DRS-Architects – una dintre cele mai importante firme locale de arhitectură, specializată în proiectarea de centre comerciale de mari dimensiuni și ansambluri rezidențiale – anunță o cifră de afaceri de 3,5 milioane de lei – 700.000 de euro, ce marchează o creștere de peste 50% față de 2022. Evoluția pozitivă s-a datorat extinderii portofoliului de servicii oferite și contractării de proiecte complexe ce au combinat segmentul comercial cu cel rezidențial. De asemenea, compania a intrat anul trecut și pe segmentul HORECA, odată cu proiectarea primului hotel de lanț internațional din Bacău. Pe fondul evoluției pieței și investițiilor făcute în consolidarea echipei, DRS-Architects estimează pentru 2024 atingerea pragului de 1 milion de euro cifră de afaceri.
În ciuda unui context economic sensibil și imprevizibil, piața imobiliară a oferit în 2023 numeroase oportunități, investitorii maturi continuând proiecte de amploare, atât în domeniul rezidențial, cât și în comercial-retail. De altfel, acestea au fost și liniile principale de business pe care s-a axat DRS-Architects în 2023 și care au generat peste 45% din cifra de afaceri a companiei.
Suntem o echipă care înțelege importanța realizării de proiecte nu doar creative, ci și eficiente din punct de vedere al bugetului investitorului. Acest lucru a fost un important diferențiator în ultimii ani, când clienții au fost mai precauți și mai orientați către optimizarea bugetelor pe fondul contextului economic dificil. De altfel, acest nou comportament al investitorilor s-a reflectat și în dimensiunile proiectelor solicitate, mai mari, dar cu un grad mai ridicat de etapizare, a precizat Andrei Lefter, Managing Partner și fondator DRS-Architects.
Mall, hotel, cartiere rezidențiale – proiectele lui 2023
Printre proiectele importante ale DRS-Architects derulate în 2023 se numără proiectarea extinderii Arena Mall din municipiul Bacău, alături de dezvoltarea primului hotel de lanț internațional din oraș, Hotel Mercure, parte a grupului Accor, precum și două ansambluri rezidențiale, toate sub umbrela aceluiași investitor. În total, acestea presupun peste 80,000 de metri pătrați proiectați.
Alte proiecte relevante pentru anul precedent includ realizarea a două planuri urbanistice pentru reglementarea unor zone protejate, la solicitarea unuia dintre retailerii de top din România, precum și proiectarea unui cartier rezidențial premium în localitatea 1 Decembrie, Ilfov. O linie aparte de business a fost reprezentată de proiecte rezidențiale de tip locuință colectivă – cămine studențești, respectiv locuințe colective pentru persoane vârstnice.
Citește și articolul: România, pe locul 5 la nivel global în grupul de fintech XTB, ca active și număr de clienți. Planurile XTB de dezvoltare pentru 2024
Ce a explicat Andrei Lefter
Locuințele colective au caracteristici aparte, iar noi am încercat să oferim mai mult decât un spațiu de locuit prin proiectele noastre. Indiferent de categoria de beneficiari finali căreia ne-am adresat, proiectele au vizat crearea unor spații recreative, nu doar funcționale, care să contribuie la creșterea calității vieții locatarilor, a explicat Andrei Lefter.
Proiectul Unique Student Housing cu o suprafață totală proiectată de 65.000 mp a primit autorizație de construcție la finalul lui 2023, în timp ce Cluj Senior Village a fost finalizat în septembrie.
De asemenea, în 2023 DRS-Architects a obținut locul II la Concursul Internațional de Soluții „Piața Victoriei, Timișoara”, organizat de Ordinul Arhitecților din România, alături de autoritatea contractantă Primăria Municipiului Timișoara. Concursul a presupus reabilitarea urbană a unui spațiu de referință a orașului declarat Capitală Europeană a Culturii anul trecut.
Concursurile de arhitectură și, în general, proiectele de investiții publice reprezintă pentru noi un punct de interes pentru că simțim că aici putem să avem un impact considerabil, să influențăm în bine calitatea vieții oamenilor și felul în care privesc orașele în care locuiesc. De altfel, această direcție de dezvoltare a stat la baza creșterii și consolidării echipei cu noi parteneri cu experiență pe zona de intervenție pe segmentul monumentelor, care vor și coordona astfel de proiecte de amploare și de impact, a mai precizat Andrei Lefter.
1 milion de euro, cifră de afaceri în 2024
De asemenea, pentru 2024, DRS-Architects va continua să se axeze pe proiecte comerciale și de retail, dar și pe segmentul hotelier, unde se remarca o dinamică pozitivă accentuată de creșterile din turismul intern și internațional din ultimii ani. Compania estimează că 2024 va aduce astfel o creștere de minim 35% în cifra de afaceri, aducând DRS-Architects în jurul pragului de 1 milion de euro.
Estimăm un an dificil din punct de vedere economic, dar totuși susținut pe anumite segmente de contextul socio-politic. Segmentul rezidențial rămâne sub semnul întrebării, cel puțin în București, unde înregistrăm o stagnare de câțiva ani, dar și în general pe fondul condițiilor dificile de creditare, ce pun sub semnul întrebării atât interesul investitorilor, cât și pe cel al beneficiarilor finali. Considerăm că vor continua să fie de interes pentru investitori proiectele din zona de retail, industrial, comercial, spre care ne vom concentra și noi, a concluzionat Andrei Lefter.
Despre DRS-Architects
Andrei Lefter și-a început cariera antreprenorială în 2008, ca manager al biroului din București al Lef Proiect, de numele său legându-se proiectarea Mega Mall, complex comercial de referință în București, dar și Arena Mall Bacău, City Park Mall Constanța sau Vulcan Value Center. În 2014 fondează o a doua companie Droid Studio, specializată în realizarea de randări arhitecturale și aplicații de realitate virtuală pentru investitori majori în domeniul imobiliar. Patru ani mai târziu, biroul din București al Lef Proiect și Droid Studio se unesc sub numele DRS-Architects.
DRS-Architects oferă servicii complete, cu accent pe arhitectură, design interior, planificare urbană și arhitectură peisagistică. Cei 10 arhitecți angajați și echipa extinsă de colaboratori ai DRS-Architects abordează o gamă variată de proiecte cu diferite grade de complexitate, potrivite atât pentru investiții private, cât și pentru cele publice. Mai multe proiecte aici.
„Scopul nostru este să lucrăm cu concepte originale pentru a crea proiecte valoroase și sustenabile, profund ancorate în contextul urban. Prin proiecte care combină cu succes nevoile clienților cu soluții durabile, prioritatea noastră este să oferim beneficiarilor, precum și viitorilor utilizatori ai clădirilor pe care le proiectăm, cele mai bune rezultate prin utilizarea unui design integrat care îmbină o abordare estetică inovatoare cu nevoile funcționale”, explică Andrei Lefter.