Prima pagină » Studiu: 47% dintre contabilii din România au nevoie si de abilităţi soft skills, pentru a deveni directori financiari

Studiu: 47% dintre contabilii din România au nevoie si de abilităţi soft skills, pentru a deveni directori financiari

by Razvan Dutu

Comunicat de presă

26 martie 2024

Ioana Arsenie, profesionist în finanţe cu o experiență de peste 20 de ani în roluri strategice, board advisor și fondatoarea Trusted Advisor & Trusted App, a programului experienţial, De la Contabil la CFO prezintă rezultatele primului studiu de profesionalizare a meseriei de contabil din România. Cifrele sunt importante atunci când se analizează sănătatea unei afaceri, iar veniturile, nivelul de profitabilitate sunt printre primii vectori care determină nivelul de performanţă şi valoare în piaţă.

Studiul a fost realizat în perioada ianuarie – martie 2024, pe un palier de 60 contabili, profesionişti, manageri în finanţe dar şi antreprenori, din companii româneşti şi străine, cu venituri de peste 1m euro, din industrii cheie precum agribusiness, transporturi, medical, constructii, retail, tehnologie.

„Meseria de bază de contabil, aşa cum o ştim noi, se transformă şi necesită suport profesionist pentru ca oamenii să poată evolua. Trebuie să înţelegem care sunt noile implicaţii dar şi fundamentele care stau la baza schimbărilor de ordin tehnologic, social, economic pentru ca organizaţiile pe care le conducem să obţină performanţe mai bune în materie de venituri, profitabilitate, cu o atenţie crescută asupra oamenilor din echipe, înţelegând în acelaşi timp că trebuie să rămâi relevant şi vizibil în pieţele competitive”, declară Ioana Arsenie, fondatoarea Trusted Advisor Strategy & Finance şi creatoarea programului De la Contabil la CFO.

Care sunt noile competenţe ale contabilului 360

47% dintre contabilii din România au nevoie şi de abilităţi soft skills, pentru a deveni directori financiari şi pentru a prelua noi roluri şi reponsabilităţi strategice, de management financiar în cadrul organizaţiei. Printre principalele abilităţi de soft skills care au survenit în urma studiului, contabilii chestionaţi spun că pentru a trece la următorul nivel din evoluţia lor profesională, 43% au nevoie să aibă o abordare 360, activă cu toţi stakeholderii implicaţi în buna desfăşurare a afacerii (investitori, acţionari, distribuitori, parteneri, autoriţăţi, ONG-uri, media), 32% să dezvolte un management care să includă proiecte digitale, care vizează componente tehnologice, fie Big Data, analitice, automatizări cruciale pentru operaţiunile zilnice, fie de business sau financiare, 25% să relaţioneze cu echipe interdisciplinare cu scopul de a consolida încrederea la nivel individual şi interdepartamental.

Citește și articolul: Ariston Group: Nivel record al veniturilor și al profitabilității pentru anul financiar 2023; propunere de creștere cu 31% a dividendului pe acțiune

Ce îşi doresc companiile de la noii directori financiari

Finanţele tradiţionale se dezvoltă, iar abilităţile iniţiale nu vor mai fi la mare căutare, în schimb companiile vor căuta lideri care să vină cu o abordare integrată şi să înţeleagă toate aspectele din viata organizaţiei, sunt de părere 58% dintre persoanele intervievate.

Tot din studiu, se relevă faptul că, noii directori financiari vor fi nevoiţi 42% să perceapă business-ul din mai multe unghiuri, 38% să înţeleagă produsele şi serviciile companiei, 20% să cunoască acţionariatul firmei, 20% să preia rolul de purtător de cuvânt cu mass-media şi factorii de opinie sau de a susţine discursuri şi prezentări în faţa consiliului de administraţie.

Pentru oamenii care îşi doresc să ocupe rolul de director financiar dintr-o firmă, 58% dintre participanţii la studiu sunt de părere că saltul de la contabil la CFO se face prin implicarea într-o comunitate profesonistă şi 42% prin expunerea în toate ariile din organizaţie, pe paliere, fiind parte activă în toate liniile de business.

Despre Programul De la Contabil la CFO

De la Contabil la CFO este un produs inovativ pentru că oferă cadrul pentru dezvoltare experienţială a profesioniştilor din domeniul financiar şi facilitează o transformare profundă şi integrată la nivel personal şi profesional. Este unicul program pragmatic de acest tip din România, facilitat de Ioana Arsenie – expert cu peste 20 ani în roluri de top, membru în board și autor a numeroase studii, analize și opinii dedicate în principal IMM-urilor, în slujba cărora activează prin propriul cabinet de consultanţă din 2015. Ioana Arsenie este un strateg financiar care lucrează cu companii precum Agricover sau Ruris.

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More