Prima pagină » Companiile cu capital elvețian investesc în sustenabilitate

Companiile cu capital elvețian investesc în sustenabilitate

by Mioara Iofciulescu

Camera de Comerț Elveția – România (CCE-R) a dat startul evenimentelor de toamnă prin organizarea conferinței “Transformarea Capitalului: Viitorul Investițiilor Sustenabile” ce a fost găzduită la reședința Ambasadorului Elveției din București pe data de 12 septembrie a.c și care a reunit un număr considerabil de profesioniști din domenii precum farmaceutice, producerea materialelor de construcție, sistemul bancar, IT, HORECA mobilitate electrică și cele mai noi tehnologii din managementul deșeurilor.

În ultimul deceniu, activele în fonduri ESG au crescut de la 22,8 trilioane USD în 2016 la peste 40,5 trilioane USD în 2024, reprezentând aproape o treime din toate activele gestionate la nivel global. Dat fiind acest context, companiile cu capital elvețian din Romania își regândesc structura de business pentru a investi într-un viitor sustenabil.

E. S.  Massimo Baggi, ambasadorul Confederației Elvețiene în România, a deschis discuțiile oferind o perspectivă asupra celor patru arii de interes ale Guvernului elvețian în ceea ce privește sustenabilitatea: colectarea datelor privind problemele cu care se confruntă companiile în domeniul ESG, promovarea transparenței pentru o conștientizare mai bună a acțiunilor din domeniu, întărirea impactului investițiilor în titluri mobiliare verzi și combaterea poluării printr-un set de măsuri represive la nivel pecuniar.

” Discuțiile din timpul conferinței au pus accentul pe relația dintre impactul financiar de azi versus valoarea adăugată pentru un viitor sustenabil în diferite domenii de activitate cum ar fi  industria farmaceutică, producerea materialelor de construcții, mobilitatea electrică, HoReCa, sistemul bancar, IT sau sistemele și tehnologiile de reciclare a deșeurilor”, a declarat Dr. Adriana Cioca, Președinta CCE-R.

În cadrul evenimentului au fost prezentate cele mai recente inițiative ale companiilor elvețiene în materie de investiții sustenabile. Speakeri de renume au evidențiat importanța economiei circulare, în sectoarele de activitate mai sus menționate și au pus accent pe rolul educării populației și al impactului pozitiv pe care aceste practici îl pot avea asupra comunităților și asupra mediului.

„Timp de 15 ani la rând, compania Roche s-a aflat în topul primelor 3 companii farmaceutice de pe mapamond. Este esențial să creștem în armonie cu natura și cu societatea și nu pe socoteala acestora. Obiectivul ESG trebuie integrat în strategia corporativă”, a spus Frank Loeffler, Director General Roche România și Vicepreședinte CCE-R.

Andrei Botiș, Managing Partner NAI România și Președinte al Green Business Council, a discutat despre rolul evaluării proiectelor de investiții și oportunitatea certificărilor verzi care ajută consumatorul să obțină un posibil împrumut bancar mai repede și mai ieftin. “Lucrăm îndeaproape cu dezvoltatorii pentru a integra proiecte care se concentrează pe longevitatea și adaptabilitatea clădirilor, minimizând nevoia de noi resurse și reducând impactul asupra mediului. Proiectele imobiliare certificate verde generează, în medie, o creștere cu 20% a valorii de piață și pot reduce costurile operaționale cu până la 30% datorită eficienței energetice și gestionării durabile a resurselor”, a declarat acesta.

Cristian Macedonschi, Președinte al Asociației Române pentru Mobilitate Electrică, a oferit perspective valoroase despre viitorul mobilității electrice și lanțurile de aprovizionare sustenabile în HoReCa, arătând că „cel mai bun mod de a reduce amprenta de carbon a unui oraș este să oferi un transport public ecologic. Spre exemplu, în Brașov, avem transport public electric în proporție de 75%, iar până la sfârșitul anului, sperăm să fie în proporție de 100 %.”

Edmund Piess, Director de Sustenabilitate la Holcim România, a subliniat provocările și oportunitățile aplicării normelor de ESG în industria producerii de ciment, dar și eforturile masiv-financiare pe care compania elvețiană le întreprinde an de an pentru atingerea neutralității CO2.”Pentru a oferi performanță în sustenabilitate, trebuie să măsori mai întâi. Noi avem o abordare bazată pe știință pentru a deveni o companie net-zero. Ne-am stabilit obiective măsurabile până în 2030 și am luat foarte în serios provocarea de a deveni neutri din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. În ultimii 6 ani, am investit peste 20 de milioane de euro în operațiunile noastre doar în înlocuirea combustibililor tradiționali cu combustibili alternativi și a resurselor naturale cu materii prime alternative. Prin aceste eforturi, Holcim a reușit să-și reducă amprenta în producția de ciment cu 25% pe tonă de la începutul operațiunilor în România. Indicatorul dovedit al performanței noastre în materie de sustenabilitate este scorul ESG, peste 71 de puncte, adică peste performanța medie a sectorului”, a spus acesta.

Cristian Pocol, CEO Roch Business Bridge, a vorbit despre tehnologiile inovatoare de gestionare a deșeurilor, subliniind cât de importantă este componenta educativă a comunităților. „Managementul deșeurilor este un business care funcționează după toate regulile unei societăți comerciale, în care ESG a fost implementat la fel cum se implementează în orice altă societate comercială”, a declarat acesta în timpul conferinței.

Septimiu Postelnicu, Director General Adjunct în cadrul Aurachain, a abordat teme precum impactul politicilor verzi în sectorul bancar și IT, dar și lanțul de aprovizionare în acest sector, arătând că: „Sustenabilitatea nu înseamnă doar reducerea emisiilor. Trebuie să avem în vedere optimizarea și standardizarea proceselor care conduc la eficiența operațională. Platformele de proces precum Aurachain, care folosesc codul redus și au capabilități integrate de inteligență artificială, împuternicesc organizațiile să identifice, să măsoare și să îmbunătățească continuu elementele de proces critice care le influențează direct călătoria către zero.”

Evenimentul a evidențiat angajamentul companiilor elvețiene de a continua să fie în avangarda practicilor sustenabile, demonstrând cum aplicarea principiilor ESG poate crea un impact pozitiv, atât economic cât și social. Participanții au plecat inspirați, cu noi perspective despre cum pot integra sustenabilitatea în strategiile lor de afaceri.

„Suntem mândri să fim parteneri în promovarea investițiilor sustenabile din Romania și să vedem cum companiile elvețiene, prin exemplul lor, își aduc contribuția la un viitor mai responsabil și mai verde.” a declarat Dr. Adriana CIOCA la încheierea conferinței.

Adriana Cioca, Președinta CCE-R

Camera de Comerţ Elveţia – România este o asociație non-profit ce activează de 24 de ani, având ca scop facilitarea relațiilor de afaceri între investitorii elvețieni și cei români, dar și oferirea de informații economice și consultanță companiilor interesate să dezvolte afaceri în cele două țări. În prezent, organizația CCE-R numără  peste 140 de companii membre care au aproape 25.000 de angajați în România.

Susținută de Ambasada Elveției în România, CCE-R a devenit, în ultimele două decenii, jucătorul principal al relațiilor economice româno-elvețiene și a construit 10 grupuri de lucru menite să vină în sprijinul membrilor Camerei, dar și al comunităților în care aceștia activează.

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More