Prima pagină » Conferință ENERGIE în cadrul ”Bucharest Leaders’ Summit: The Path to 5.0. From Vision to Reality”

Conferință ENERGIE în cadrul ”Bucharest Leaders’ Summit: The Path to 5.0. From Vision to Reality”

by Razvan Dutu

Conferința dedicată ENERGIEI în cadrul „Bucharest Leaders’ Summit: The Path to 5.0. From Vision to Reality” a avut loc la data de 3 iunie 2025, în Sala Senatului Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Summit-ul este organizat în perioada 21 mai-16 iunie 2025 de Grupul de Presă MediaUno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Asociația MediaUno și Institutul Național de Statistică, fiind cea mai amplă platformă de dezbatere multisectorială a problematicilor care țin deschisă agenda europeană. Moderatorul conferinței de ENERGIE a fost Silvia Vlăsceanu, director executiv HENRO.

Speakeri:

– Mihaela Rodica Suciu, Director General Distribuție Energie Electrică Romania

– Corina Popescu, președinte CA Moldelectrica, vicepreședinte Societatea Profesionistelor din Energie din România

– Dr. Cosmin Dumitrescu, Consul General al României la Torino

– Florin Marian Spătaru, consilier de stat Guvernul României

– Dr. Ing. Mihai Joavina, INCD Turbomotoare COMOTI, Director Birou Munchen

– Cătălin Stancu, Associated Senior Expert Horváth

– Ștefan Gadola, fondator EnergoBit

– Alexandru Floriştean, director Hy Legal

– Claudiu Cretu, Director General Electrocentrale Bucuresti ELCEN

– Sorin Chiriță, Membru al Directoratului SAPE

– Mircea Bițoiu, Președintele Asociației Inginerilor Energeticieni și Electricieni

– Adrian Goicea, manager Goicea Consulting – Călin Radu Vilt, Consilier științific onorific CNR-CME, membru al Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă

Despre ce a vorbit Mihaela Rodica Suciu, Directorul general al Distribuției Energie Electrică România

Evenimentul a debutat cu un discurs al Directorului general al Distribuție Energie Electrică România, Mihaela Rodica Suciu, care a vorbit despre dificultățile întâmpinate în domeniul distribuției de energie electrică pentru atragerea resursei umane specializate, în condițiile în care absolvenții de facultăți merg în general spre zona IT: ”O problemă care ne va afecta viața în următoarea perioadă este cea a personalului specializat. În DEER, cea mai importantă resursă sunt oamenii, echipa DEER, alături de care am reușit să facem performanță în acești ani, cu provocări multiple, însă este din ce în ce mai greu să atragem din piață profesioniști. …În general, absolvenții de facultăți merg spre zona IT, care reprezintă o atracție mare pentru ei. Încercăm să îi aducem alături de noi prin burse, prin programe de internship, prin învățământ dual. Vrem să aducem alături de noi colegi care să preia destinele sistemulului energetic în următorii ani. Încercăm, dar este din ce în ce mai greu să atragem resursa umană specializată îndomeniul nostru de activitate. Avem colaborări cu universitățile, Institutul Politehnic București, Universitatea din Brașov, Universitatea Tehnică din Cluj. Avem colaborări, creăm pachete atractive pentru tineri, dar este foarte greu să îi atragem”

.

Discursul integral pe:

Ce a spus Corina Popescu, președinte CA Moldelectrica și vicepreședinte SPER

”Eu cred ca sistemul energetic are nevoie de o resetare a modului în care ne-am obișnuit să facem lucrurile. Ne dorim digitalizare, doar că trebuie să facem corect implementarea soluțiilor de digitalizare, implementând la pachet și soluții de cyber security. Conceptul și modul de funcționare a sistemului energetic de schimbă fulminant de repede. Ne dorim în paralel să facilităm accesul la rețeaua electrică a surselor de energie regenerabile. Dar nu facem absolut nimic să facilităm și implementarea de soluții de stocare. A avut loc o modificare în legislația primară anul trecut, dar nici până astăzi nu este implementat până la capăt acest concept, pentru că avem nevoie de reglementare secundară. …În ceea ce privește partea de prosumatori, de când există conceptul acela să se poată deconta pe mai multe locuri de consum, nici acum nu se întâmplă acest lucru pe arealul unei zone de distribuție. Pe de altă parte, strategic, cum este poziționată România astăzi, pe lângă ceea ce facem în țară, avem și impactul a ceea ce se întâmplă în țările din jurul nostru. Și aici nu o să mă refer doar la Republica Moldova și la sudul Ucrainei, unde lucrurile sunt dramatice, aș putea să spun. Nu știu dacă ați citit informația, dar Rusia își construiește propriile linii cu care să evacueze energía din centrala nucleară din sudul Ucrainei și să conecteze acea centrală în sistem antenă cu sistemul rusesc. Sau ce se întâmplă în celelalte țări, în Bulgaria, în Grecia, în Serbia…Avem de foarte multă vreme subiecte hot pe masă, însă din păcate nu venim și cu rezolvarea acestor subiecte, și în ultima perioadă ele s-au accentuat ca și impact. În perioada următoare avem nevoie de acea strategie energetică, avem nevoie de o reacție mult mai rapidă a autorităților în momentul în care li se sesizează că sunt anumite disfuncționalități în funcționarea nu numai a pieței de energie electrică, dar și a sistemelor de energie”, a spus Corina Popescu, președinte CA Moldelectrica și vicepreședinte SPER.

Citește și articolul: Big Idea 2025, evenimentul care dă restart campaniilor tale de promovare

Ce spune Florin Spătaru, consilier de stat Guvernul României

În discursul său, Florin Spătaru, consilier de stat Guvernul României, a declarat: ”Tranziția energetică nu este o tranziție simplă, nu este o tranziție ieftină și nu este o tranziție care să se facă doar din birourile de la Cotroceni sau de la Palatul Victoria. Această tranziție energetică trebuie discutată cu mediul de afaceri, pentru că una dintre problemele cu care noul Guvern se va confrunta în perioada imediat următoare este definiția consumatorului vulnerabil. Cum definești consumatorul vulnerabil? Pe baza a ce? Pe baza venitului, pe baza numărului de persoane, pe baza locației? Sunt lucruri care trebuie făcute pentru că această tranziție energetică va avea un impact major la nivel social. Am făcut toate aceste comitete pe care le-am coordonat, alături de colegii mei din Cancelarie, am invitat ministerele, autoritățile care sunt responsabile și, ulterior, am organizat întâlniri comune cu mediul de afaceri, pentru că nu vom putea face lucrul acesta fără să înțelegem de fapt ceea ce poate mediul de afaceri”.

Ce a prezentat Cătălin Stancu, Associated Senior Expert Horvath

În cadrul conferinței, Cătălin Stancu, Associated Senior Expert Horváth a prezentat un document intitulat Strategia energetică. „Piața de energie este una extrem de dinamică. Nu mai este suficient să facem doar analize și modele. Avem nevoie de acțiune, de investiții, de o gândire ex-ante, nu doar reacții la crize sau la creșteri de prețuri”, a fost mesajul central transmis de Claudiu Crețu, Directorul General ELCEN.

Discursul integral pe:

Ce a arătat Dr. Ing Mihai Joavina, Director Birou Munchen INCD Turbomotoare COMOTI

„Noi, COMOTI, ca institut de cercetări, suntem preocupați și de zona de energie. Noi am venit cu o soluție de stocare a energiei electrice în sistem cu aer comprimat, care în principiu are multe avantaje, comparativ cu celelalte soluții pentru stocare. Suntem într-un proiect european, un proiect de primă instalare. Proiectul pilot, demonstrația tehnologică, a avut loc. Propunem stocarea energiei electrice care se obține din regenerabile prin folosirea unui motor electric compresor care va comprima aerul într-un tanc de înaltă presiune și la nevoie se va face o destindere în două tipuri de turbină pentru obținerea curentului electric. Randamentul, dacă se va folosi partea de energie termică, se duce la 90 %. Electric-electric este undeva la 60 %. Această tehnologie este modulară, permițând a se instala în apropierea oricărei surse de energie regenerabilă, fotovoltaic sau eolian. Propunerea aceasta cu stocare în aer comprimat folosește și capabilitatea inginerească românească, dar și recomandările care au fost făcute ulterior. Un sistem ca să devină echilibrat trebuie să aibă o inerție care să ajute, să împiedice decuplarea de rețea. Inerția asta se obține prin mișcarea rotativă a maselor, ceea ce aici avem, evident. Un astfel de sistem, în cadrul unui program cu finanțare europeană, va fi instalat pentru o capacítate de producție fotovoltaică, iar noi considerăm că poate fi utilizat și pentru microgriduri la nivelul orașelor mari sau chiar orașelor mici, unde este nevoie de acest mix de energie electrică și energie termică. Și la nivelul Bucureștiului se poate avea o discuție, în ce măsură ar avantaja această soluție”, a arătat în cadrul evenimentului Dr. Ing. Mihai Joavina, Director Birou Munchen INCD Turbomotoare COMOTI.

Înregistrarea integrală a conferinței pe:

Proiectul ”Împreună Protejăm România”, lansat de MediaUno în 2020 continuă cu această a XXIX-a ediție, până pe 16 iunie 2025. Cu ocazia acestui eveniment, ne propunem să reiterăm succesul național și internațional al edițiilor precedente care au adunat la masa discuțiilor peste 3.000 de participanți, cu o medie la fiecare Summit de peste 400 de speakeri din țară și din străinătate. Seria conferințelor din cadrul summiturilor „Bucharest Leaders’ Summit: Cooperation for Development”, “Building the Post-Pandemic World: The path to a more sustainable, safe and resilient society”, „Movers and Shakers”, „Protecting Europe in Turbulent Times: Bucharest Leaders’ Summit: The Enduring Power of Solidarity”, „Bucharest Leaders’ Summit: Emerging challenges of the future”, ”Bucharest Leaders’ Summit: The Future is Now” , ”Bucharest Leaders’ Summit: The Highway to Success”, ”Bucharest Leaders’ Summit: Licence for a Better World” sau ”Bucharest Leaders Summit. Reporting for Duty” au depășit cu mult zona de dezbatere de probleme, aducând în atenția participanților și a opiniei publice soluții și strategii de dezvoltare în toate domenii sociale și economice.

Summit-ul este organizat cu sprijinul următoarelor instituții:

Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Universitatea de ȘtiințeAgronomice și Medicină Veterinară București, Universitatea Româno-Americană, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, Autoritatea pentru Reformă Feroviară, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Colegiul Medicilor din România, Institutul Clinic Fundeni, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), International Air Transport Association (IATA), Societatea Română de Sindrom Lynch, Spitalul “Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși, Centrului Medical Internațional București, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și tropicale “Dr. Victor Babeș”

Related Posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More