Prima pagină » Comunicat de presă – Peste 6.000 de locuri de muncă disponibile, în acest moment, pentru cei care nu au trecut examenul de Bacalaureat. Unde se pot angaja absolvenții de liceu fără diplomă de Bac?

Comunicat de presă – Peste 6.000 de locuri de muncă disponibile, în acest moment, pentru cei care nu au trecut examenul de Bacalaureat. Unde se pot angaja absolvenții de liceu fără diplomă de Bac?

by Razvan Dutu

București, 11 iulie 2024: Tinerii absolvenți de liceu care nu au promovat examenul de Bacalaureat se pot angaja chiar din această vară, în momentul de față existând peste 6.000 de locuri de muncă pentru care angajatorii nu cer diploma de Bac. Cea mai mare parte din aceste joburi intră însă în categoria locurilor de muncă necalificate și presupun aproape în totalitate prezența fizică zilnic la sediul companiei.

În ultima lună, angajatorii au postat aproximativ 7.500 de locuri de muncă destinate candidaților care nu au o calificare sau o diplomă de absolvire a studiilor medii sau superioare. O treime dintre acestea au fost pentru domeniul retail și 20% pentru industria alimentară. Turismul a fost al treilea angajator în ceea ce privește numărul de joburi adresate candidaților necalificați, urmat de transport / logistică, servicii, call – center / BPO, producție și construcții. 

Citește și articolul: Explorați viitorul sectorului imobiliar la Real Estate & Construction Forum & Awards 2024 organizat de Revista Business Review

„Vorbim despre joburi de lucrător în depozit, manipulant marfă, curieri, ospătari, șoferi, lucrători comerciali. În domenii precum retail, turism sau horeca aplică inclusiv tinerii studenți, dar ei sunt interesați de aceste joburi doar pentru o perioadă limitată de timp, pentru a câștiga experiență sau, pur și simplu, pentru a-și suplimenta veniturile. Pe măsură ce se apropie de finalizarea studiilor, se îndreaptă însă spre domeniile în care vor să își construiască parcursul profesional pentru care s-au pregătit”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România. Pentru astfel de joburi, salariile variază între 3.500 și 4.500 de lei net, potrivit datelor salariale agregate de Salario, comparatorul salarial marca eJobs.

Ce spune Ana Călugăru, Head of Communication

Candidații care nu au o calificare sunt și cei care au cele mai mici cifre în aplicări. Astfel, din cele 1,1 milioane de aplicări înregistrate în ultima lună, mai puțin de 150.000 au venit din partea acestei categorii de candidați. „Deși joburile compatibile cu acest nivel de pregătire presupun, în cea mai mare parte a lor, prezența fizică la birou, dacă ne uităm la aplicări, vedem un procent peste media generală (pe toate categoriile de candidați) direcționat către joburile remote. Dacă la nivel general 14% dintre aplicări merg către joburile remote, în cazul candidaților necalificați, procentul crește la 18,5%. În cazul celor foarte tineri, o explicație ar putea fi faptul că vor să lucreze pe timp de vară, dar și să se pregătească pentru sesiunea de Bacalaureat din toamnă, iar cea mai la îndemână metodă pentru a le putea face pe toate ar fi să lucreze de acasă”, mai spune Ana Călugăru.

Cele mai atrăgătoare joburi pentru aceștia sunt cele din retail, turism, servicii, call-center / BPO, industria alimentară și transport / logistică. Aproape 9.000 de aplicări, în ultima lună, au vizat locurile de muncă din afara țării, destinațiile care au suscitat cel mai mare interes în rândul candidaților necalificați fiind Olanda, Germania, Belgia, Italia și Franța.

De când au fost afișate rezultatele examenului de Bac și până acum, au fost înregistrate 10.000 de aplicări din partea candidaților care nu au o calificare și nici o diplomă de studii medii sau superioare. „Dacă atunci când vine vorba despre studii superioare angajatorii nu mai sunt atât de stricți și sunt dispuși să angajeze pe o poziție white collar și candidați care nu au terminat facultatea, dar au experiență sau dovedesc că pot face față cerințelor jobului, în ceea ce privește diploma de Bac, aceasta devine obligatorie pentru ocuparea joburilor care trec de nivelul de muncă necalificată”, completează Ana Călugăru.

Anul acesta, în sesiunea din vară, 30.000 de elevi au picat examenul de Bacalaureat. Rata de promovare na nivel național a fost 76,4%.

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile 25.000 de locuri de muncă. 

Despre eJobs

Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Începând cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Zurich, Elveția. eJobs.ro le oferă clienților săi cea mai relevantă bază de candidați, pe care o pune la dispoziție prin metode eficiente, utilizând canale de media personale și cunoștințe avansate de Performance Marketing și campanii de Employer Branding, precum și tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 4,9+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe lună și 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platformă de recrutare la nivel local.

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More