Prima pagină » Festivalul CALLATISPORT, un reper sportiv și cultural pentru Mangalia

Festivalul CALLATISPORT, un reper sportiv și cultural pentru Mangalia

by Mioara Iofciulescu

Câteva mii de spectatori au fost prezenţi la evenimentele Festivalului CALLATISPORT, de la Mangalia, care s-a desfășurat în perioada 30 mai – 1 iunie a.c.
În Piața Republicii, pe Stadionul Municipal, în Portul Turistic, la Casa de Cultură, pe scenele restaurantelor Lebăda, Callatis și Hotelul Atena din Saturn și a Grădinii Culturale Callatis din Mangalia s-au desfășurat numeroase întreceri sportive, conferințe pe teme de istorie, știință și educație, proiecții de filme istorice, seri de muzică și poezie, observații  astronomice, expoziții de artă, vederi, medalii, instrumente marine de navigație, dar și vizite la muzeele orașului.
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Callatiene a început din Piața Republicii, în prezența unui număr mare de turiști și locuitori ai Mangaliei, unde a avut loc Festivitatea de premiere a celor mai buni sportivi și elevi (la învățătură) ai Cluburilor și școlilor din Mangalia, de către inițiatorul festivalului, organizatorul Jocurilor Callatiene și Președinte al Clubului Sportiv Callatis Port, comandorul (rez) Tiberiu Chodan.
Pentru a insufla curajul și dăruirea eroilor necunoscuți pentru care s-au depus flori la Monumentul eroilor din Mangalia, celor peste 700 de tineri sportivi și elevi prezenți la competiții, sportivul octogenar încă activ la tenis de câmp, Iulius Petre Stoicescu, a aprins făclia Festivalului CALLATISPORT în mod simbolic de la candela depusă pentru comemorarea eroilor. Aceasta a fost purtată pe rând de cei mai buni sportivi pe timpul defilării, ce a pornit în frunte cu Fanfara Marinei Militare, urmată de ceilalți elevi si sportivi îmbrăcați în culorile cluburilor, cu pancarte și stegulețe, în aclamațiile locuitorilor Mangaliei și ale turiștilor veniți în număr mare la eveniment. Defilarea s-a derulat către Stadionul Municipal Callatis într-un mod asemănător defilărilor care precedau Jocurile Olimpice ale vechilor greci in antichitate.


Festivitatea de deschidere a început cu ridicarea drapelului României în acordurile imnului național cântat de fanfară, ridicarea drapelului festivalului în acordurile imnului sportivilor români și s-a încheiat cu aprinderea Torței Jocurilor Callatiene în prezența autorităților locale, a reprezentanților instituțiilor culturale și sportive și a numeroși invitați. S-a transmis astfel ștafeta tinerei generații care timp de câteva ore, au făcut meciuri demonstrative la fotbal, handbal, baschet, tenis, lupte, arte marțiale, șah și lupte tătărăști.Prezența unui mare număr de liceeni a fost un bun prilej pentru Ministerul Apărării Naționale pentru a-și prezenta oferta educațională către o cariera în domeniul militar.
De Ziua Copilului au avut loc mini-croaziere, vizitarea unor veliere, demonstrații nautice cât și ateliere creative de pictură, dans, jocuri marinărești, spre bucuria tinerilor participanți. Înghețata Gelosia, brioșele Nordiana dar și delicioasele tarte italienești marca G2, au răcorit și au îndulcit copiii și tinerii veniți în număr mare.

Tiberiu Chodan și Alexandru Mironov

Momente culturale și științifice la Callatisport Festival

Au inspirat și au purtat dialoguri vii cu publicul: Alexandru Mironov, Lucia Hossu Longin, Adrian Cioroianu, Camelia Moise, Mioara Iofciulescu, Tatiana Odobescu, Nicolaie Alexandru și Anghel Georgian.

Georgian Anghel, Adrian Cioroianu, Tatiana Odobescu

Un simbol al excelenței în arta interpretativă românească,  violoncelistul Andrei Kivu a adus în prim plan muzica lui Johann Sebastian Bach dar și a lui Ravel sau Cassado, valori perene de care avem atâta nevoie astăzi, creând stări greu de transcris, între uman și transcendent, trăite de melomanii participanți la concert, în cea de a doua seară callatiană, pe scena Casei de Cultură.

O stare emoționantă, până la lacrimi, ne-a creat regizoarea Camelia Moise, cu ale sale „Povești nemuritoare de la război încoace”, un film în care personajele au trecut barierele ecranului cinematografic, vajnici bărbați români reîntorși de pe front, după ultimele lupte ale celui de-Al Doilea Război Mondial, sărutând în gara orașului Carei, pământul patriei pe care nu mai credeau s-o revadă. Filmul, cu un mic săculeț de pământ autentic de la Carei, a fost donat celor 7 directori de școli mangaliene, pentru a le preda copiilor o lecție de istorie care nu se învață la școală.

Un moment de referință pentru promovarea artei și tradțiilor românești a fost reprezentat de vernisajul expoziției REPERE, organizată de Academia de Artă Handmade București. Sub îndrumarea curatorială a Mioarei Iofciulescu, doctorand în muzeologie, au fost expuse o serie de costume populare cu valoare etnografică, tablouri, decorațiuni și bijuterii lucrate manual, premiate la diferite concursuri sau realizate special pentru patrimoniul Academiei.

Sergiu Cioiu, Ned Nedelcu, Luiza Cala, Maria Popescu, Anghel Georgian, Viorel Chiurtu, Iulian Gamentz, Cătălin Beldea, Vasile Chirilă, Alexandru Stăcescu, Theo Popescu, Anghel Georgian, Florin Olteanu, Claudia Galeriu, Ion Pirnog, Anca Bucur și Ada Vertan, cea care a emulat cele 7 Arte, în zilele festivalului, ne-au încântat inimile la serata literară din ultima zi a manifestărilor, desfășurată între coloane grecești și arbori mediteraneeni, în cocheta și verdea Grădină Culturală a Muzeului de Arheologie.

Mioara Iofciulescu, Lucia Hossu-Longin, Ada Vertan

Comandorul Vasile Chirilă a vernisat expoziția „De la astrolab, la sextant”, o manifestare interactivă despre știință și explorare, despre instrumente care au schimbat felul în care înțelegem lumea. „Cerul deasupra Callatisului” a fost revelat celor pasionați de stele, cu un telescop performant, Sky-Watcher cu 400 mm diametru.

După proiecția filmului „Oameni care au făcut România Mare: Regina Maria”, în regia Luciei Hossu Longin, s-a vernisat o expoziție de efigii ale Reginei Maria, pe medalii și cărți poștale, curatoriată de Anghel Georgian.

Serile callatiene sub bagheta  lui Dionysos au fost pline de vervă și ne-au purtat pe sonorități grecești, românești sau musulmane, prin cântecele și jocurile ansamblurilor   „Astras” din Constanța, „Ia de la Malul Mării” și „Can Renkler” din Murighiol, ale căror costume tradiționale au încântat privirile.
Soliștii Liliana Oncioiu, și Gheorghe Sorea ne-au oferit o selecție a celor mai frumoase cântece populare românești.
Prezentatoarea festivalului, Andreea Stan, arhitect și regizor, a știut să trezească interesul publicului în a înțelege și a privi la tot ce a prezentat. Un om franc, delicat dar puternic, prezentă cu piesa „Shadow”, dar și cu două scurt metraje pe scena festivalului, Andreea este gata oricând să străbată cu corabia ei, care o așteaptă la țărm, Marea libertății și a speranței

Festivalul a fost organizat de Asociația „Club Sportiv Callatis Port”, în parteneriat cu Direcția Cultură și Sport Mangalia, Ministerul Apărării Nationale și Forțele Navale Române.

Parteneri: Hotel Atena, din Saturn, Restaurant Callatis, Hotel Meteor, Zimbria, Hotel Corsa, Restaurant Nordiana, Hotel Perla Venusului, Avenue Hotels,  Restaurantul Lebăda, Hotel Laguna, Crama Murfatlar, Gelosia, G2, Academia de artă Handmade, Cera Mihăilescu, Red Lotus, Liga Navală Română, Interact, Albatros Serv, Fundația Culturală Ideea Europeană, Asociația AstroNauticus
si Fundația Action Art.

Promotori: Promotori: UZPR, TVR, Radio România, Kanal D, Mangalia TV, Tele Moldova, Drum bun TV, Agenția de Carte, Radio CFM Constanța, Radio Delta Constanța, Future Economy,  litoralpress.romangalianews.rofemeide10.ro, Nine O’Clock, tele7abc.robusiness-voice.ro, Astra Dell Arte, Contemporanul, Ziarul News.

Related Posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More