Prima pagină » Studiu SAP: Eficiența operațională, motivul principal pentru care managerii români adoptă cloud

Studiu SAP: Eficiența operațională, motivul principal pentru care managerii români adoptă cloud

by Elena Paraschiv-Pop

Conform studiului SAP, 2 din 3 respondenți plănuiesc să implementeze cel puțin o nouă soluție cloud în următoarele 12 luni.

SAP a realizat un studiu în rândul companiilor din România și alte țări din regiune pentru a afla care este stadiul investițiilor în tehnologia cloud. Potrivit raportului, principalul factor determinant al investițiilor în cloud pe plan local constă în îmbunătățirea eficienței operaționale. 

Tehnologia cloud cunoaște o popularitate tot mai crescută, rezultatele cercetării demarate de SAP demonstrând că acest segment influențează puternic peisajul de business din regiune. În medie, aproximativ 8 din 10 companii chestionate (76%) utilizează deja cloud-ul pentru cel puțin un domeniu de activitate, facturarea și tranzacțiile, soluțiile de securitate, planificarea și analiza financiară fiind cele mai populare arii de business pentru care companiile adoptă soluții cloud. Securitatea datelor reprezintă cel mai important beneficiu în rândul tuturor managerilor din Europa Centrală și de Est. 

Ultimii doi ani au demonstrat că cele mai rezistente companii sunt cele care cunosc o transformare digitală avansată. Așadar, nu este surprinzător faptul că nevoia de lucru la distanță reprezintă un factor determinant al investițiilor în cloud, cu cea mai mare relevanță pentru companiile din CEE (29%), urmat de creșterea cererii de flexibilitate (27%), creșterea companiei (26%), eficiența operațională (25%) și reducerea costurilor operaționale (24%). În plus, 22% dintre respondenți au indicat pandemia COVID-19 ca un motor de investiții.

Citește și articolul: Aproape jumătate din angajații din telecom câștigă peste 4.000 de lei pe lună.

În România, principalul factor care a accelerat investițiile în cloud este eficiența operaționlă, conform companiilor chestionate. Pe plan local se remarcă un număr mediu spre ridicat de arii care utilizează cloud-ul, securitatea datelor fiind indicat ca cel mai mare beneficiu; o preocupare specifică pe plan local vizează impedimentele cauzate de fenomenul vendor lock-in – dependența de un singur furnizor. În general, România prezintă un nivel mediu de cloud awareness și o cotă medie în bugetele de IT pentru acest domeniu. 

Pentru alte țări din regiune, nevoia tot mai mare de lucru la distanță a reprezentat un factor esențial al investiției în cloud – 37% dintre cehi și 30% dintre sârbi. Pe de altă parte, 38% dintre managerii din Austria au evidențiat nevoia de flexibilitate ca fiind cel mai relevant  driver, în Polonia acesta fiind reprezentant de creșterea și dezvoltarea companiei (39%). Majoritatea companiilor maghiare (30%) acordă o atenție deosebită reducerii costurilor operaționale cu ajutorul cloud-ului. 

Fiecare companie și fiecare țară are motivele sale pentru adoptarea cloud-ului, însă tendința generală pentru regiunea CEE este clară – cloud-ul reprezintă viitorul transformării afacerilor în următorii ani. Companiile din această parte a lumii percep cloud computing drept un motor de reziliență și optimizare și îi apreciază beneficiile, cum ar fi securitatea datelor, accesibilitatea ridicată și administrarea mai ușoară a software-ului. Regiunea CEE este pregătită pentru cloud, la fel și SAP”, spune Tom Kindermans, Managing Director SAP CEE.

Printre cei mai reprezentativi clienți din România care utilizează soluții SAP în cloud se numără Azomureș, care a implementat de curând pachetul RISE with SAP S/4HANA Private Cloud, eMAG cu soluția SAP Ariba Cloud și Rompetrol, care folosește soluțiile SAP Ariba Cloud și SAP SuccessFactors Cloud.

61% dintre respondenți plănuiesc să implementeze cel puțin o nouă soluție cloud în următoarele 12 luni

Potrivit raportului, peste jumătate dintre respondenții din CEE se află în proces de implementare a unui ecosistem digital corporativ mai integrat, flexibil și consistent. Doar unul din patru respondenți își descriu sistemul ERP complet standardizat, iar 52% se consideră în proces premergător acestuia. Peisajul ERP standardizat se regăsește cu precădere în companiile cu peste 500 de angajați, comparativ cu cele mai mici (28% vs. 21%), însă organizațiile mai mici se definesc mai des ca fiind orientate către acest țel (54%), astfel că transformarea digitală în cadrul acestora se poate accelera semnificativ în următorii ani.  

Totodată, respondenții vizează o creștere a investițiilor în cloud în toate țările CEE și în toate ariile de business. În medie, 61% dintre managerii CEE plănuiesc să implementeze cel puțin o nouă soluție cloud în următoarele 12 luni, iar 7 din 10 respondenți au declarat că se așteaptă la o creștere a investițiilor în cloud în următorii doi ani. 

73% dintre companiile cu peste 500 de angajați intenționează să-și sporească investițiile în cloud, în comparație cu 66% dintre organizațiile mai mici – ceea ce înseamnă că pentru majoritatea companiilor chestionate, indiferent de dimensiunea lor, cloud-ul reprezintă un obiectiv de transformare digitală.

*Raportul „Journey to the Cloud. Central and Eastern Europe on the road to digital transformation” se bazează pe rezultatele unui studiu internațional realizat de Kantar și comandat de SAP în septembrie și octombrie 2021. Scopul acestuia a fost de a măsura starea actuală de utilizare a tehnologiilor cloud în Europa Centrală și de Est, inclusiv planurile de investiții ale companiilor și potențialul de dezvoltare a pieței cloud în locațiile cercetate. Sondajul a fost realizat folosind metoda CAWI (interviu online asistat de computer) în rândul a 1.413 manageri care decid asupra bugetelor de afaceri și IT în companii cu peste 100 de angajați. Sondajul a fost realizat în rândul respondenților din România, Austria, Republica Cehă, Polonia, Serbia și Ungaria.

Despre SAP

SAP este lider de piață pe segmentul soluțiilor software de afaceri. În prezent, compania are peste 440.000 de clienți în 180 de țări, pe care îi sprijină în gestionarea cu succes a tuturor factorilor perturbatori provocați de economia digitală, contribuind la simplificarea proceselor de business și oferind platforma necesară dezvoltării unei strategii digitale durabile. 77% din toate tranzacțiile globale trec printr-un sistem SAP.

Despre SAP România

SAP România, subsidiara locală a SAP SE, și-a început activitatea în 2002, fiind printre primii furnizori locali de IT de top. În ultimii 20 de ani, compania a adus o contribuție semnificativă la dezvoltarea mediului de afaceri local și la transformarea digitală a organizațiilor. Astăzi, aproximativ 450 de companii din România folosesc soluții SAP, din industrii precum utilități, transport, bancar, asigurări, retail sau producție. De asemenea, 95% din top 300 de companii la nivel local sunt clienți SAP. Pentru mai multe informații, vizitați www.sap.ro .

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More