Patronatul Organizația Femeilor Antreprenor din Ugir – OFA UGIR, filiala Gorj, a organizat în data de 18 octombrie a.c., la Casa Danielescu din Târgu Jiu, conferința regională cu tema „Oportunități reale de dezvoltare a afacerilor locale”, la care au participat peste 100 de antreprenori din jud. Gorj și din județele limitrofe, dar și reprezentanți ai instituțiilor publice locale și regionale, între care îi amintim pe senatorul Ion Iordache, Iulian Popescu – Prefectul Județului Gorj, Simona Moise – Directoarea OJFIR și Cristian Toader Pasti – consilierul Președintelui Consiliului Județean Gorj.
Pe lângă programele de finanțare nerambursabilă care au reprezentat tema centrală a dezbaterilor, în cadrul evenimentului au mai fost prezentate oportunități de creștere a competențelor digitale ale angajaților prin intermediul programului CODIX derulat de UGIR și prezentat de Lilia Mosoreti-Panait, modalități de protejare a mărcilor și brevetelor, programe de leadership și management vizionar al companiilor prezentate de Ana Maria Alexandru, director de proiecte în cadrul OFA București, oportunități de dezvoltare a afacerilor prin business networking, prezentate de Daniela Niculae Președinta filialei OFA Ugir Dolj, dar și prin intermediul structurilor asociative ale mediului privat sau al parteneriatelor strategice.
Fonduri nerambursabile record pentru dezvoltarea afacerilor din județul Gorj
În cadrul conferinței au fost prezentate programele de finanțare nerambursabilă destinate regiunii S-V Oltenia, dar si Fondul pentru Tranziție Justă de care beneficiază doar șase județe din România, printre care se numără Gorj și Dolj. „Având în vedere alocarea bugetară substanțială acordată județului Gorj, atât prin Fondul pentru Tranziție Justă, cât și prin celelalte programe destinate regiunii S-V Oltenia, ne-am propus să oferim mediului de afaceri gorjean, dar și antreprenorilor din județele limitrofe, informații clare și instrumente utile cu ajutorul cărora să dezvolte firmele deja existente sau să pună în practică idei noi de business. Prin Programul pentru Tranziție Justă, Gorjul va primi circa 185 milioane de euro, bani pentru care vor putea aplica doar antreprenorii din județ, valoarea granturilor fiind cuprinsă între 200.000 euro și 8.000.000 euro, iar co-finanțarea din partea beneficiarului fiind între 10% și 25%, din valoarea proiectului depus”, a declarat Marinela Strîmbulescu, Președinta OFA Ugir – filiala Gorj.
Simona Moise, Directoarea OJFIR Gorj a anunțat deschiderea a două linii de finanțare în luna octombrie a acestui an, respectiv INVESTALIM și Tânărul Fermier. INVESTALIM beneficiază de o alocare bugetara de 590 milioane euro pentru perioada 2023-2026 și oferă granturi cuprinse între 500.000 euro și 50.000.000 euro, contribuția beneficiarului fiind de 25% din valoarea proiectului, iar programul de sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri oferă finanțări de până la 70.000 Euro/proiect și nu implică co-finanțare din partea beneficiarului. „Începând cu anul 2024, prin intermediul AFIR vor fi derulate și programe de finanțare non-agricolă destinate mediului rural, iar OJFIR Gorj acordă tot suportul necesar beneficiarilor pentru a dezvolta proiecte valoroase”, a declarat Simona Moise.
Program de mentorat pentru antreprenorii gorjeni
Prezent la eveniment, senatorul Ion Iordache, antreprenor cu o vastă experiență în diferite industrii, a apreciat organizarea unor astfel de inițiative menite să susțină mediul de afaceri local, prin informare pertinentă și consultanță de calitate. De asemenea, și-a arătat disponibilitatea de a împărtăși exemple de bune practici și de a-i consilia pe tinerii antreprenori în cadrul unui program de mentorat dezvoltat de OFA Ugir – filiala Gorj. “Trebuie să ne implicăm, să colaborăm, să urmăm exemplele de succes. Eu înțeleg foarte bine ce înseamnă antreprenoriatul pentru că am dezvoltat singur, de la zero, prima afacere în urmă cu 23 de ani și mi-aș dori să pot împărtăși din experința mea și din rețeta succesului pe care l-am avut eu”, a declarat Ion Iordache. Prin programul de mentorat se vor crea grupuri de lucru în cadrul cărora vor fi dezbătute studii de caz, vor fi discutate propuneri venite din partea antreprenorilor și vor fi analizate idei de afaceri ce pot fi dezvoltate în județul Gorj, inițiatorii beneficiind de consilierea și expertiza mentorilor.
Comunitățile de afaceri și parteneriatele strategice generează succes
În cadrul evenimentului s-a discutat și despre dezvoltarea afacerilor prin structuri asociative ale mediului privat și prin intermediul parteneriatelor strategice, fiind subliniată importanța colaborării și a creării unui mediu profesionist care să protejeze interesele membrilor săi. Un model de asociere îl reprezintă patronatul prin intermediul căruia se pot formula propuneri de reglementări în funcție de nevoile de dezvoltare regională și locală și se pot implementa proiecte comune cu impact semnificativ la nivelul comunităților. „Printre avantajele oferite de aderarea la o comunitate de business se numără oportunitățile de colaborare între membri, deschiderea către noi piețe de desfacere, atragerea de parteneri și investitori din țară și din străinătate, accesul la schimburi de experiență și la informații utile în timp real”, a spus Mioara Iofciulescu, vicepreședinta OFA Ugir, coordonatoarea rețelei parteneriale.
La nivelul filialei Gorj a OFA Ugir s-au pus bazele unei club de afaceri menit să aducă împreună antreprenorii locali interesați de dezvoltarea profesională și personală, dar și a celor care doresc să se implice în dezvoltarea de proiecte cu impact semnificativ din punct de vedere social sau educațional.
Organizația Femeilor Antreprenor din România este un patronat cu peste 700 de membre, femei antreprenor din România, Republica Moldova, Croația și Marea Britanie. Prin misiunea sa, OFA contribuie de mai bine de 3 ani la creșterea importanței rolului femeii în dezvoltarea societății românești, la sprijinirea și promovarea femeilor antreprenor și, respectiv, la susținerea inițiativelor de business care vor genera produse și servicii inovatoare. Evenimentele și proiectele derulate pot fi descoperite pe site-ul : www.ofa.ugir.ro.