Prima pagină » Semestru record pentru XTB: Creștere de peste 65% a numărului de clienți noi

Semestru record pentru XTB: Creștere de peste 65% a numărului de clienți noi

by Elena Paraschiv-Pop

Casa de brokeraj pe burse internaţionale XTB, listată pe bursa de la Varșovia și lider in industria fintech, a publicat rezultatele financiare preliminare pentru prima jumătate a anului 2023. Într-un mediu de volatilitate mai redusă pe piețele financiare și de mărfuri în T2 2023, compania a raportat un profit net de peste 91 milioane Euro în S1 2023. Activitățile intense de marketing au dus la un număr record de clienți noi, precum și la creșterea activității lor de investiții,  se arată într-un comunicat de presă al companiei. 

În prima jumătate a anului 2023, compania a înregistrat un nou record în acest domeniu, dobândind peste 167.000 de clienți noi comparativ cu 101.000 cu un an mai devreme. Creșterea înregistrată este de 65,5%. În paralel, numărul de utilizatori activi a atins, de asemenea, un nivel record, cu o creștere anuală de 44,4%, de la 190.000 în S1 2022 la 274.00 la închiderea S1 2023.

Potrivit Irinei Cristescu, General Manager XTB România, anul acesta, piețele de capital au fost mai liniștite decât în anii trecuți, iar volatilitatea mai redusă nu a oferit aceleași oportunități de investiții. În mod normal, acest lucru s-ar fi tradus printr-o diminuare a interesului clienților și potențialilor clienți pentru burse, reflectându-se direct în rezultatele companiei. Însă lucrurile nu au stat așa pentru XTB. Mai mult, popularitatea pe care acțiunile cu deținere o au în rândul investitorilor români și numărul de clienți care aleg să acceseze piețele financiare prin intermediul lor sunt în continuă creștere.

„Trendul ascendent pe care au început să se înscrie rezultatele companiei în ultimii ani a continuat să se mențină. XTB a introdus anul acesta produse noi, a optimizat procese deja existente, iar evenimente precum introducerea acțiunilor fracționate sau implementarea noului regim fiscal au crescut accesibilitatea piețelor financiare pentru categorii din ce in ce mai extinse de clienți. Totodată, au venit în întâmpinarea nevoilor clienților existenți. Pentru XTB România, mai mult decât în cazul altor sucursale ale grupului, interesul investitorilor este foarte crescut pentru acțiunile cu deținere, care la XTB se pot tranzacționa cu comision 0 pentru rulaje mai mici de 100.000 Euro pe lună”, arată Irina Cristescu.

În perioada raportată, XTB a generat un profit net de 91,3 milioane Euro comparativ cu 103,3 milioane Euro în anul anterior (o scădere de 11,6%). Veniturile operaționale în prima jumătate a anului 2023 s-au ridicat la peste 177 milioane Euro comparativ cu 180 milioane Euro în S1 2022 (o scădere de 1,4%). 

Cheltuielile operaționale din prima jumătate a anului 2023 au însumat 74 milioane Euro, cu peste 16 milioane Euro mai mult decât în perioada similară a anului anterior. Cele mai semnificative creșteri (plus 7 milioane Euro) s-au înregistrat la capitolul costuri cu remunerația și beneficiile angajaților, dat fiind ritmul de dezvoltare accelerat al companiei și al numărului de angajați. Costurile de marketing au crescut cu aproape 7 milioane Euro, majoritatea acestei creșteri fiind generată de investițiile mai mari în campaniile de marketing online.

„Creșterea bazei de clienți rămâne o prioritate, iar rezultatele financiare din primul semestru din 2023 demonstrează că ne putem atinge obiectivele chiar și atunci când volatilitatea pe piețele financiare și de mărfuri este mai mică și interesul pentru investiții scade. Datorită ofertei noastre variate, atragem noi grupuri de clienți, care sunt la începutul călătoriei în investiții. Datorită acțiunilor fracționate, pe care le-am lansat deja pe șapte piețe europene, inclusiv România, clienții noștri au mai multă flexibilitate în construirea unor portofolii diversificate bazate pe acțiuni și ETF-uri”, subliniază Paweł Szejko, membru al consiliului de administrație XTB.

Focus pe dezvoltarea de soluții IT de top  

În prima jumătate a anului 2023, XTB a continuat să dezvolte soluții inovative și integrate în domeniul investițiilor online în instrumente financiare. Printre altele, au fost implicate tehnologii asociate dezvoltării sistemelor proprii de tranzacționare ale XTB, executării eficiente a ordinelor și integrării eficiente a clienților.

„Ca parte a strategiei noastre de afaceri, ne concentrăm pe dezvoltarea tehnologiilor aplicate în platforma noastră de investiții, aplicația mobilă xStation, precum și produse noi. Acest lucru se reflectă în structura bazei noastre de angajați. În prezent, aproximativ 40% din personalul nostru de la sediul din Varșovia sunt programatori și dezvoltatori IT, lucrând la consolidarea poziției competitive a XTB pe piața globală”, precizează Paweł Szejko.

Informații detaliate care rezumă activitățile Grupului XTB în prima jumătate a anului 2023, precum și rezultatele financiare și operaționale preliminare, sunt prezentate aici.

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum 13 piețe majore din Euroopa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 721.000 de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 5.700 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More