Prima pagină » Radu Puiu, XTB România: ETF-urile de tehnologie, tot mai populare, în defavoarea unor sectoare odată profitabile

Radu Puiu, XTB România: ETF-urile de tehnologie, tot mai populare, în defavoarea unor sectoare odată profitabile

by Elena Paraschiv-Pop

Euforia de pe piața bursieră, alimentată de progresele tehnologiei AI și de perspectiva stopării iminente a politicii de creștere a dobânzilor în SUA, a canalizat capitalul investitorilor către ETF-urile (Exchange – Traded Fund) de tehnologie într-un ritm foarte puternic. În schimb, sectoare precum energia, imobiliarele sau sănătatea au experimentat ieșiri de capital.

Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar al XTB România, optimiștii de pe burse își îndreaptă atenția,  în primul rând, către indicele Nasdaq 100, care a experimentat o supravânzare intensă anul trecut. Există mari șanse ca în prima jumătate a acestui an să se fi înregistrat printre cele mai pozitive perioade de evoluție ale acestui indice. Capitalizarea celor mai mari șapte companii americane din domeniul tehnologiei a crescut cu un nivel record, de aproape 3.800 de miliarde de dolari, de la începutul anului”, precizează analistul XTB România. 

Nvidia a intrat în clubul companiilor evaluate la peste 1.000 de miliarde de dolari în luna mai, conducând creșterea frenetică a acțiunilor producătorului de semiconductori. Pendulul pieței bursiere s-a pus din nou în mișcare: de la panică și temeri de repetare privind vânzări din bula „dot-com”, am trecut rapid la o euforie extremă. În mijlocul acestui fenomen, acțiunile Apple sau Microsoft au atins deja noi maxime istorice, iar ETF-urile tehnologice nu au mai înregistrat de mult timp intrări atât de mari. Analistul XTB România arată care sunt argumentele din spatele acestor mișcări.

ETF-urile, o expunere diversificată și ușoară

Afluxul uriaș de capital se datorează în mod direct entuziasmului pieței influențate de inteligența artificială. Aceasta este, fără îndoială, o piatră de hotar pentru sectorul tehnologic, care poate afecta marjele și performanța multor companii. Cu toate acestea, încă nu este clar în ce măsură se vor produce schimbări asupra veniturilor și marjelor a mii de companii. Contextul actual stimulează imaginația investitorilor și îi determină pe aceștia să plătească prețuri tot mai mari pentru acțiuni. Ei vizează, în special, acele companii care au o șansă reală de a-și extinde afacerile datorită noii revoluții tehnologice, cum ar fi Nvidia sau Microsoft, cu o participație în OpenAI. 

Ca o ilustrare a trendului migraționist spre tehnologie, acțiunile Exxon Mobil, cel mai mare producător de petrol din SUA, au scăzut cu aproximativ 3,45% de la începutul anului. În același timp, Apple a marcat o creștere de aproximativ 46%, iar capitalizarea de piață a companiei se apropie de amețitorul prag de 3.000 de miliarde de dolari.

„Mulți investitori caută o expunere pasivă la tendința tehnologică, deoarece inteligența artificială este unul dintre cele mai populare subiecte ale momentului. Unii dintre  ei nu au timp să gestioneze activ un portofoliu sau nu consideră că această metodă este optimă în cazul lor. Există, de asemenea, un grup considerabil de investitori care preferă să investească într-un indice larg de companii, ceea ce reduce riscul unor investiții eronate”, arată Radu Puiu. Potrivit analistului, achiziționând unități din ETF-uri, un investitor este asigurat că investiția sa va reflecta „media” profiturilor în vremuri bune pentru tehnologie, această medie având șanse să fie totuși una foarte mulțumitoare. 

Energia decontează interesul pentru tehnologie

Fluxurile nete de intrare în ETF-urile tehnologice, accelerate semnificativ în ultima vreme, au coincis cu o retragere completă a fondurilor din ETF-urile din sectorul de energie. Peste 400 dintre cele mai mari ETF-uri de tehnologie din lume (majoritatea americane și asiatice) au atras intrări nete de peste 12 miliarde de dolari în ultimul an, în timp ce peste 17 miliarde de dolari au fost retrase net din peste 300 de fonduri din sectorul energetic. 

Prin comparație, se poate observa că alte sectoare, cum ar fi cel imobiliar, al materialelor de construcții și al sănătății, nu au fost populare. Doar sectorul financiar a creditat intrări considerabile, deși mai mici decât cele ale companiilor tehnologice.

Fluxuri nete în rândul celor mai mari fonduri de acțiuni din lume. Sursa: Bloomberg, XTB

Câteva exemple care merită menționate sunt iShares S&P 500 Information Technology (IUIT.UK) și iShares Nasdaq UCITS (CNDX.US). Acestea se numără printre cele mai populare ETF-uri din lume, marcând un randament de 41,15% de la începutul anului și, respectiv, 38,51%. 

Este important de remarcat, totuși, că cele mai mari acțiuni din aceste ETF-uri sunt deținute de cele mai renumite companii precum Apple, Microsoft și Nvidia. În contrast, ponderea companiilor mai mici, care au fost vedetele raliului inteligenței artificiale (cum ar fi C3.AI, care a câștigat aproape 260% de la începutul anului), este neglijabilă. 

Indirect, euforia Nasdaq și dolarul american mai slab au favorizat piețele emergente, inclusiv India, unde companii de tehnologie precum Saksoft și Cyient au o pondere considerabilă în indici. Astfel, ETF-urile oferă expunere, chiar și la astfel de piețe exotice. Un exemplu în acest sens este iShares MSCI India (NDIA.UK) – care a câștigat deja aproape 19% de la minimul din martie, iar performanța de la începutul anului este de aproximativ 5,9%. 

Perspectiva unei recesiuni, avantaj pentru AI

Trebuie remarcat faptul că, de la începutul anului, euforia din jurul tehnologiei s-a  produs într-un context în care acțiunile companiilor din alte sectoare economice au suferit pierderi. Ieșiri de capital sunt înregistrate de ETF-urile compuse din companii energetice, care au performat foarte bine în 2022. Perspectiva unei recesiuni și prețurile mai mici ale materiilor prime, inclusiv ale petrolului (țițeiul Brent a pierdut 6,56% de la începutul anului până în prezent și a scăzut cu aproximativ 31,50% de la maximul atins în iunie 2022), descurajează expunerea investitorilor la sectorul industrial energetic. 

Cu toate acestea, raliul companiilor tehnologice a fost extraordinar și, fără  „cei șapte magnifici”, S&P500 s-ar tranzacționa la nivelurile din ianuarie. De la începutul anului, în același interval în care petrolul a pierdut teren, Nasdaq a avansat cu aproape 40%.

„În lumina acestor evenimente, este posibil ca unii investitori să caute expunere la ETF-uri care să atenueze riscul unei posibile corecții a celor mai mari companii (tehnologice) din indice, dar care să ofere în continuare expunere la piața generală de acțiuni”, consideră Radu Puiu. Astfel de ETF-uri egalizează ponderea tuturor companiilor din indice, de exemplu, XTrackers Equal Weight S&P500 (XDEW.UK). De la începutul lunii ianuarie, acest fond a înregistrat intrări record de până la 700 de milioane de dolari (127 de milioane de dolari în a doua săptămână din iunie). 

Afluxul de capital în ETF-ul „mai sigur” se datorează faptului că investitorii sunt îngrijorați de influența tot mai mare a companiilor tehnologice, a căror pondere în indicele S&P sau Nasdaq 100 este covârșitoare. În cazul unei recesiuni sau al unor noi creșteri ale ratelor dobânzilor, capitalul este așteptat să înceapă să migreze către sectoare în care investitorii pasivi au în prezent o expunere mai redusă. 

Principala amenințare la adresa ETF-urilor tehnologice, în prezent, este riscul unei încetiniri economice, care ar putea tempera semnificativ entuziasmul actual. În plus, inflația în multe țări, inclusiv în SUA, s-ar putea dovedi mai rezilientă, ceea ce ar putea determina băncile centrale să înăsprească și mai mult politica monetară și, în cele din urmă, ar putea cauza o încetinire mai profundă. Ratele mai mari ale dobânzii ar putea determina investitorii să caute o modalitate mai sigură de alocare a capitalului și să reducă împrumuturile pentru investiții pe piața bursieră (adică în marjă). 

Pentru moment, scenariul de bază în SUA este cel al unei  „aterizări ușoare”, adică o recesiune inexistentă sau superficială. Acesta este un scenariu foarte optimist pentru piața bursieră, dar trebuie privit cu rezerve.

Despre XTB: 

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2005, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum 13 piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 721.000 de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 5.700 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pe Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Related Posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More