Piața de design interior a înregistrat un avans considerabil post-pandemie, apropiindu-se de maturitate, trend care se menține și în 2023, pe fondul interesului tot mai mare al românilor de a-și amenaja locuințele. Astfel, românii investesc în medie între 30.000 de euro și 160.000 de euro în amenajarea apartamentelor, iar costurile pot depăși 200.000 de euro pentru amenajarea caselor, bugete care în ultimii trei ani au crescut cu peste 50%, potrivit datelor MiSo Architects, una dintre principalele companii de arhitectură și design interior din România.
Printre motivele românilor de a investi tot mai mult în amenajarea locuințelor se află dorința de a trăi în spații amenajate armonios pentru asigurarea stării de bine, dar și pentru a crește valoarea chiriilor și valoarea apartamentelor la vânzare.
“În perioada pandemică, piața de design interior s-a revitalizat, cunoscând un proces accelerat de creștere, care continuă și în 2023. Creșterea este susținută de un interes tot mai mare pentru amenajarea locuințelor, care a urcat în primele locuri în privința importanței și investițiilor făcute de români. Dacă în 2019 un buget mediu pentru design interior era între 20.000 de euro și 90.000 de euro, în prezent acesta poate fi de până la 3 ori mai mare. De altfel, având loc o schimbare de mindset în pandemie privind importanța lucrurilor în viața oamenilor, a devenit o prioritate pentru români să amenajeze apartamentul sau casa. În plus, există o doză sporită de încredere acordată specialiștilor din domeniu. Beneficiarii au înțeles că acasă nu este doar locul unde vii să dormi, ci este mult mai mult de atât, este locul cu care te identifici, unde lași la ușă stresul și problemele de zi cu zi și te relaxezi, devii conștient de spațiul care te înconjoară. Tot procesul de proiectare a luat o tentă holistică”, declară Sorana Leru, co-fondator și arhitect de interior în cadrul MiSo Architects.
Cele mai multe proiecte de amenajare interioară, 80%, sunt pentru locuințe noi. Cele mai căutate servicii de design interior sunt serviciile la cheie, multe cerute de români stabiliți în străinătate care cumpără locuințe în România și nu participă la implementare, și serviciile complete de amenajare interioară, în care clientul se implică în procesul de implementare.
Astfel, în prima jumătate din an, ianuarie-iunie, MiSo Architects a înregistrat o creștere de 15% a cererii pentru servicii de design interior pentru apartamente, case și duplexuri, față de aceeași perioadă de anul trecut. Printre cele mai inedite cereri de amenajare se află crearea de saune și spa-uri, iar ca stiluri preferate sunt clasic modern, minimalist cu accente biofilice și elegant cu tente de glam.
În ceea ce privește bugetele pentru servicii de design interior, acestea au crescut în ultimii ani, variind în funcție de nevoile clienților. Spre exemplu, pentru apartamentele de două camere, cu o suprafață utilă de 50-60 mp, valoarea investiției în amenajarea de interior variază între 500 euro/mp și 800 euro/mp, ceea ce înseamnă între 30.000 de euro și 48.000 de euro per apartament. Bugetele cresc până la 1.500 euro/mp, iar în unele cazuri depășesc această sumă, pentru amenajările interioare care implică intervenții semnificative cu materiale și mobilier din categoria premium.
Pentru o casă sau un duplex cu o suprafață utilă între 130 mp și 300 mp, cu 6-8 încăperi, bugetul investit este între 600 euro/mp și 1.650 euro/mp, în funcție de complexitatea proiectului și destinația locuinței, ceea ce reprezintă investiții totale între 78.000 de euro și 200.000 de euro, dar care pot ajunge la peste 500.000 euro.
“Bugetele pentru amenajare interioară acoperă servicii complete, de la randare la găsirea mobilierului și a tuturor celorlalte obiecte din locuință până la amenajarea propriu-zisă, și diferă în funcție de nevoile clienților. Deși în continuare cele mai multe cereri sunt pentru apartamente sau case în care urmează să locuiască viitorii proprietari, avem din ce în ce mai multe cereri pentru amenajarea apartamentelor care urmează să fie închiriate, în special de la români care trăiesc în străinătate. Acesta este un semn că deschiderea de a apela la specialiști în domeniu este tot mai mare, schimbare favorizată în pandemie și care a devenit un trend tot mai proeminent. Astfel, credem că piața de design interior în România devine tot mai puternică și vom vedea o dezvoltare accelerată în următorii ani”, declară Mihaela Tampiza, co-fondator și arhitect de interior în cadrul MiSo Architects.
Cum pandemia a schimbat percepțiile și prioritățile oamenilor, în prezent, în cele mai multe cazuri, românii investesc în servicii de design interior deoarece acordă o tot mai mare importanță modului în care ei se simt în casele lor. Preocuparea pentru starea de bine determină tot mai mulți români să își amenajeze sau să reamenajeze locuințele, pentru a crea spații armonioase în care să reducă nivelul de stres și să ajute la menținerea unui echilibru emoțional și fizic.
Astfel, a apărut conceptul de home wellbeing, o tendință dominantă în 2023, care se manifestă printr-o cerere crescută pentru crearea și amenajarea de spații dedicate pentru meditație, yoga, spa, saună sau fitness, în locuințele românilor.
Despre MiSo Architects
Fondată în 2014, MiSo Architects este una dintre principalele companii de arhitectură și design de interior din România, cu birouri în București și Brașov și cu o echipă în continuă dezvoltare. Oferind servicii premium de design interior, MiSo Architects implementează proiecte complete, la cheie și creează, împreună cu clientul, spații unice, atât estetice, cât și funcționale. Până în prezent, compania a avut peste 250 proiecte de amenajare interioară atât în România, cât și extern, în Belgia și Italia, obținând un premiu internațional BIG SEE pentru amenajarea unui apartament din București. Cu misiunea de a transforma orice spațiu într-o destinație impresionantă, obiectivele principale ale MiSo Architects sunt orientate spre crearea de spații și produse care găsesc echilibrul între funcționalitate, durabilitate, eficiență și frumusețe.