Prima pagină » Claudiu Cazacu, XTB România: Giganții de pe Wall Street, în pericol de a înregistra cea mai mică profitabilitate din 2020 până acum

Claudiu Cazacu, XTB România: Giganții de pe Wall Street, în pericol de a înregistra cea mai mică profitabilitate din 2020 până acum

by Elena Paraschiv-Pop

Până vineri,  aproximativ 18% din companiile parte a indicelui bursier S&P500 au anunțat rezultatele financiare pentru al doilea trimestru din 2023. Dintre acestea, 75% au depășit așteptările în privința profitului, iar 61% în privința veniturilor. 

Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, media profiturilor a înregistrat o scădere de 9% față de anul trecut. Dacă aceste cifre vor fi menținute până la ultimele raportări aferente trimestrului al doilea, ar însemna cel mai prost rezultat de după trimestrul al doilea din 2020, din timpul pandemiei. 

„Companiile ar putea întâmpina dificultăți în a menține nivelul de profitabilitate, confruntându-se cu o temperare a consumului, cu un mediu economic mai prudent, în general, cu dobânzi mai mari care încep să impacteze economia și cu diminuarea rezervelor de cash adunate anii trecuți”, arată Claudiu Cazacu.

Marja de profit a firmelor din S&P500, potrivit datelor de până acum, ajunge la 11,1%, în scădere față de 11,5% trimestrul anterior și de 12,2% anul trecut.

Atât în Germania, cât și în zona euro, nivelurile indicatorului PMI (Indicele Managerilor de Achiziții) descriu o severă încetinire în sectorul industrial. Indicele PMI din Germania a ajuns la 38,8 puncte în industrie, mult sub nivelul neutru de 50, și la cea mai scăzută valoare din ultimii 3 ani. În SUA, datele din sectorul de servicii arată încă expansiune, dar cu o viteză mai redusă. În Europa, cifrele sugerează o creștere și mai lentă, riscant de aproape de stagnare.

Cu toate acestea, indicele bursier german DAX e pe trend ascendent, fiind, la fel ca bursele americane, aproape de recordul istoric. O parte din tracțiune provine dinspre titlurile mari din tehnologie, de unde se așteaptă vești în curând. Microsoft și Alphabet urmează să raporteze rezultatele trimestriale în 25 iulie. Meta urmează în 26 iulie, iar Apple în 3 august.

Investitorii se întreabă dacă cifrele vor lua ca sursă de inspirație surprizele neplăcute oferite de Netflix sau Tesla. „Scăderea marjelor de profit a lovit acțiunile Tesla, aducând în sesiunea de după raportul trimestrial un minus de 9,7%, în ciuda unui nivel bun, peste așteptări, al veniturilor”, precizează Claudiu Cazacu 

Netflix a pierdut 8,4% după anunțarea rezultatelor financiare. Deși a raportat 5,9 milioane de noi abonați, nivelul sub așteptări al veniturilor înregistrate în trimestrul al doilea și al celor estimate pentru trimestrul următor au cântărit mai mult. Dacă seria de rezultate va continua să ofere o imagine slabă pentru investitori, sezonul de raportări s-ar transforma într-un punct de cotitură pentru direcția pieței de capital.

Microsoft a aprins imaginația investitorilor prin posibilitățile oferite de inteligența artificială (AI), făcând eforturi pentru a integra rapid tehnologia OpenAI în produsele sale. Potrivit analistului XTB România, modul în care vor fi monetizate noile produse este esențial pentru a susține trendul puternic ascendent al acțiunilor. Microsoft a ajuns la o capitalizare de 2,57 trilioane de dolari, mărind distanța față de Alphabet, cu o valoare de piață de 1,54 trilioane de dolari. Mai sus, din perspectiva valorii de bursă, este doar Apple, cu 3,03 trilioane de dolari. 

„Microsoft a luat-o înaintea raportării trimestriale, oferind o știre pe placul investitorilor: a schițat un drum drept spre monetizarea noilor tehnologii de inteligență artificială  printr-un abonament destinat utilizatorilor corporate de 30 de dolari/lună. Cu toate acestea, piețele vor studia în raportul companiei și performanța recentă, și așteptările pe termen scurt pentru linii de produse software existente.Iar aici ar fi loc pentru o aliniere cu semnalele de slăbiciune din economia reală”, punctează Claudiu Cazacu. Va fi nevoie de o foaie de parcurs cu adevărat impresionantă pentru a susține tendința de creștere a acțiunilor prin alimentarea optimismului pentru inteligența artificială. Dincolo de faza entuziasmului debordant inițial, utilizarea acesteia va avea de depășit o serie provocări, precum respectarea drepturilor de autor, crearea unui nou cadru de reglementare, restricții pentru modul de utilizare și consecințe disruptive pentru piața muncii.

Google a progresat cu produse precum Bard, răspunsul său la ChatGPT, dar și alte produse de tip AI generativă. Pe de altă parte, Microsoft a semnat cu Meta un acord pentru oferirea de servicii în cloud pe baza tehnologiei Llama 2. Resursele tehnice uriașe necesare pentru a dezvolta servicii de AI eficiente împing giganții din tech fie spre competiție intensă, fie spre colaborare. Platformele de cloud utilizabile în AI generativă au vânt bun în pânze. 

Setul de raportări din această săptămână va aduce mai multă claritate privind perspectivele financiare ale noilor tehnologii. Promisiunea de profit a acestora se va putea „coace” în timp lung, măsurat în ani, iar nerăbdarea traderilor ar putea însemna un risc ridicat de dezamăgire pe termen scurt. 

Sezonul de raportări ar urma să ofere un motiv de reanalizare a valorii de piață a unor companii cu profitabilitate în scădere. Perioada coincide cu săptămâna în care dobânda se așteaptă să fie crescută cu încă 0.25 puncte în SUA, iar multiplii de evaluare se află peste nivelurile medii istorice.

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum 13 piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 721.000 de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 5.700 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More