Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) pot primi sprijin financiar din partea Comisiei Europene și EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală) prin programul “ Ideas Powered for Business SME Fund ”, prin care o parte din costurile aferente înregistrării drepturilor de proprietate industrială este rambursată întreprinderilor, astfel :
- 75% din contravaloarea taxelor aferente mărcilor și desenelor sau modelelor industriale la nivelul UE și la nivel național.
- 50% din contravaloarea taxelor aferente mărcilor și desenelor sau modelelor industriale din afara UE.
- 50% din contravaloarea taxelor aferente brevetelor la nivel național.
În acest mod se vine în ajutorul titularilor de proprietate industrială pentru a proteja și valorifica activele care rezultă din creație și care sunt vitale pentru dezvoltarea și evoluția unei întreprinderi.
Deținerea unui brevet de invenție, marcă, desen sau model, oferă titularului dreptul de a acționa împotriva competiției neloiale, evitând astfel copierea produselor și serviciilor sale.
Totodată acesta îi oferă și o poziție mai puternică pe piață având un avantaj asupra companiilor concurente.
Mai mult, întreprinderile pot obține venituri suplimentare prin cesionarea sau licențierea drepturilor de proprietate industrială.
Citește și articolul: Marina Coandă Bundac: Director Executiv și Consilier General-Secretar al Camerei de Comerț Bilaterale România Portugalia (CCIBRP)
Astfel, într-un mod direct, titularii de active de proprietate industrial sunt încurajați să ia măsuri pentru protecția acestora pentru serviciile și produsele pe care le dețin în teritoriile în care își deșfășoara activitatea.
Procedura este simplă, finanțarea fiind obținută sub forma unor vouchere ce pot fi folosite pentru achitarea taxelor oficiale (pentru depunere, publicare, examinare etc.) la OSIM – Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci; EUIPO – Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală); WIPO – World Intellectual Property Organization.
Fondurile sunt alocate pe principiul “primul venit, primul servit”.
În cazul în care nu v-ati gândit până în prezent să investiți în proprietate industrială, acum este momentul cel mai potrivit pentru a lua în considerare protejarea denumirii dvs. comerciale ca marcă, aplicarea pentru un brevet, înregistrarea unui desen sau model utilitar la nivel național prin OSIM, la nivel european prin EUIPO, sau la nivel internațional prin WIPO, în funcție de teritoriul pe care activați și consumatorilor cărora vă adresați.
Despre LTJ Trademark
Fondată în 2005, firma de avocatură în domeniul proprietății intelectuale cu angajament pentru inovare LTJ Trademark oferă un know-how aprofundat în domeniul proprietății intelectuale, împreună cu resursele și experiența firmei de avocatură LTJ & Partners.
Sursă foto: LTJ Trademark