Prima pagină » Analiza BDO HIVETECH: Formula productivității este deținută de contribuabilii mari

Analiza BDO HIVETECH: Formula productivității este deținută de contribuabilii mari

by Elena Paraschiv-Pop

Conform BDO HIVETECH, deși contribuabilii mari dețin un avantaj semnificativ în cursa productivității (vânzări nete pe angajat) prin cifra lor de afaceri, este de așteptat ca valoarea acestui indicator să fie limitată de complexitatea structurilor și proceselor interne. Celelalte categorii de contribuabili, fiind mai agili, pot prezenta niveluri mai ridicate de productivitate, maximizând eficiența și impulsionând adesea inovarea.

Analiza HIVETECH efectuată pentru ultimii 7 ani (2015-2021) la nivel național sugerează contrariul acestei așteptări. După cum veți vedea, în peisajul de afaceri românesc, scala și eficiența se aliniază, sfidând așteptările convenționale și evidențiind avantajul competitiv al companiilor din categoria contribuabililor mari, care conduc cursa productivității ca o măsură relevantă a eficienței operaționale.

Datele sunt aici. Este timpul să ascultăm ce spun.

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine
  • 2021: Dacă în cazul rentabilității contribuabilii mari ocupă locul 3, devansați de cei mijlocii și lăsând locul întâi pentru categoria alți contribuabili, la capitolul productivitate la nivel agregat clasamentul se inversează. Contribuabilii mari dețin poziția dominantă cu peste 800 mii RON vânzări pe angajat pe an, performanță cu peste 70% mai bună decât cea a contribuabililor mijlocii și de 3 ori mai mare decât cea atinsă de categoria alți contribuabili.
  • 2015-2021: În perioada ultimilor 7 ani, prezintă dinamici continuu crescătoare cu un palier în 2020 urmat de o creștere accentuată în 2021 care așază 2021 pe traiectoria crescătoare înregistrată în 2015-2019 reușind să corecteze astfel abaterea din 2020.
  • 2021, 2020 vs 2019: Cifrele la nivel agregat conduc la concluzia că toate categoriile au avut o reziliență bună în gestionarea situațiilor noi și neașteptate cu care s-au confruntat în 2020.

Elemente definitorii pentru productivitate:

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine
Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine

Pentru analiza completă accesați blogul Hivetech: Formula productivitatii – Detinuta de contribuabili mari – BDO Store


Produsele Business Benchmarking Machine (Produse – BDO Store) oferă o imagine de ansamblu a imaginii situațiilor financiare publicate de Ministerul Finanțelor din România în perioada 2015-2021. Pentru analize adaptate business-ului dumneavoastră, consultanții și produsele BDO Hivetech vă stau la dispoziție.

*am exclus din analiza noastră contribuabilii din sectorul bancar și al asigurărilor pentru a asigura comparabilitatea situațiilor financiare analizate

Despre HIVETECH

Parte a BDO, scopul HITECH este de a face o diferenta masurabila in performanta afacerii clientilor prin automatizarea eficienta a modelului de afaceri folosind tehnologia.

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More