Prima pagină » (Interviu) Alain Schodts, Director Executiv al Camerei de Comerț Bilaterale Belgia – Luxembourg – România – Moldova

(Interviu) Alain Schodts, Director Executiv al Camerei de Comerț Bilaterale Belgia – Luxembourg – România – Moldova

by Elena Paraschiv-Pop

Alain Schodts este de părere că o Cameră de Comerț trebuie condusă ca o întreprindere comercială, cu transparență, guvernare și putere financiară.

Împărtășiți-ne despre experiența profesională

Sunt responsabil de managementul zilnic al Camerei de Comerț Belgia-Luxemburg-România-Moldova (BEROCC).

M-am mutat în România în 2007 și am început ca Director General al Managementului Mărfurilor Periculoase din România, ocupându-mă de transportul aerian, rutier și maritim al mărfurilor periculoase iar în 2010 am înființat filiala din România a Grupului Van Moer, unul dintre jucătorii cheie în transport și logistică din Belgia.

Înainte de a mă muta în România, am ocupat diverse funcții în contabilitatea clienților pentru DHL Worldwide Express și DHL Exel Supply Chain, concentrându-mă pe clienții mari de logistică din Europa.

Am un master în Istorie Modernă de la Universitatea din Leuven din Belgia și interesele mele externe sunt (înainte) sportul activ, (acum) sportul pasiv, călătoriile, artele și cultura.

Citește și articolul: Încheierea BAC-ului crește aplicările pe piața muncii

De cât timp sunteți România și ce impresie v-a lăsat țară?

Locuiesc de 15 ani în Romania și în ciuda unei percepții greșite în Occident, acesta este un pământ cu mari oportunități pentru viața privată dar și pentru carieră.

Cum credeți că a evoluat piața din România de când sunteți aici? Credeți că mai există oportunități de afaceri în această țară și cum credeți că ar putea fi exploatate?

De la sosirea mea până la data actuală, există progres în toate domeniile, constant, dar puțin lent.

Cum apreciați mandatul dumneavoastră de Director Executiv al Camerei de Comerț Bilaterale Belgian Luxemburg România Moldova?

Evaluarea mea ca Director este că o cameră de comerț trebuie să fie condusă ca o întreprindere comercială, cu transparență, guvernare și putere financiară.

România și Belgia și-au întărit relațiile de când sunteți în România?

Belgia și România au deja o relație de 140 de ani în care suntem doar o mică parte.

Ce motivează investițiile belgiene? Sunt antreprenorii și companiile belgiene interesați să investească mai mult pe piața din România?

Există mai multe motive pentru care investițiile belgiene continuă să vină. Belgia este un jucător cheie în România în sectorul imobiliar cu clădiri industriale, locuințe private etc.

În ce zone credeți că firmele românești pot găsi oportunități în Belgia (dar în Luxemburg)?

Cu siguranță! Acum două luni am avut o misiune comercială în Belgia cu 25 de companii. Și au găsit multe oportunități.

Ce credeți că poate schimba România pentru a atrage mai multe companii străine?

Geopolitica face ca situația economică să nu fie ușoară în acest moment.

Care sunt principalele puncte forte și puncte slabe ale companiilor românești?

Flexibilitatea, avantajele fiscale sunt puncte forte iar transparența, lipsa forței de muncă sunt puncte slabe.

Există vreun sfat pe care l-ați da oamenilor de afaceri și antreprenorilor care vor să investească în România?

Doar fii tu insuti, oportunitățile sunt numeroase!

Despre BEROCC

Camera de Comerț Belgia, Luxemburg, România și Moldova este o organizație de afaceri care își propune să promoveze comerțul și investițiile belgiano-luxemburg-româno-moldovenești prin organizarea de seminarii, workshop-uri, întâlniri și vizite la companii. Organizația susține și protejează interesele membrilor săi și, în același timp, le oferă informații despre desfășurarea afacerilor în țările pe care le reprezintă. Comunitatea BEROCC este formată din 179 de membri din peste 20 de sectoare industriale diferite.

Sursă articol: ASEMER

Foto: BEROCC

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More