Prima pagină » Lansare studiu Zitec & Ipsos – Cele mai noi trenduri ale consumatorului român în online

Lansare studiu Zitec & Ipsos – Cele mai noi trenduri ale consumatorului român în online

by Elena Paraschiv-Pop

Zitec, lider pe piața de IT & Digital Marketing din România, va fi gazda evenimentului Digital Consumer Trends 2023, care se va desfășura pe data de 29 martie, la sediul companiei. Evenimentul va oferi participanților oportunitatea de a obține informații valoroase cu privire la cele mai recente schimbări ale comportamentului utilizatorilor din mediul online, dar și la modul în care aceste tendințe vor influența următoarele strategii de marketing digital.

În cadrul evenimentului, experți de top din industria de digital marketing vor prezenta rezultatele unui studiu realizat de Zitec și agenția de cercetare Ipsos, prin instrumentul automat și DIY de cercetare Ipsos.Digital. 

Despre speakerii evenimentului

Ivona Roșca, Head of Strategy, Zitec, are peste 11 ani de experiență în elaborarea de strategii de digital marketing de succes pentru clienți locali și internaționali. În prezent, Ivona conduce departamentul de Strategie al liniei de business de Digital Marketing Zitec, oferind clienților cele mai relevante informații referitoare la cum își pot crește afacerile în mediul online.

Pe scenă va urca și Mihăiță Pașcaniuc, Creative Director, Zitec. Cu peste 8 ani de experiență în domeniu, Mihăiță conduce departamentul de creație al liniei de business, care ajută clienții să-și transmită mesajele de marketing în cele mai inedite forme.

Invitatul special al evenimentului Digital Consumer Trends 2023 este Gabriel Eremia, Marketing & Product Management Director, Arctic. Gabriel este un lider de marketing și management de produs, cu peste 10 ani de experiență în domeniu și o experiență dovedită în dezvoltarea și executarea planurilor integrate de marketing, comunicații și management de produs.

Cei trei experți vor vorbi pe larg despre rolul digitizării în procesele de cumpărare, comportamentul consumatorilor în mediul online, dar și factorii care le influențează deciziile de achiziție. 

Ultimele trenduri ale consumatorului în online

Rețelele de socializare rămân și în anul 2023 o resursă importantă pentru brandurile care doresc să-și facă auzită povestea sau să-și promoveze ofertele. Asta pentru că 93% dintre români petrec cel puțin o oră pe zi în Social Media, iar 21% dintre aceștia stau chiar mai mult de 4 ore. 

Potrivit studiului, realizat la nivel național în luna februarie a anului 2023, pe un eșantion de 500 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, Facebook rămâne în continuare cea mai utilizată platformă de social media (86%), urmată de Instagram (69%) și TikTok (61%), aceasta din urmă înregistrând cea mai mare creștere în preferințele românilor, comparativ cu anul trecut (+20%). 

Twitter a câștigat în ultimele luni tot mai multă notorietate la nivel național. Platforma a înregistrat un procent de 30% atunci când vine vorba despre utilizarea săptămânală, depășind astfel LinkedIn. Comparativ cu datele înregistrate în anul 2022, LinkedIn se afla pe locul 4 în topul utilizărilor cu 29%, iar Twitter a înregistrat atunci 27%.

Peste 3 ore pe zi, atât petrec 48% dintre români în medie pe rețelele de socializare. Este un timp suficient de mare ca brandurile să-și facă simțită prezența în mintea consumatorilor. 

„Prin acest studiu ne-am propus să identificăm comportamentul utilizatorilor în mediul online, pentru a realiza strategii de marketing ce corespund cu cerințele și valorile actuale ale românilor. Tiparul de consum se modifică de la an la an, fiind influențat de situațiile economice, dar și de evoluția tehnologiei și a trendurilor din piață. Ne dorim să ținem constant pasul cu cerințele consumatorilor, pentru a le putea oferi conținutul de care au nevoie în vederea luării celei mai bune decizii de achiziție. Și cum altfel putem răspunde mai bine nevoilor consumatorilor, decât întrebându-i chiar pe cei ce-și doresc?”, a declarat Dan Toma, Digital Marketing Director Zitec.    

Studiul a arătat că 68% dintre respondenți urmăresc cel puțin un influencer sau o celebritate în mediul online. 43% dintre români au și ales să achiziționeze produse sau chiar au descoperit unele noi, după ce acestea au fost promovate de influenceri. Acest lucru ne arată importanța realizării unei strategii de marketing online în care brandurile să-și îndrepte atenția către influencerii și/sau persoanele publice care se identifică cel mai bine cu filosofia lor de business. 

Peste 60% dintre români consumă cel mai des în mediul online conținut de tip video. Mai mult, datele arată că produsele prezentate în online în format video realizat cât mai realist, fără prea multă editare și efecte speciale prezintă un grad de încredere mai ridicat pentru români. 

Să nu uităm însă de importanța targetării corecte a audienței, deoarece doar 29% dintre românii care au participat la studiu au spus că reclamele pe care le văd în mediul online sunt în mare parte relevante pentru ei. 57% dintre români spun că au preferat să vadă în ultima perioadă reclame care îi amuză sau îi ajută să se deconecteze, iar cele mai puțin apreciate (de 48% dintre respondenți) sunt cele care par să promoveze o agendă politică.

Însă majoritatea deciziilor de cumpărare sunt luate în baza situației economice actuale, care are un impact puternic asupra tiparului de consum. Pentru 61% dintre români, prețul este cel care face diferența atunci când vine vorba despre brandul de la care aleg să cumpere un produs. 

În ceea ce privește tendința de achiziție din mediul online, procentele diferă destul de mult dacă vorbim despre alimente, articole de îmbrăcăminte sau produse electronice. 

Dacă pentru alimente oamenii preferă în proporție de 83% să cumpere din magazinele fizice, pentru articole de îmbrăcăminte procentul scade la 58%. Totuși când vine vorba despre produse electronice, 59% dintre români preferă să le comande online. 

Studiul arată că reclamele din online au un impact puternic asupra deciziei de cumpărare, deoarece 50% dintre participanți spun că au cumpărat destul de des sau de câteva ori produse sau servicii după ce au văzut o reclamă în mediul online, chiar dacă nu cunoșteau brandul respectiv. Deși reclamele au o influență puternică, 91% dintre respondenți spun că se documentează uneori sau destul de des în mediul online înainte de a face o achiziție.

Românii preferă să afle informații despre produse în primul rând dintr-o prezentare video, abia apoi din descriere, iar 90% dintre ei consideră că adăugarea unei imagini  360 grade pe pagina unui produs le va influența decizia de cumpărare. De asemenea, și numărul imaginilor de produs de pe un website este important. Peste 5 imagini, atâtea își doresc 85% din consumatorii să găsească pentru un singur articol. 

Situația economică actuală influențează tiparul de consum al românilor, care potrivit studiului, aleg să achiziționeze produse din mediul online după ce au o imagine de ansamblu asupra acestora. Studiul a arătat că românii achiziționează produse din mediul online după ce află mai multe informații despre ele din review-uri, apreciază dacă au o prezență solidă pe rețelele de socializare sau sunt promovate de influenceri sau celebrități pe care le apreciază.

Despre Zitec

Lider pe piața IT & Digital Marketing din România, Zitec este specializată în dezvoltarea de soluții de afaceri, servicii și produse tehnologice personalizate, aplicații mobile, blockchain, precum și servicii de digital marketing.

Pentru serviciile de digital marketing, compania a fost nominalizată în topul agențiilor de digital din România conform Forbes în 2019 și 2020, înregistrând o creștere a cifrei de afaceri de peste 60% în 2021 față de anul precedent. Pentru activitatea sa din 2021, Zitec a fost desemnată ‘Compania Anului’ la Gala ANIS România 2022, primind această distincție și în anul 2020. Zitec este partener al Comunității Europene prin prisma proiectelor europene finalizate sau aflate în faza de implementare în cadrul programelor Ambient Assisted Living și Erasmus +.

Despre Ipsos

Grupul internaţional de origine franceză Ipsos reprezintă una dintre cele mai mari companii în domeniul cercetării de piaţă, este listat la Bursa din Paris şi este prezent în 90 de ţări. Ipsos este cel mai mare grup de cercetare prezent în România, cu peste 1.000 de angajaţi. În 2021, Ipsos România, agenția de cercetare full-service, a sărbătorit 20 de ani de prezență pe piața locală. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi https://www.ipsos.com/ro-ro

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More