Prima pagină » ANALIZĂ XTB: Noul Chat GPT-4o, semnal important în piață pentru investitori. De ce aceștia nu trebuie să rămână în urmă?

ANALIZĂ XTB: Noul Chat GPT-4o, semnal important în piață pentru investitori. De ce aceștia nu trebuie să rămână în urmă?

by Razvan Dutu

După ce OpenAI a prezentat cel mai recent model al său, Chat GPT-4o, care pare a fi unul ce schimbă regulile jocului în materie de inteligență artificială, semnalele privind dezvoltarea exponențială a industriei sunt de-a dreptul clare, iar investitorii încep să-și dorească să nu rămână în urmă, arată analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale.

Noul GPT-4o („o” provine de la cuvântul „omni”, făcând aluzie la potențialul vast al instrumentului) poate recunoaște vizual, audio și text cu o viteză incredibilă, ceea ce face ca interacțiunile cu robotul să fie remarcabil de similare cu discuțiile reale purtate cu oameni     . 

În timp ce aceste caracteristici prezintă, fără îndoială, un progres impresionant în dezvoltarea inteligenței artificiale, este esențial să fie menținută o poziție prudentă în ceea ce privește natura revoluționară a instrumentului.

În prezent, piața bursieră cunoaște un boom al inteligenței artificiale. Multe companii au încorporat deja „inteligența artificială” în prezentările ce anunțau rezultatele trimestriale și în comunicatele de presă transmise în timpul sezonului de câștiguri în curs. Aceste companii au avut tendința de a obține rezultate mai bune în ceea ce privește evoluția prețului acțiunilor, în comparație cu cele care nu au menționat deloc inteligența artificială. 

Acest lucru evidențiază interesul persistent al investitorilor pentru IA, care poate duce, uneori, la reacții exagerate (atât prea optimiste, cât și prea pesimiste) și la știri legate de acest segment. 

Noul Chat GPT-4o pare să se încadreze perfect în această tendință. Instrumentul în sine este impresionant, dar acesta reprezintă mai degrabă o evoluție decât o revoluție în peisajul IA. Este adevărat că modelul nou „împinge” limitele a ceea ce se credea anterior imposibil, dar este dificil să îl cataloghezi ca fiind un pas complet nou și revoluționar – mai ales dacă este comparat cu capacitățile altor modele, explică analiștii XTB.

În ceea ce privește principalele criterii de referință (de exemplu, MMLU sau abilitățile matematice), noul model depășește concurența, dar nu cu o marjă semnificativă. Atributul acesta sugerează că obiectivul principal al OpenAI a fost, în primul rând, acela de a oferi mai degrabă cea mai bună experiență de utilizare posibilă, decât livrarea unui instrument revoluționar de inteligență artificială.

Citește și articolul: International Work Finder, unul dintre liderii pieței de recrutare a personalului UE și non-UE și management al resurselor umane din România, a închis anul 2023 cu o cifră de afaceri de peste 12,3 milioane de euro, de 5,5 ori mai mult decât în anul anterior. Creșterea se datorează introducerii unor noi linii de business – outsourcing și leasing de personal – care se adaugă serviciilor deja consacrate ale companiei.

Care sunt clienții pe care OpenAI îi urmărește, de fapt?

Acest lucru este evidențiat și de faptul că noul dispozitiv va fi disponibil gratuit și indică faptul că OpenAI urmărește să îl folosească pentru a-și extinde baza de clienți de retail și mai puțin baza de clienți profesioniști.

Noul Chat GPT-4o reprezintă o dovadă a potențialului imens reprezentat de  inteligența artificială și cursa tehnologică în curs de desfășurare. Cu toate acestea, este dificil de anticipat dacă va fi catalizatorul care va propulsa companiile de tehnologie la noi niveluri de evaluare. În acest context, merită să acordăm o atenție deosebită ultimelor evoluții înregistrate de Apple în domeniul IA, mai arată analiștii din cadrul XTB.

În timp ce Apple nu și-a anunțat încă propria soluție de inteligență artificială, există zvonuri privind potențiale acorduri cu Microsoft pentru a utiliza OpenAI în noile iPhone-uri, precum și potențiale discuții cu Alphabet. 

În cazul în care aceste zvonuri se materializează și Apple încheie, într-adevăr, un parteneriat cu OpenAI și pune în aplicare funcțiile oferite de Chat GPT-4o, atunci aceasta ar putea fi o etapă importantă în lumea smartphone-urilor și a dispozitivelor electronice.

După cum demonstrează prezentările recente ale Chat GPT-4o și Alphabet, limitele capacităților inteligenței artificiale sunt în mod constant depășite, ceea ce sugerează că ne aflăm abia la începuturile dezvoltării AI generative. 

Deși este dificil de prezis cum se vor comporta în acest scenariu companiile care utilizează în mod direct aceste instrumente (de exemplu, companiile de tehnologie, operatorii de centre de date sau furnizorii de soluții IT pentru întreprinderi), putem presupune că dezvoltarea continuă a modelelor va necesita o creștere a puterii de calcul. Cu alte cuvinte, va fi stimulată și mai mult cererea de produse din partea companiilor care produc și proiectează cipuri și microprocesoare, mai punctează analiștii XTB.

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More