Prima pagină » ANALIZĂ Claudiu Cazacu, XTB: Care sunt șansele ca efervescența din jurul Bitcoin să continue?

ANALIZĂ Claudiu Cazacu, XTB: Care sunt șansele ca efervescența din jurul Bitcoin să continue?

by Razvan Dutu

Prima moneda virtuală din lume, Bitcoin, a revenit puternic atât pe piețe, cât și în atenția investitorilor și speculatorilor, după o serie de maxime istorice atinse în acest început de primăvară. Așa cum ne-a obișnuit, creșterea rapidă vine după o perioadă lungă, de peste un an, de „semiobscuritate”, care s-a încheiat iarna trecută, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, companie de tip fintech, care oferă investitorilor acces instantaneu la piețele financiare, prin intermediul unei platforme online și al unei aplicații mobile. 

„Avansul a avut loc mai ales în ultimele săptămâni, valul fiind suficient de puternic, astfel încât corecțiile semnificative să lipsească. Entuziasmul noilor posibilități de a investi în Bitcoin via ETF-uri, neliniștile de ordin geopolitic și expectațiile de scădere a dobânzii în SUA și Europa au contribuit la performanța accentuată a criptomonedei”, subliniază Claudiu Cazacu. 

La cotațiile de marți seara, ora 23.15, Bitcoin avea un avans de 60% de la începutul anului, 220% în ultimele 12 luni, și un impresionant procent de 357% din minimele atinse pe 21 noiembrie 2022. Ethereum a înregistrat, de asemenea, creșteri – 67% anul acesta, deși ar mai avea de crescut peste 15% înainte de a egala măcar vârful din noiembrie 2021. Vedeta rămâne, însă Bitcoin, care a ajuns la o cotă de 51,6% din capitalizarea totală a criptomonedelor, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 3 ani. Cu toate acestea, un indicator al sentimentului compilat de Coinmarketcap (platformă de monitorizare a prețurilor criptomonedelor) a atins nivelul de 91,7 puncte din 100, considerat a fi în zona de „lăcomie extremă” și, implicit, riscant în perspectivă, pentru cei care s-ar arăta prea entuziaști, dacă istoria ar avea relevanță. Minimul indicatorului de 31,8 puncte, atins pe 12 septembrie, a coincis cu un minim de 25.160 dolari al Bitcoin. 

Citește și articolul: STUDIU Centrul de Formare APSAP: 7 din 10 angajați la stat nu au participat la cursuri de formare profesională, deși Codul Muncii obligă instituțiile publice să dezvolte abilitățile personalului cel puțin o dată la 2 ani

Ce declară Claudiu Cazacu, analist XTB

„Creșterea inflației în SUA «a scuturat» doar o mică parte din entuziasm, Bitcoin înregistrând marți o scădere de 1,5%. Riscuri la adresa avansului febril sunt numeroase – de la o modificare a reglementărilor în sens restrictiv, până la preocupări referitoare la consumul masiv de energie electrică. Programul electoral al candidatului democrat la alegerile din SUA, actualul președinte Joe Biden, include o acciză 30% pentru electricitatea consumată pentru producerea de criptoactive. Acesta ar putea fi doar vârful aisbergului pentru un set de reguli care ar viza diminuarea interesului față de activitatea de «mining», în vederea reducerii consumului de energie și, implicit, a efectelor asupra planetei, atât în SUA, cât și în alte regiuni”, arată consultantul de strategie din cadrul XTB România. 

Aceste aspecte pot juca un rol important într-un orizont de câteva luni, însă riscul principal ar putea rămâne, însă, pe termen scurt, o simplă marcare accentuată de profituri din partea investitorilor mari, care să conducă la o schimbare abruptă de perspectivă și din partea altor grupuri de participanți la piață.

Cu toate acestea, pentru moment, investitorii sunt conduși de impulsul de a urmări trendul și de dorința de a nu „scăpa trenul” înaintea unei noi „înjumătățiri”, pragul de la care recompensa pentru efortul de procesare numerică prin care sunt create monedele BTC scade la jumătate. În plus, de la începutul anului, potrivit unei analize a 3iQ, fondurile ETF au cumpărat în medie 4.000 de BTC pe zi de la lansarea din ianuarie, în timp ce volumul creat zilnic prin „mining” a fost de 900 de BTC pe zi. Absorbirea lichidității dinspre alți deținători către fondurile ETF ar putea deveni un factor important în câteva luni, dacă tendința va continua, dar este probabilă apariția pe parcurs a unor episoade de reglare semnificativă.

„Deși țintele de preț variază masiv, câteva depășesc considerabil estimarea Standard Chartered de 100.000 până la finele anului. Poate cea mai spectaculoasă estimare rămâne cea de 1,3 milioane de dolari din partea lui Cathie Wood, directorul de active digitale al ARK Invest, în următorul deceniu, care poate fi asemănată cu evaluarea unui obiect de artă: totul ține de cerere și de «ochii privitorului», iar o țintă precisă e imposibil de furnizat, întrucât modelele nu pot porni, la fel ca în cazul acțiunilor, de exemplu, de la o formă de valoare intrinsecă. În estimarea noastră, Bitcoin se apropie de comportamentul uzual de dinaintea unor secvențe corective potențial consistente, însă, la nivelul anului, repere istorice chiar dincolo de cele înregistrate recent sunt între scenariile plauzibile”, subliniază Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România. 

Despre XTB: 

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum 13 piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 935.000 de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More