficiente, mai avem următoarele posibile costuri:

– costuri cu întârzierea unui proiecte;

– costuri cu decizii greșite luate pe baza informațiilor transmise incomplet sau inclorect (recepționate ca atare);

– costuri cu greșelile pe care le fac angajații aflați în stare de tensiune;

– costuri cu rotația prea mare a personalului (cine rezistă mult într-un mediul conflictual pe termen lung?).

Te las pe tine să calculezi cât costă pentru tine și compania ta costul unei comunicări ineficiente.

După ce ai făcut calculele, te invit să ne contactezi și să facem împreună un program de training de Comunicare cu rezultate, din experiența cumulată:

– a mea de consultant de strategie de afaceri, care înțelege nevoia de rezultate;

– a lui Filip Ristovski, actor, care știe să lucreze cu emoțiile ce se ascund în spatele comunicării. 

Investiția într-un astfel de program pare mare? Doar dacă nu ai făcut corect calculele despre care vorbeam mai sus. 

Și apropo, nu promitem minuni, nu avem rețete magice.

Pur și simplu, oferim contextul pentru dezvoltarea abilităților de comunicare din cadrul echipelor și inspirăm participanții pentru a-și dori să le exerseze, să se îmbunătățească continuu. 

O zi cu o bună comunicare!

Related Posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More