Autoritățile din întreaga lume se luptă pentru a elabora reguli pentru inteligența artificială, inclusiv în Uniunea Europeană, unde proiectul de lege s-a confruntat joi cu un moment crucial.
O comisie a Parlamentului European a votat pentru consolidarea propunerii legislative emblematice pe măsură ce se îndreaptă spre aprobare, parte a unui efort de ani de zile depus de Bruxelles de a crea balustrade pentru inteligența artificială. Aceste eforturi au devenit mai urgente, deoarece progresele rapide ale chatbot-urilor precum ChatGPT evidențiază beneficiile pe care tehnologia emergentă le poate aduce și noile pericole pe care le prezintă.
Iată o privire asupra Legii privind inteligența artificială a UE:
Cum funcționează regulile?
Legea AI, propusă pentru prima dată în 2021, va guverna orice produs sau serviciu care utilizează un sistem de inteligență artificială. Actul va clasifica sistemele AI în funcție de patru niveluri de risc, de la minim la inacceptabil. Aplicațiile mai riscante se vor confrunta cu cerințe mai severe, inclusiv să fie mai transparente și să utilizeze date precise. Gândiți-vă la el ca un „sistem de management al riscului pentru AI”, a spus Johann Laux, expert la Oxford Internet Institute.
Care sunt riscurile?
Unul dintre obiectivele principale ale UE este de a proteja împotriva oricăror amenințări AI la adresa sănătății și siguranței și de a proteja drepturile și valorile fundamentale.
Aceasta înseamnă că unele utilizări ale inteligenței artificiale sunt un nu absolut, cum ar fi sistemele de „scorare socială” care judecă oamenii în funcție de comportamentul lor. De asemenea, este interzisă IA care exploatează persoane vulnerabile, inclusiv copii, sau care utilizează manipularea subliminală care poate duce la vătămări, cum ar fi o jucărie interactivă vorbitoare care încurajează comportamentul periculos.
Legislatorii au întărit propunerea votând pentru interzicerea instrumentelor de predicție a poliției, care analizează datele pentru a prognoza unde vor avea loc crimele și cine le va comite. De asemenea, au aprobat o interdicție extinsă a recunoașterii faciale de la distanță, cu excepția câtorva excepții de aplicare a legii, cum ar fi prevenirea unei amenințări teroriste specifice. Tehnologia scanează trecătorii și folosește inteligența artificială pentru a le potrivi fețele cu o bază de date.
Scopul este „de a evita o societate controlată bazată pe inteligență artificială”, a declarat miercuri Brando Benifei, parlamentarul italian care ajută la conducerea eforturilor Parlamentului European în domeniul inteligenței artificiale. „Credem că aceste tehnologii ar putea fi folosite în locul celor bune și pentru cele rele și considerăm că riscurile sunt prea mari.”
Sistemele de inteligență artificială utilizate în categorii cu risc ridicat, cum ar fi angajarea și educația, care ar afecta cursul vieții unei persoane, se confruntă cu cerințe severe, cum ar fi transparența față de utilizatori și implementarea măsurilor de evaluare și atenuare a riscurilor.
Brațul executiv al UE spune că majoritatea sistemelor AI, cum ar fi jocurile video sau filtrele de spam, se încadrează în categoria cu risc scăzut sau fără risc.
Dar ChatGPT?
Propunerea inițială de 108 de pagini abia dacă menționa chatboții, cerând doar etichetarea acestora, astfel încât utilizatorii să știe că interacționează cu o mașină. Ulterior, negociatorii au adăugat prevederi pentru a acoperi IA de uz general, cum ar fi ChatGPT, supunându-le unora dintre aceleași cerințe ca sistemele cu risc ridicat.
O adăugare cheie este o cerință de a documenta în detaliu orice material cu drepturi de autor folosit pentru a învăța sistemele AI cum să genereze text, imagini, videoclipuri sau muzică care seamănă cu munca umană. Acest lucru ar permite creatorilor de conținut să știe dacă postările lor de blog, cărțile digitale, articolele științifice sau melodiile pop au fost folosite pentru a antrena algoritmi care alimentează sisteme precum ChatGPT. Apoi ar putea decide dacă munca lor a fost copiată și să caute reparații.
De ce sunt U.E. reguli atât de importante?
Uniunea Europeană nu este un jucător important în dezvoltarea AI de vârf. Acest rol este preluat de SUA și China. Dar Bruxelles-ul joacă adesea un rol de stabilire a tendințelor cu reglementări care tind să devină standarde globale de facto.
Articol și imagine preluate de pe https://www.nbcnews.com