Zona GRIRO va avea o nouă față odată cu apariția CityZen, cel mai nou proiect dezvoltat de Speedwell. Compania își dorește să schimbe complet aspectul dezolant al zonei și să construiască o comunitate într-un loc în care acum sunt doar clădiri părăsite. În “Orașul Zen” vor fi și apartamente, clădiri de birouri, magazine, hoteluri, restaurante, locuri pentru activități culturale, ateliere artizanale, grădinițe, parcuri publice și spații pentru recreere, un nou București care duce mai departe moștenirea industrială Griro.
Old &New – un spațiu mixt din Noul București
Pentru că Zona Griro este o piesă din patrimoniul industrial bucureștean, masterplanul propus va menține cele mai relevante părți ale acestuia, însă cu îmbunătățiri consistente menite să constituie o adevărată regenerare urbană. Dezvoltarea ansamblului, așa cum este ea imaginată de Speedwell, ia în considerare potențialul, dar și limitele zonei. Unele clădiri ale zonei Griro vor fi refolosite, în așa fel încât trecutul și viitorul să se îmbine într-un peisaj urban ce va putea, în timp, să devină un nou centru al capitalei.
Masterplanul CityZen imaginează zona ca pe o parte din noul București, unde clădirile vechi și cele noi vor crea un spațiu mixt, un loc ideal în care să trăiești și să lucrezi. Iar designul va urma îndeaproape structurile existente ale clădirii.
Legătura cu celelalte părți ale orașului
Proiectul CityZen este gândit în jurul spațiilor publice. Pornind de la acestea, Speedwell a creat noi clădiri cu diferite funcțiuni. Spațiile publice se bazează pe structura industrială existent și au luat naștere prin păstrarea acesteia, fie că vorbim despre coloane, grinzi sau coșuri de fum. O veche încăpere cu structură metalică se transformă într-un spațiu public deschis, cu verdeață, de care oamenii se pot bucura.
Parcările subterane incluse în proiect vor face din CityZen un ansamblu prietenos cu pietonii, cu spații libere și aerisite, perfecte pentru activități de recreere. Infrastructura publică existentă, cum ar fi metroul, stațiile de autobuz, gara și podurile pietonale peste calea ferată sunt toate prezente. CityZen conectează aceste utilități fără a fi nevoie de investiții publice.
CityZen, orașul din interiorul orașului
Alături de clădirile de apartamente și cele de birouri, City Zen va investi și într-un parc generos ca suprafață, unde atât comunitatea din micul orășel, cât și cele din cartierele învecinate vor putea să se bucure de locuri de joacă, terase sau piste de alergare. În plus, proiectul Speedwell are în plan să dezvolte, în cadrul CityZen, și locuri dedicate pentru magazine, grădinițe și locuri special amenajate pentru încurajarea interacțiunii dintre membrii comunității. CityZen nu va fi un ansablu închis. Din contră, comunitatea va lua parte și se va bucura de noul cadru urban. Toate spațiile publice sunt concepute într-un mod diferit pentru a satisface nevoia oricărui cetățean și pentru a duce la coeziunea comunității prin interacțiune socială.
Un limbaj urban impresionant
Aspectul urban al CityZen va fi dezvoltat pentru a integra fostul limbaj arhitectural din cărămidă și oțel în noul cartier contemporan. Clădirile cu 6-10 etaje vor fi în strânsă legătură cu structura existentă a zonei, iar clădirile înalte, de până la 25 etaje, vor funcționa ca repere.
Conceptul de regenerare urbană stă în centrul CityZen, proiectul având ca scop refolosirea clădirilor industriale pentru numeroase activități publice sau private.
Vechea forjă va fi refăcută și folosită ca piață alimentară cu produse locale, alături de un food court cu zone de relaxare interioare și exterioare pentru micii bucătari locali. Combinarea arhitecturii vechi cu cea nouă și crearea unei noi comunități bazată pe sufletul unei structuri existente este un concept dovedit ca fiind unul de succes deja. Putem analiza proiecte din Barcelona, Varșovia, Londra, Milano, Madrid și Bruxelles, acolo unde aceste inițiative au transformat o zonă pustie în noi hub-uri urbane vii. “Împreună ne imaginăm o nouă parte din București. Cartierul Griro va fi în strânsă legătură cu restul orașului și va reprezenta prima parte dintr-o regenerare urbană mai amplă, care în viitor va viza și alte zone industriale din apropiere. Tocmai de aceea, masterplanul ia deja în considerare posibilitatea de extindere în zonele de est și de vest, în așa fel încât să definească o continuitate a spațiului urban, care este crucială pentru a evita izolarea și fragmentarea cartierelor bucureștene”- Speedwell.
Regenerarea urbană, soluția modernă pentru transformarea orașelor
Regenerarea urbană este printre primii pași care trebuie făcuți atunci când vorbim de construirea unor orașe sustenabile. Proiectele mixte de regenerare urbană în zone industriale sau în zone care nu mai sunt folosite și strică atât aspectul orașului, cât și calitatea vieții locuitorilor, sunt gura de aer proaspăt care poate revoluționa fața marilor orașe.
În zone cu clădiri părăsite, care nu aduc niciun beneficiu locuitorilor, crearea de spații de birouri și de clădiri de apartamente oferă un nou suflu orașului, iar comunitățile de acolo se pot bucura de o cu totul altă viață, cu facilitati integrate, aflate la îndemână.
CityZen este exact ceea ce promite: un mic orășel zen care vrea să schimbe o parte importantă din București.