Prima pagină » ANALIZĂ XTB, Claudiu Cazacu:  Condamnarea lui Donald Trump, aproape neobservată de piață. Falsa siguranță, potențial periculoasă pentru investitori

ANALIZĂ XTB, Claudiu Cazacu:  Condamnarea lui Donald Trump, aproape neobservată de piață. Falsa siguranță, potențial periculoasă pentru investitori

by Razvan Dutu

Decizia de condamnare a fostului președinte Donald Trump pentru 34 de capete de acuzare referitoare la falsificarea unor documente contabile a creat valuri de emoție în spațiul public american, însă piețele nu s-au arătat realmente zguduite, subliniază Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, companie de tranzacționare pe bursele internaționale.

Indicele S&P500 a marcat deprecieri limitate în debutul sesiunii de vineri, prima zi de tranzacționare plină de după anunț, ajungând ca în ultimele ore ale sesiunii să recupereze puternic și să treacă pe plus 0,8%. 

Cursa a fost mai spectaculoasă, însă, pentru acțiunile Trump Media & Technology Group (simbol DJT), firmă care deține rețeaua socială Truth Social. De la creșteri în pre-deschidere, titlurile au scăzut cu 9% în deschidere și au recuperat până la închiderea de vineri, ajungând la -5,3%. 

Totuși, scăderile au continuat luni, cu alte 4,8% procente, în timp ce S&P500 a avansat cu 0,11%. Capitalizarea de 8,3 miliarde de dolari pentru compania cu venituri de 4 milioane de dolari și pierderi de 60 milioane de dolari anul trecut pare dintr-o altă lume, față de reperele observate în cazul altor rețele sociale, arată Claudiu Cazacu.

În aprilie au fost anunțați 621.000 de acționari ai companiei, printr-o notă, că „vasta majoritate” ar fi investitori de retail. Fluctuațiile prețului ilustrează ocazional bătălia dintre cumpărarea acțiunilor ca formă de susținere a lui Donald Trump și prudența economică, în linia logicii uzuale de evaluare. 

Lovitura deciziei juriului de condamnare poate fi, însă, cuantificată în termeni bursieri. În 2 sesiuni, prin scăderea DJT, averea fostului președinte a fost diminuată cu 550,8 milioane de dolari.

Care ar fi, pe de altă parte, motivele detașării de care dă dovadă bursa americană, cu excepția companiei care concentrează o bună parte din averea lui Trump și cât de mult s-ar putea menține această abordare? În primul rând, bursele au fost, în linii mari, concentrate pe alte teme, ținând de macroeconomie, relații internaționale și entuziasmul pentru inteligență artificială, lăsând prea puțin spațiu pentru reflectarea aspectelor politice.

În al doilea rând, datoria publică și deficitele bugetare au crescut în relevanță, iar diferențele dintre candidați în atenția pe această temă sunt percepute a fi prea mici pentru a forța o reacție puternică, spune Claudiu Cazacu.

În al treilea rând, ar putea fi vorba despre o economisire a energiei și capitalului. O varietate de scenarii posibile, de la încarcerare la plata unor amenzi, ar „desena” dinamici ulterioare diferite. Președintele poate fi ales și, în ciuda provocărilor aparent insurmontabile, poate guverna chiar și din spatele gratiilor. 

Totuși, riscul unei divizări violente a societății americane după o sentință de arestare este, probabil, prea ridicat pentru a fi ignorat de judecătorul în această speță, punctează consultantul de strategie din cadrul XTB România. 

Citește și articolul: Regista introduce validarea identității online pentru cetățeni, prima și singura soluție legală de la o companie privată

Susținătorii lui Trump, și mai dedicați după condamnare

Prima reacție după condamnare a fost de „energizare” a susținătorilor. Campania sa a primit finanțare de 53 de milioane de dolari în 24 de ore după pronunțarea hotărârii. Unii observatori se întreabă dacă o condamnare nu ar putea să susțină, de fapt, șansele lui Trump de a fi reales, prin mobilizarea bazei simpatizanților. Pe de altă parte, estimările derivate din piețele de pariuri pe rezultatul alegerilor indică o scădere a șanselor sale. 

Potrivit RealClearPolitics, de la 51,8% probabilitatea a ajuns vineri la 47,7%, totuși sensibil peste șansa de realegere de 39,2% a lui Biden.  Dacă, pentru moment, cei mai afectați de condamnarea lui Trump au fost acționarii DJT, investitorii nu ar trebui, totuși, să aibă un sentiment de falsă siguranță. 

Lunile următoare vor focaliza atenția pe alegeri, cel mai probabil la finalul verii – începutul toamnei, iar parcursul piețelor, în special în lunile septembrie – octombrie, (oricum o perioadă ocazional mai volatilă), este așteptat să includă un răspuns mai pronunțat la oscilațiile politice, cu setarea planurilor economice și geopolitice pentru anii următori, mai arată Claudiu Cazacu. 

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More