Consulatul General al României la Sevilla (Spania) și WIN Gallery din București au organizat o expoziție de pictură pentru a sărbători Mărțișorul cu un dar floral, așa cum l-au imaginat zece dintre cei mai buni artiști români contemporani. Festivalul Mărțișor surprinde entuziasmul începuturilor, energia fragilului transformat în vigoare, încrederea că se poate înflori din nou și din nou. Este o tradiție foarte veche în acest spațiu cultural, cu o simbolistică complexă, care își are rădăcinile în perioada precreștină și care marchează un ciclu al naturii, al renașterii și al fertilității.
„Când albul începe să se coloreze cu nuanțe de verde și liniștea iernii se transformă în cântec, se schimbă nu doar vremea, ci și peisajul interior al fiecăruia dintre noi. Primăvara este o perioadă de înflorire nu doar a grădinilor, ci și a ideilor și a stărilor de spirit care nu încetează niciodată să încânte și să surprindă prin vitalitatea și splendoarea ei”, a declarat Irina Stoenescu, Președinta Win Gallery.
Pictorița Marinela Măntescu-Isac, curatorul expoziției, a ales să construiască istoria Mărțișorului din acest an exclusiv în jurul temei florale. Fiecare dintre cei zece artiști români contemporani a interpretat subiectul în stil propriu, unii din perspective realiste, fidele clasicului, alții cu linii mai degrabă sugestive. Văzute împreună, picturile îl poartă pe privitor într-o călătorie dinspre imagine înspre emoție, de la ceea ce se percepe într-o clipire la amintirea care se instalează ca o piesă unică și irepetabilă în memoria fiecăruia.
„Doar câtorva lucruri le-au fost, probabil, închinate mai multă pictură sau poezie decât florilor. Poate pentru că niciun alt dar nu a purtat mesajul atâtor iubiri și speranțe. Din când în când, există voci care lansează în șoaptă ideea că florile s-au banalizat în artă, că locul central ar trebui să fie cedat în totalitate conceptualului, „originalului”. Ironia este că în fiecare zi respirăm și filtrăm universul cu ajutorul simțurilor. Există o dimensiune a existenței care nu se demodează, ca să spunem așa, minunată fără a fi nouă”, a spus Marinela Măntescu-Isac.