- Fiecare școală dintre cele 60 înscrise în ediția din acest an a campaniei organizată de Narada și a târgurilor de Crăciun „Împreună pentru școala noastră”, în care învață 30.000 de mii de copii, are povești speciale, profesori dedicați și copii extraordinari.
- Prin organizarea târgurilor, toate au ca obiectiv strângerea de fonduri necesare pentru a rezolva din problemele de infrastructură sau pentru a îmbunătăți condițiile de școlarizare, semnalate pe HartaEdu.ro.
- Pe lângă sumele de bani adunate pe 18 decembrie, și pe care Narada le va suplimenta prin propria campanie de strângere de fonduri, donațiile de 5 euro pe lună sunt mai mult decât binevenite, acestea putând fi direcționate către fiecare școală în parte.
Școala Toma Caragiu din Ploiești crește campioni naționali și europeni la majoritatea sporturilor, fără să aibă o sală de sport. Ar putea fi numită o pepinieră de sportivi, nemaiavând loc pe rafturi să așeze toate medaliile și cupele obținute de copii în competiții județene, naționale și internaționale.
Eduard e campion național la jujitsu, echipa de baschet a liceului participă cu succes la majoritatea concursurilor județene și naționale, în școală învață și vicecampionul european la karate. Cu toate acestea, fiecare se antrenează pe unde poate. Este singura școală din zonă fără o sală de sport, iar terenul de sport din curte e aproape distrus de timp și multe antrenamente. De exemplu, echipa de baschet se antrenează zilnic în parc, neavând alte condiții.
„Împreună pentru școala noastră”
Astfel, Școala gimnazială Toma Caragiu a intrat în campania „Împreună pentru școala noastră” din dorința de a strânge bani pentru construirea unui teren multi sport. Împreună cu alte 59 de școli din țară, pe 18 decembrie, școala va participa la organizarea unui târg din campania organizației Narada,„Împreună pentru școala noastră”, cu strângere de fonduri, pentru care elevii, profesorii și părinții au lucrat împreună, au confecționat obiecte pe care le vor licita. Toți având în suflet dorința de a putea să se antreneze pe un teren de sport.
Acest teren și aceste condiții nu sunt legate doar de performanță. Ci pot da unor copii și speranța într-o viața mai bună. La această școală învață și Daniel, un puști ce face senzație pe terenul de fotbal al echipei de Juniori Petrolul Ploiești. Daniel s-a născut în Spania. La vârsta de 2 ani, părinții au decis să se întoarcă acasă în România. Părinții au divorțat și după mai multe mutări de la mama la tata, copilul a rămas în grija bunicului matern. Pentru a-l întreține, bunicul, deși pensionar, a decis sa lucreze în continuare. Pentru Daniel, bunicul este „tot” ce îl ajută să meargă mai departe. Deși nu a avut o viață ușoară, departe de părinți, Daniel a rămas optimist și se consideră un copil fericit. Este un elev cu note bune, interesat de mecanică și mașini. Marea lui pasiune este fotbalul și în prezent joacă în echipa de juniori Petrolul Ploiești. Își dorește să treacă de juniorat și să ajungă jucător profesionist de fotbal. Daniel a fost propunerea școlii pentru emisiunea „Visuri la cheie” și impresionată de povestea lui, echipa „Visuri la cheie” a ajuns la Ploiești și i-a făcut fericiți pe cei doi, bunic și nepot, transformând un apartament modest într-un cămin confortabil. Mai multe detalii despre povestea școlii Toma Caragiu și a copiilor care învață aici, împreună cu modalitatea de a dona pentru această alertă, cei interesați pot afla aici.
Citește și articolul: BASF oferă actualizări privind implementarea strategiei corporative și se angajează să respecte obiectivele pentru emisiile din domeniul de aplicare 3.1 (Scope 3.1)
Școala Gimanzială nr. 2 din Timișoara
În altă parte a țării, mai precis la Școala Gimnazială nr. 2 din Timișoara, 900 de copii au descoperit universul fascinant din spatele cărților și asta datorită doamnei bibliotecare. Ea i-a făcut pe copii să se bucure de multe povești, experiențe, lumi colorate, eroi neînfricați, balauri cu șapte capete și prințese frumoase, gata să-i încânte pe cei mici și pe cei mari deopotrivă. De când a venit la această școală, ea a început să adune în jurul ei copiii de la clasa I, apoi pe cei de la clasa a II-a și tot așa până ce, într-o zi, uitându-se roată, a observat că aproape toți copiii din școală își petrec pauzele în compania ei. Și tot într-o zi și-a dat seama că izvorul poveștilor va secta. Ceea ce era biblioteca școlară, respectiv o mică încăpere prăfuită, cu rafturi vechi și cu cărți ponosite, nu mai ascundea nicio taină de descoperit pentru copii.
Iată motivul pentru care Școala Gimnazială nr. 2 din Timișoara a intrat în campania „Împreună pentru școala noastră” organizată de Narada. Și copiii de aici, alături de părinți și profesori au confecționat cu toții obiecte pentru licitații de la târgurile de luni, 18 decembrie. Și astfel, cu banii strânși la târg și din donațiile 5 euro pe lună, vor putea să-și amenajeze spațiul de lectură mult visat.
Mai mult decât atât, doamna bibliotecară organizează tot felul de competiții și îi înscrie pe elevi în programe educative, astfel încât nu prea există copil care să nu vină de drag la școală. Adriana Popa, directoarea adjunctă a școlii, spune că într-adevăr au fost binecuvântați cu existența doamnei bibliotecare. Mai multe detalii despre această poveste, cei interesați pot afla aici.
Campania și târgurile de Crăciun „Împreună pentru școala noastră” organizate de Narada se află la a doua ediție. Anul trecut, înainte de Crăciun, 25 de școli din țară au organizat evenimentul cu sprijinul Narada în aceeași zi și la aproximativ aceeași oră. Mobilizarea a fost exemplară iar, la final, din vânzarea obiectelor realizate de copii, părinți și profesori, s-au strâns aproape 100 de mii de euro. Narada a dublat această sumă cu sprijinul partenerilor Bergerat Monnoyeur și Ipso Agricultură, care susțin și ediția din acest an și astfel, în 2023, au fost rezolvate toate cele 25 de alerte listate de aceste școli anul trecut. Ediția de anul trecut a înregistrat peste 21 de mii de vizitatori, 50 de mii de obiecte au fost donate, 70 de sponsori locali s-au implicat în campanie și 24 de persoane publice au susținut cauza școlilor.
Informaţii de background:
Narada a luat ființă în urmă cu mai bine de cinci ani, când Andra Munteanu (co -fondatoare a organizației) a citit un studiu despre motivele abandonului școlar în rândul copiilor. Primele pe listă erau durerile de dinți și lipsa încălțărilor potrivite. Motive absurde într-o Românie europeană, dar dureros de reale în comunitățile marginalizate și vulnerabile din țară. În aceeași perioadă, Raluca Jianu s-a alăturat ca voluntar în sprijinul misiunii, creionând pentru prima dată schița pe hârtie a ceea ce avea să devină mai târziu HartaEdu.ro. Astăzi este CEO al organizației.
Născută sub umbrela Romanian Business Leaders, Narada are viziunea de a construi o Românie în care fiecare copil are acces la o educație de calitate, care să-l pregătească pentru succesul în viață și în carieră. Cu o echipă multi-disciplinară de profesioniști care abordează problema cu soluții integrate, utilizând tehnologia și transferul de know-how, dar și experiența profesională, cu un mod de lucru tehnocrat și planificat, Narada își propune misiunea de a mobiliza comunitățile pentru a găsi soluții de transformare a sistemului educațional.