Prima pagină » Inteligența artificială generativă ar putea avea cel mai mare impact asupra celor cu venituri mari, nu asupra persoanelor cu locuri de muncă prost plătite, arată analiza McKinsey

Inteligența artificială generativă ar putea avea cel mai mare impact asupra celor cu venituri mari, nu asupra persoanelor cu locuri de muncă prost plătite, arată analiza McKinsey

by Elena Paraschiv-Pop

Inteligența artificială generativă ar putea avea cel mai mare impact la locul de muncă asupra persoanelor cu venituri mari și, în special, asupra oamenilor cu cunoștințe care lucrează cu activități care implică luarea de decizii și colaborare, a descoperit o cercetare realizată de gigantul de consultanță McKinsey.

Datorită îmbunătățirii capacității AI generative de a înțelege limbajul natural și progreselor în potențialul tehnic de automatizare, IA generativă și alte tehnologii au potențialul de a automatiza activitățile de lucru care consumă între 60% și 70% din timpul angajaților, au scris analiștii McKinsey în raport. La un moment dat, între 2030 și 2060, jumătate din activitățile de muncă de astăzi ar putea fi automatizate, au scris ei.

AI generativ creează conținut, care poate include text, audio, imagini și videoclipuri, pe baza unei solicitări de utilizator. Tehnologia a explodat în popularitate de când OpenAI și-a lansat chatbot-ul AI ChatGPT în noiembrie.

Oamenii au folosit AI generativă în scopuri personale, profesionale și academice, inclusiv scrierea de scrisori, redactarea de e-mailuri de lucru și rezumatul cercetărilor pentru sarcinile de la facultate, dar unii critici se tem că ar putea răspândi informații greșite, ar putea fi folosită în scopuri rău intenționate și poate elimina locuri de muncă.

Generațiile anterioare de tehnologie de automatizare au avut adesea cel mai mare impact pe termen mediu asupra ocupațiilor cu salarii medii inferioare, au scris analiștii McKinsey. Ocupațiile cu salarii mai mici au fost mai imune la automatizare, deoarece angajatorii lor le plăteau în primul rând salarii mai mici. În acele cazuri, economiile de costuri ale automatizării nu ar fi la fel de mari, în timp ce abilitățile necesare pentru rolurile cu salarii mai mari erau mai greu de automatizat.

Cu toate acestea, odată cu evoluțiile recente generative ale inteligenței artificiale, accentul s-a mutat de la automatizarea activităților de muncă fizică la sarcini cognitive, cum ar fi luarea deciziilor și colaborarea, au scris analiștii McKinsey. „Astfel, AA generativă are un impact mai mare asupra muncii de cunoștințe asociate cu ocupațiile care au salarii și cerințe educaționale mai mari decât asupra altor tipuri de muncă”, au scris analiștii.

Goldman Sachs a spus anterior că sistemele AI generative ar putea afecta 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă din întreaga lume, rolurile administrative și juridice fiind unele dintre cele mai expuse riscului.

Citește și articolul: NextUp Solutions: Investițiile în digitalizare în companiile românești, blocate de întârzierea fondurilor europene

Analiștii McKinsey au spus că IA generativă va avea „un impact semnificativ în toate sectoarele industriale”, cu sectorul bancar, high tech și științele vieții care ar putea vedea cel mai mare impact ca procent din veniturile lor din AI generativă.

Un mod în care AI generativă ar putea ajuta lucrătorii este să acționeze ca un „expert virtual” care îi ajută să acceseze rapid informațiile interne, au scris analiștii. Un studiu a constatat că, atunci când agenților de servicii pentru clienți din Filipine li s-au oferit asistenți AI, aceștia au devenit mai fericiți, mai productivi și mai puțin probabil să renunțe.

Analiștii McKinsey au spus că inteligența artificială ar putea crește substanțial productivitatea muncii, dar că lucrătorii ar putea avea nevoie de ajutor pentru a se muta la diferite activități de muncă sau chiar pentru a se recalifica la un alt loc de muncă. „Era AI generativă abia începe”, au scris ei.

Articol preluat de pe: https://www.businessinsider.com

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More