Unul dintre motivele pentru care SAS a decis să investească resurse umane, financiare și materiale în sprijinirea procesului educațional este conștientizarea faptului că în piața muncii există o lipsă acută de specialiști în data science.
Numărul de studenți înscriși în aceste programe crește de la an la an, odată cu diversificarea ofertei educaționale din partea SAS România. În plus, studenții primesc atât cadrul teoretic, cât și pe cel practic pentru a-și putea începe cariera în domeniu. Cea mai mare parte dintre studenții care au absolvit programele de studiu SAS în ultimii trei ani sunt deja integrați în departamente relevante ale mai multor companii din România, lucrând în domeniul data science.
Programele de master propuse de SAS România în 2023 abordează domeniul analizei avansate de date, însă conținutul diferă în funcție de profilul fiecărei facultăți. Elementul comun tuturor acestor programe este faptul că toate au un număr de 150 de ore de studiu, în care sunt incluse ore de predare, studiu individual, dar și participarea în programe de internship. În schimb, programele de cursuri diferă între o facultate cu profil tehnic (STEM), comparativ cu o instituție de profil economic, unde accentul se pune mai degrabă pe programe de tip data citizen și nu pe cursuri de programare în data science.
În prezent, SAS România desfășoară programe de master în parteneriat cu universități din București, Cluj, Constanța, Brașov și Chișinău. Alte instituții de învățământ superior se vor alătura demersurilor SAS, discuțiile fiind deja în stadii avansate.
2024 – extinderea programelor de studiu SAS în ciclurile de licență
Pentru 2024, SAS își propune o consolidare a programelor de studii universitare și o extindere a acestora în zona programelor de licență. Aceasta reprezintă o cerere concretă venită din partea cadrelor didactice, de a introduce studiul SAS chiar din anii 2 și 3 de licență.
Citește și articolul: Eviden România transformă Timișoara într-un oraș digital
”Un alt proiect pe care îl avem în derulare cu instituțiile academice reprezintă înființarea unor centre de excelență de cercetare în analiza de date, cu aplicabilitate în domeniile economice din România. Ne dorim ca aceste centre să fie multiplicate pe parcursul anilor viitori și vrem ca prin contribuția noastră tehnologică să susținem dezvoltarea unor domenii de vârf în România, universitățile devenind catalizatori de inovație și de creștere economică. Nu în ultimul rând, dorim ca absolvenții programelor academice SAS să fie absorbiți de aceste proiecte de cercetare și inovare, astfel ca tinerele talente să fie atrase de prospectul de a rămâne și de a lucra în țară”, a declarat Alina Luchian, Academic Program Manager pentru România la SAS Institute;
SAS România susține și dezvoltarea ofertei educaționale în Republica Moldova. Începând cu anul 2023, compania a pus bazele colaborării cu două universități cheie din statul vecin. În mod concret, septembrie 2024 va marca debutul unui program de master în această țară, scopul companiei fiind ca instituțiile publice și băncile din Republica Moldova să beneficieze de absolvenți competenți în analiza avansată de date.
Despre SAS
Lider global în software AI și analytics, inclusiv în privința soluțiilor specifice pentru diverse industrii. SAS sprijină organizațiile pentru a-și transforma rapid datele în decizii de încredere, oferind cunoștințele necesare în momentele care contează. SAS gives you THE POWER TO KNOW®.