Prima pagină » Despre „Agenda inversă”: Cătălina Duțu, Trainer & Business Consultant la Eagle Consult & Services

Despre „Agenda inversă”: Cătălina Duțu, Trainer & Business Consultant la Eagle Consult & Services

by Elena Paraschiv-Pop

Presupun că ai deja o agendă, în format fizic sau electronic, fie o combinație între cele două. Merg mai departe în a presupune că este plină până la refuz cu tot felul de activități. Pe lângă acestea există și activități care consumă timp și energie și pe care nici nu reușești, nu ai timp, să le treci în agendă. 

De unde știu?

Pentru că am fost acolo, în etapa din viață în care timpul se scurgea atât de repede încât nu reușeam să realizez decât mică parte din tot ceea ce îmi propuneam.

Manager cu până la 120 de oameni în subordine, într-un domeniu, producție publicitară, cu foarte multă diversitate, urgențe și foarte multe provocări.

Mama a doi copii energici și dornici să cunoască și să exploreze lumea. 

Evident că eram prinsă fiind între micro-management (termen aproape echivalent cu managementul, mai ales în companii antreprenoriale) și provocările de acasă, traficul de zi cu zi, stresul cotidian și toate celelalte aspecte pe care le experimentăm mare parte dintre noi.

Acum, privind în spate ca un observator al vieții mele, pot spune că toate acestea se datorau faptului că nu aveam nici cea mai elementară noțiune despre managementul timpului. 

Ce poți face?

Cel mai probabil, deși te regăsești în cele scrise în prima parte a articolului, ți se pare că nu ai nevoie de un altfel de instrument sau că nu este acum momentul potrivit pentru a-l experimenta.

Oricum știi bine ce ai de făcut. Și când nu poți mai poți puțin, nu-i așa?

Te provoc să schimbi paradigma, să îți monitorizezi activitățile și să decizi apoi dacă consideri că este necesară o schimbare în modalitatea în care te raportezi la viață, la activitatea profesională și cu îți gestionezi timpul.

Agenda inversă

Îți propun ca pentru săptămâna viitoare, începând de mâine să întocmești un calendar cu activitățile pe care le ai de făcut. Să notezi toate activitățile, chiar și taskurile mărunte din viața profesională și personală, precum și intervalul orar în care plănuiești să le desfășori. Nu este vorba despre când ar fi bine să le desfășori, ci când te gândești să faci acest lucru, intervalele orare preconizate. Fii observator al modului în care îți concepi agenda. În felul acesta, în primul rând poți vedea dacă nu cumva ai inclus prea multe pe ordinea de zi, dacă există timp efectiv pentru tot ce ți-ai propus.

Cum te simțiți când te uiți la agendă? Mulțumit și liniștit sau anxios? 

Există spații libere în agenda ta? Sunt mai multe activități din viața personală decât cele profesionale sau invers? Ce lipsește din viața ta?

Notează apoi, pe parcursul săptămânii următoare, cum arată efectiv agenda ta. Observă diferențele și vezi cum poți să îmbunătățești estimarea timpului, planificarea, la ce este nevoie să renunți și cât timp aloci efectiv priorităților tale. 

Stabilește obiectivul de schimbare de comportament care este potrivit pentru tine și acționează pentru a-l îndeplini.  

În încheire te las cu un citat care pentru mine este extrem de relevant: ”Eșecul de a planifica reprezintă planificarea eșecului.” – Alan Lakein

Despre Cătălina Duțu, EMBA

”În cei peste 20 ani de experiență în publicitate, marketing și management, am adunat proiecte reușite, multe întâmplări fericite și uneori eșecuri, am trecut cu bine peste situații tensionate și termene limită imposibile.

Am intrat în contact cu oameni, enorm de mulți oameni, fiecare cu personalitatea sa, cu atitudinea sa față de viață și gradul său de implicare. Am muncit enorm, am visat la soluții și am inventat rezolvări.

Am investit resurse în pregătirea profesională continuă.

Din toate acestea am completat un puzzle de inteligență personală și profesională, adaptat realității economiei românești actuale și oamenilor aflați în profundă transformare.

A venit momentul să transmit informațiile mai departe.” 

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More