Oficialii Uniunii Europene, care aduce și un set separat de reguli în acest an pentru a proteja oamenii de conținutul online dăunător, sunt îngrijorați că trebuie să acționeze mai rapid pentru a ține pasul cu dezvoltarea rapidă a Inteligenței Artificiale (AI) generative.
Uniunea Europeană împinge platforme online precum Google și Meta să intensifice lupta împotriva informațiilor false prin adăugarea de etichete textului, fotografiilor și altor conținuturi generate de inteligența artificială, a declarat luni un oficial de rang înalt.
Vicepreședintele Comisiei U.E., Vera Jourova, a declarat că noua generație de chatbot AI are capacitatea de a crea conținut și imagini vizuale complexe în câteva secunde, ceea ce ridică „provocări noi pentru lupta împotriva dezinformării”.
Ea a spus că a cerut Google, Meta, Microsoft, TikTok și alte companii tehnologice care au semnat acordul voluntar al blocului celor 27 de națiuni privind combaterea dezinformarii să lucreze pentru a rezolva problema AI.
Platformele online care au integrat AI generativă în serviciile lor, cum ar fi motorul de căutare Bing de la Microsoft și chatbot-ul Bard de la Google, ar trebui să creeze măsuri de protecție pentru a preveni „actorii rău intenționați” să genereze dezinformare, a spus Jourova la un briefing la Bruxelles.
Companiile care oferă servicii care au potențialul de a răspândi dezinformarea generată de inteligența artificială ar trebui să lanseze tehnologie pentru „recunoașterea unui astfel de conținut și etichetarea clară a acestora pentru utilizatori”, a spus ea.
Google, Microsoft, Meta și TikTok nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Jourova a comentat că reglementările UE sunt menite să protejeze libertatea de exprimare, dar când vine vorba de AI, „Nu văd niciun drept ca mașinile să aibă libertatea de exprimare”.
Citește și articolul: CloudCart, platforma profesională de eCommerce-as-a-service, se lansează în România
Creșterea rapidă a tehnologiei AI generative, care are capacitatea de a produce texte, imagini și videoclipuri asemănătoare oamenilor, i-a uimit pe mulți și i-a alarmat pe alții cu potențialul său de a transforma multe aspecte ale vieții de zi cu zi. Europa și-a asumat un rol principal în mișcarea globală de reglementare a inteligenței artificiale prin Actul său AI, dar legislația are încă nevoie de aprobare finală și nu va intra în vigoare timp de câțiva ani.
Oficialii Uniunii Europene, care aduce și un set separat de reguli în acest an pentru a proteja oamenii de conținutul online dăunător, sunt îngrijorați că trebuie să acționeze mai rapid pentru a ține pasul cu dezvoltarea rapidă a Inteligenței Artificiale generative.
Exemplele recente de deepfake dezmințite includ o imagine realistă a Papei Francisc într-o jachetă umflată albă și o imagine a fumului negru care curge lângă o clădire, însoțită de afirmația că ar fi arătat o explozie în apropierea Pentagonului.
Politicienii au apelat chiar și la AI pentru a avertiza despre pericolele sale. Prim-ministrul danez Mette Frederiksen a folosit ChatGPT al OpenAI pentru a crea un discurs de deschidere în parlament săptămâna trecută, spunând că a fost scris „cu atâta convingere încât puțini dintre noi ar crede că în spatele lui este un robot – și nu un om”.
Oficialii europeni și americani au declarat săptămâna trecută că elaborează un cod de conduită voluntar pentru inteligența artificială, care ar putea fi gata în câteva săptămâni, ca o modalitate de a reduce decalajul înainte ca regulile AI ale UE să intre în vigoare.
Articol și imagine preluate de pe https://www.nbcnews.com/